Melin DOBRAN
Girne bölgesini dün sabahın erken saatlerinde etkisi altına alan şiddetli yağmur, vatandaşlara yine korku dolu anlar yaşattı.
Girne çevre yolu, Edremit, Karaoğlanoğlu ve Alsancak bölgelerindeki bazı yollar, yağmur sularının altında kaldı. Özellikle Girne çevre yolunda biriken sular, trafikteki sürücülere zor anlar yaşattı. Bazı yollar ise geçici olarak trafiğe kapatıldı.
Evi ve araçları sular altında kalan vatandaşlar, ülkemizde çözülmeyi bekleyen bir alt yapı sorunu olduğunu anımsattı. Her yağmur sonrası sel felaketi yaşamaktan korktuklarını ifade eden vatandaşlar, gerekli tedbirlerin alınmamasından yakındı.
Girne’nin birçok bölgesinde itfaiye, Orman Dairesi ve Sivil Savunma ekipleri devriye gezerek yolların durumunu kontrol etti. Hisarköy’deki elektrik trafosuna düşen yıldırımdan dolayı ise vatandaşlar uzun süre elektriksiz kaldı.
Çamurlu su denize aktı
Girne’yi felç eden çamurlu sel sularının denize aktığı da dikkatlerden kaçmadı. Masmavi deniz suyunun kahverengiye dönüştüğü gözlemlendi. Vatandaşlar bu durumu “tam bir çevre felaketi” olarak niteledi.
Yetkililerin konuyla ilgili olarak önceden tedbir alması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, “Önlem alınması için illa ki bir olay yaşanması mı lazım? Her kış ülke genelinde sel felaketi yaşandığın biliyorlar. Önceden tedbir alınması lazım. Bunların yaşanacağını herkes biliyordu. Evlerimiz, araçlarımız sular altında kaldı. Bizim zararımızı kim karşılayacak?” diyerek tepki gösterdi.
“24 saat görevdeyiz”
Diyalog’a konuşan Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, “Bölgede akşamdan beri yağan şiddetli yağmurdan dolayı Alsancak girişinde devamlı yaşanan sorun yine yaşandı. Yağmurların yağmasından dolayı Türkiye’den gelen su için kazı yapan firmanın yarattığı sıkıntıdan dolayı özellikle Alsancak’ın girişinden çıkışına kadar olan ana caddede ciddi sıkıntı yaşadık” dedi.
Ataser şöyle devam etti:
“Su birikintisinin sebebi firmanın büzleri kırmasıdır. Aşırı yağıştan dolayı bir sıkıntı yaşanırdı ama büzlerin kırılması daha büyük sıkıntıya neden oldu. Karayolları Dairesi ile belediye olarak işbirliği içinde bir çalışma yapıp, sorunu en kısa zamanda çözeceğiz. Belediye olarak 24 saat görevdeyiz. Yağmurun biteceği zamana kadar, ani bir durumda nöbetçilerimiz hazırlıklı olacak. Şimdilik derelerde bir sıkıntı görünmüyor. Kış gelmeden dereleri belediye olarak temizliyoruz.”
En çok hasar Edremit ve Karaoğlanoğlu’nda
Diyalog’a bilgi veren Girne Kaymakamı Mehmet Envergil de, bir öğrenci yurdunun bodrum katını, Edremit ve Karaoğlanoğlu bölgelerinde ise 20 civarında ev ve iş yerini su bastığını söyledi. En çok Karaoğlanoğlu ve Edremit bölgesinin zarar gördüğünü ifade eden Envergil, henüz hasar tespiti yapılmadığını belirtti. Selden dolayı trafiğe kapanan yolların akşam saatlerinde trafiğe açıldığını dile getiren Envergil, yollardaki taş ve çakılların temizlendiğini söyledi.
Envergil, sadece devletin değil, proje yaparken mimar, mühendis, belediye ve şehir planlama gibi birimlerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Vatandaş ne dedi.. ??
Oğur Mazlum
“Sabaha karşı 04.00 civarında başlayan yağmur nedeniyle bölgemiz sular altında kaldı. Sabah iş yerimi açmaya geldiğimde dükkânı suların altında kaldığını gördüm. Böyle bir baskını en son 5 yıl önce yine yaşamıştık. Dükkânımda maddi açıdan büyük bir zarar var. Çok üzgünüm. Su belli bir seviyeye kadar girdi.”
Sabahattin İnan
“Fazla yağmurdan dolayı evimizi ve bahçemizi su bastı. Kendi imkânlarımızla gidermeye çalıştık. Ne yazık ki ülkemizde alt yapı yok. Yetkililer göstermelik iş yapıyorlar. ‘Öyle yapacağız böyle yapacağız’ diyorlar. Daha önce de sel felaketi yaşadık, defalarca söyledik kimse dinlemiyor. Sözün bittiği yerdeyiz. Her konuda aynıyız. Suyu pompayla çektirdik. Bu resmen rezilliktir.”
Halil Türe
“Su tutmayan bir bölgede yaşıyoruz. Evimizin yanındaki yol iniş aşağı olmasına rağmen evleri su basıyor. Sular denize akıyor ve denizin rengi kahverengi oldu. Düz alanlar ise sel sularından dolayı mahvolmuş durumda.”