Kuzeydeki Rum mülklerinin yasal yollardan Türkleşmesini sağlamak amacıyla oluşturulan Mal Tazmin Komisyonu’nun görev süresi Meclis’in dünkü son birleşiminde oybirliği ile uzatıldı. Ancak; mülklerinin satın alınması için kaynak yaratmayı öngören yasa gündeme gelmedi. Rum mülklerinin satışında yüzde 20 oranında vergi kesintisi öngören yasa tasarısı 3 yıldan beri Meclis’te bekletiliyor.
CTP genel Başkanı Tufan Erhürman; TMK’nın makul sürede karar üretmesi ve finansman sorununun yeni Meclis’in önündeki en ciddi konulardan biri olacağını söyledi. Erhürman “ bu şekilde devam ederse bir süre sonra AİHM’den “TMK etkili iç hukuk yolu değildir” diye karar çıkma riski bulunduğunu ifade etti.
Meclis Genel Kurulu dün saat 11.45’te Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu gündeminde, geçen hafta bir kez daha görüşülmek üzere komiteye gönderilen Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alınırken, toplantıyı polis yakınları ve emekli polisler de izledi.
Toplantıda ilk olarak sunuşlar bölümünde, Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun Genel Kurulu’nun dünkü bileşiminde gündemde bulunan 3. sıradaki işlerin ilk ve ikinci sıraya alınması görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
Seçim öncesi son toplantı...
Ardından Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın Genel Kurul çalışmalarına 15 gün ara verilmesine ilişkin kararı görüşülerek, oy çokluğuyla kabul edildi.
Seçim döneminde sadece pazartesi günleri toplanarak yasama ve denetleme işlevini birlikte yapma kararını uygulayan Meclis Genel Kurulu, dünkü kararıyla erken genel seçim öncesinde son toplantısını yapmış oldu. İç tüzük gereği 15 günden uzun erteleme kararı alınamıyor ancak 15 günlük sürenin dolacağı 1 Ocak 2018 Pazartesi resmi tatile denk geldiği için Meclis'in seçim öncesinde başka toplantı yapması beklenmiyor.
TMK’nın görev süresi 2 yıl daha uzatıldı
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun görev süresini 2 yıl daha uzatan Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da sunuşların ardından “Anayasa’nın 159’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının B bendi kapsamına giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasa Tasarısı” ele alındı.
Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili İzlem Gürçağ tasarıya ilişkin raporu okudu.
Angolemli: Anayasa zaman zaman çiğneniyor
Tasarıya ilişkin ilk sözü alan TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, kurulda ilk olarak polisle ilgili yasanın görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Anayasa’nın zaman zaman Meclis tarafından çiğnendiğini söyleyen Angolemli, eşdeğer örneğini verdi. Angolemli, eşdeğer sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmediğini, ellerinde puanı kalan, bekleyen insanlar bulunmasına rağmen başkalarına arazi verildiğini belirtti.
Güneydeki insanların kuzeydeki malı için komiteye başvurarak çözüm bulduğunu söyleyen Angolemli, “Peki bizim halkımız ne yapsın, nereye başvursun? Onların eşdeğerleri için bir çare bulmak zorundayız” dedi. Angolemli, yasaya olumlu oy vereceklerini kaydetti.
Erhürman, uyarılarda bulundu
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, konunun ciddi olduğunu, AİHM kararının da bu konunun önemini gösterdiğini söyledi.
Erhürman, TMK’nın nasıl makul sürede karar üretebileceğinin ve finansmanının nasıl sağlanacağının önümüzdeki Meclis’in önündeki en ciddi konulardan biri olduğunu söyleyerek, bu şekilde devam ederse bir süre sonra AİHM’den “TMK etkili iç hukuk yolu değildir” diye karar çıkma riski bulunduğunu ifade etti.
TMK’nin uygulamalarda gecikme ve finansman sıkıntıları sonucunda, etkili iç hukuk yolu olmaktan çıkması halinde ülkedeki ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkileneceğini söyleyen Erhürman, turizm ve inşaat sektörü ile yan sektörlerinde de sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti.
Erhürman, olumlu oy kullanacaklarını ancak süre uzatmanın yeterli olmadığını, sorunların çözüme ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Çakıcı: Eşdeğer bekleyen yığınla insan var
Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, eşdeğer bekleyen yığınla insan olduğunu, ülkede arazi bulunduğunu ancak adil dağıtımı yapılmadığını, “peşkeş çekildiğini” söyledi.
Soyer: Merkez Bankası devreye girebilir
CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, TMK’nın süresinin uzatılması kararının olumlu olduğunu söyledi.
TMK’nın Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia eden görüşlerin yanlış olduğunu dile getiren Soyer, Kıbrıslı Türklerin “mülksüz hale gelmesine” engel olduğunu kaydetti.
AİHM kararının alınması sürecine değinen Soyer, görev süresinin uzatılacağını ancak TMK’nın kadro ve eleman sayısını artırmak, yasal statüsünü güçlendirmek gerektiğini belirtti.
Soyer, kaynak sorununun çözülmesi için de Merkez Bankası’nın devreye girebileceğini, farklı çözümler bulunabileceğini söyledi.
Töre: İnsanlara hakları verilmeli
UBP milletvekili Zorlu Töre, Rum Yunan ikilisinden dolayı bu coğrafyada acılar yaşandığını, savaşlar olduğunu belirtti.
Töre, TMK’ya karşı olmadıklarını, Anayasaya uygun olduğunu, ama ülkede eşdeğerini alamamış insanlar bulunduğunu, Anayasa’daki engellerin, emirnamelerin kaldırılması ve insanlara haklarının verilmesi gerektiğini belirtti.
Denktaş: Kıbrıslı Türkler de komisyona başvurabilmeli
DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, 77-79 Doruk Anlaşmalarında federasyona geçilememesinin sorumluluğunun Rumlarda olduğunu söyleyerek, parti olarak iki toplumlu iki kesimli federasyon tezine onay vermeyeceklerini açıkladıklarını anımsattı.
Bir sonraki meclisin, bu süre uzatma konusunu ortadan kaldırması gerektiğini belirterek, yasa geçirilirken içerikte bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söylediklerini hatırlatan Denktaş, bazı değişiklik önerilerinin kabul gördüğünü, merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın bu komisyona Türklerin de başvurabilmesi gerektiğini söylediğini ancak bunun da kabul görmediğini kaydetti.
Denktaş, Kıbrıslı Türklerin de komisyona başvurmasının sağlanması gerektiğini dile getirerek, mağduriyetlerin ve haksız alımların bu şekilde ortadan kalkabileceğini belirtti.
Polislerle ilgili yasa önerisi yeniden komiteye gönderildi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ocak’ta yapılacak genel seçimler öncesi son toplantısında Taşınmaz Mal Komisyonu’na ilişkin yasanın ardından Çiftçiler Birliği ve Kamu Sağlık Çalışanları yasalarını da oybirliğiyle onayladı. Meclis Genel Kurulu, polislere 45 yaşında emeklilik hakkını düzenleyen yasa önerisini ise oyçokluğuyla ikinci kez komiteye geri gönderdi.
Çiftçiler Birliği yasasına oybirliği
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun görev süresini 2 yıl daha uzatan yasanın onaylanmasının ardından Genel Kurul, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Yasa Önerisi’ni ele aldı.
Konu hakkında konuşan TDP Milletvekili Zeki Çeler, üretici birliklerinin konfederal bir yapıya kavuşturulması için yasal bir altyapı gerektiğini belirtti.
Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı da, son 10 yıllık dönemde orta ve küçük ölçekli üreticinin çoğunun battığını, 3000 narenciyecinin de desteğini alamadığını kaydetti.
Ülkeye tarım reformu gerektiğine işaret eden Çakıcı, kendilerinin seçilmesi halinde tarım reformunu hayata geçireceklerini ifade etti.
Dünkü oturumu yöneten Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, tüm adaylara seçimde başarı dileyerek oturumu 16.00 civarında kapattı.