Başbakan Ömer Kalyoncu, Cumhuriyet Meclisi’nde dün yaptığı konuşmada, Türkiye ile ekonomik program imzalanmadığı için 13. maaşların da üreticinin alacaklarının da ödenmesinin şimdilik imkansız olduğunu söyledi.
Yılbaşı öncesi birçok sektörün umut bağladığı ödemelerin yapılmaması, KKTC ekonomisini komaya soktu. Kalyoncu, Türkiye ile yaşanan sorunun, suyla ilgili sıkıntının aşılamaması olduğuna dikkat çekti…
“Su konusunda hükümet kurulurken ortağımızla aynı noktadaydık, şimdi böyle olmadığını gördük. Koalisyona beraber karar verdik; sona ermesine de birlikte karar vereceğiz” diyen Kalyoncu, önümüzdeki günlerde meydana gelecek hükümet krizinin de sinyalini vermiş oldu. Kalyoncu, Kuzey Kıbrıs’taki krizden kurtuluşun, Türkiye ile ekonomik programı imzalamaktan geçtiğine vurgu yaptı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.15’te toplandı.
Dinçyürek: Hükümetin varlığı tartışılır haldedir
DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, Türkiye’yle imzalanacak mali protokol konusunda adım atılmadığını, 13. maaş konusunda belirsizliğin devam ettiğini söyleyerek, Türkiye’den gelen su konusunda da sorunun çözülmediğini kaydetti.
Su konusunda Türkiye’yle mutabakat sağlandıktan sonra CTP Parti Meclisi’nin bunu reddettiğini savunan Dinçyürek, bu durumu eleştirdi. Dinçyürek, “Bir taraftan görüşme yapıp el sıkışacaksınız, sonra parti meclisinde reddedeceksiniz. Burada parti meclisinin hükümetin üzerinde hükmettiği görülüyor. Hükümetin muktedirlik iddiası ortadan kalkmıştır, varlığı tartışılır haldedir” dedi.
Dinçyürek, çiftçinin alacağını beklediğini, vatandaşın da 13. maaşı beklediğini, her tarafta kaos olduğunu iddia etti.
Kalyoncu: Ortağımızla aynı noktadaydık…
Daha sonra Başbakan Ömer Kalyoncu söz alarak, siyasi parti organlarının demokrasinin bir parçası olduğunu kaydetti.
Parti politikalarının da parti organlarında belirlendiğini belirten Kalyoncu, yapılan bir pazarlıkla ortaya bir sonuç çıktığını, parti meclisinde de bu sonucun tartışıldığını söyledi.
Kalyoncu, su konusunda koalisyon ortağı ile hükümet kurulurken aynı noktada olduklarını düşündüklerini ancak şimdi böyle olmadığını gördüklerini, sıkıntıyı aşmak için görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.
Çavuşoğlu: Başbakan’ın yaklaşımını kabul edemeyiz
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, halkın meselelerinin siyasi partilerde, Meclis’te ve hükümette tartışıldığını söyledi. Çavuşoğlu, “Başbakan’ın tehdit eder gibi bir yaklaşımını kabul edemeyiz. Bu ortaklık anlayışı ile bağdaşmaz. Halkın meselesine de, su konusuna da beraber karar vereceğiz” dedi.
Kalyoncu: Beraber karar verilecek
Başbakan Kalyoncu da yeniden söz alarak, bir yanlış anlaşma olduğunu, koalisyona beraber karar verildiğini, sona ermesine de birlikte karar verileceğini, kararların birlikte alınacağını ifade etti.
Töre: Bir kriz ortamı mı yaratmaya çalışıyorlar?
UBP milletvekili Zorlu Töre, esnafın ve çiftçinin sorunlarına çözüm bulunmadığını, Türkiye’den gelen su konusunda da çözüm üretilmediğini söyleyerek, hükümetin çözüm ve icraat konusunda sıkıntı yaşadığını ifade etti.
Hükümette görev almalarına, iktidar ortağı olmalarına rağmen yaşanan sorunlarla ilgili gelişmeler konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen Töre, “Rumlarla birleşmek için bir kriz ortamı mı yaratmaya çalışıyorlar?” diye sordu.
Kalyoncu: Protokol imzalamazsak sıkıntı yaşarız
Başbakan Ömer Kalyoncu, “Statükonun esiri konumunda olan bir KKTC halkı ve devletinden söz ediyoruz. Üç yılda bir Türkiye ile ekonomik protokol imzalamazsak, ekonomik sıkıntı yaşayacağız. Bunu yaratan sadece Kıbrıslı Türkler değil” dedi. Bu statükodan çıkmak gerektiğini söyleyen Kalyoncu, KKTC’nin statüsünün dünya dışında bir pozisyonda olduğunu, anlaşma ile dünya içinde bir statüye gireceğini ifade etti.
Ekonomik protokolün henüz imzalanmadığını, çok büyük bir kısmının hazır durumda olduğunu ifade eden Kalyoncu, üreticinin içinde bulunduğu koşulların bilindiğini, 13. maaşlar ödendiğinde, çiftçilerin de ödeneceğini belirtti.
Şahali: Avans ödemeleri 13. maaşla yapılacak
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, TÜK’ün borç faizlerinden dolayı borçlanamadığını belirtti. Üreticiye avans ödemesinin 13. maaşlar ödendiğini zaman yapılacağını söyleyen Şahali, 15 milyon TL’nin hazır olduğunu, geriye kalanın da 13. maaşlar ödendiğinde gerçekleştirileceğini ifade etti.
Tatar: Mali protokol imzalanmalı
UBP Milletvekili Ersin Tatar, 13. maaşlar konusunda halkın büyük beklenti içinde olduğunu belirtti.
Devletin mükellefiyetlerini yerine getireceğini söyleyen Tatar, tarih verilemediğinden dolayı sorun yaşandığı kaydetti.
Mali protokolün en kısa sürede imzalanması gerektiğini dile getiren Tatar, bazı noktalarda irade eksikliği bulunduğunu söyledi.
Akansoy: 11 Aralık tarihinde maaş ödemesi yapıldı
UBP milletvekillerinin Yenierenköy Belediyesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin sorusunu yanıtlayan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin bölgede ilaçlama yaptığını, çöplerin toplanması konusunda yüksek hassasiyet bulunduğunu, buna yönelik hareket edildiğini belirtti.
Yenierenköy Belediyesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Akansoy, konunun yeniden görüşüleceğini ve çalışanlara 11 Aralık tarihinde maaş ödemesi yapıldığını belirtti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 4 Ocak Pazartesi saat 10.00’da yapacak.