Diyalog Gazetesi

Kısa zamanda sonuçlanacak

KIBRIS

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi; Askerlik, Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerilerini görüşmeye devam etti

 Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi dün, CTP Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi gündemiyle toplandı.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, komite toplantısına, UBP Milletvekili Ali Pilli, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, DP Milletvekili Fikri Ataoğlu, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ve DP Milletvekili Hüseyin Alanlı, davetli olarak da Başbakanlık’tan Asaf Şenol, Başsavcılık’tan Cemaliye Usanmaz, Öneri Sahibi CTP/BG Milletvekili Abbas Sınay, Maliye Bakanlığı Bakanlık Müsteşarı Ahmet Havuçcu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Derviş Bozkurt, Ali Koruk ve Koray Uğurluay, TDP Milletvekili Zeki Çeler ve UBP Milletvekili Dursun Oğuz katıldı.

 

Yasaların gerekçelerinde neler var?

Komitenin görüşmeye devam ettiği;Askerlik (değişiklik) ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması yasa önerilerinin gerekçeleri şöyle:

“Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi:

Genel Gerekçe: Askerlik konusu, çeşitli boyutlarıyla toplumumuzun gündeminde olup gençlerimizi, dolayısıyla da ülkemizin geleceğini yakından ilgilendirmektedir. İşsizliğin, beyin göçünün ve sosyo ekonomik sıkıntıların yaşandığı ülkemizde, askerlik konusuna rahatlama getirilmesi gençlerimize ve tüm topluma yararlı olacaktır. Ayrıca askerlik konusunda yapılacak iyileştirmeler, toplumsal huzursuzluğu ve mutsuzluğu giderme yönünde önemli bir adım olacaktır. Bu gerekçeyle hazırlanan işbu yasa önerisinde:

Başka bir ülkede askerliğini yapmış olanların, zaten yeterli askeri disiplin ve eğitimi almış olduklarından veya askerlik bedelini ödemiş olduklarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde askerlik yapmak zorunda bırakılmaması,

 

6 bin sterline bedelli

Askerlik süresinin kısaltılması,

Meslek lisesi ve iki yıllık yüksekokul mezunlarına özel olarak süre kısaltılması,

Özel statüde askerlik yapma hakkı olanlardan, anne veya babasından biri 90 günden fazla ülkede kalanların hakkını kaybetmemesi, bunun yerine anne ve babası birlikte 90 günden fazla ülkede kalanların bu haktan yararlanamaması,

Lisanslı ve profesyonel sporcuların 9 yıl yurt dışında kalmak şartıyla 6000Stg ödeyerek bedelli askerlik yapabilmesi,

 

49 yaşından büyük olanlar...

49 yaşından büyük olanların her şekilde askerlikten ve bedelli askerlik için ücret ödemekten muaf tutulması,

Yedek subay olarak askere gittikten sonra doktoraya hak kazananların bedelli askerlikten yararlanmak veya kalan askerlik süresini doktora bittikten sonra yapmak üzere serbest bırakılması Geçici maddede 60 gün olarak yer alan fakat yasanın içeriğinde 90 gün olarak belirtilen, bedelli askerlik için ülkede kalma süresinin, geçici maddede de 90 güne çıkarılması,

1 Ocak 2009 tarihinden önce ülkeden ayrılıp yabancı ülkeye gidenlerin, saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumuna düşmeseler bile bedelli askerlikten yararlanabilmesi ve

31 yaşından büyük olan, ülkede yaşayan ve bir şekilde askere gitmemiş olan kişilerin 2000Stg ödeyerek 1 ay hizmet yapmak suretiyle hizmetini yerine getirmesi öngörülmektedir.

Ayrıca Yasanın amacına derhal ulaşabilmesi için halen askerde olanların, özel statü ve bedelli askerlik hakkı kazananların ve bedelin birinci kısmını ödeyenlerin de bu Yasadan yararlanması düzenlenmiştir.

 

Özel hayatla ilgili yasa önerisi

‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’:Genel Gerekçe: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nın 19’uncu maddesinde özel hayatın gizliliği, 21’inci maddesinde de haberleşme özgürlüğü düzenlenmiştir.

Özel hayatın gizliliğini düzenleyen 19’uncu maddeye göre, “herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Adli soruşturmanın gerektirdiği istisnalar saklıdır”

 

Haberleşme özgürlüğüne dokunulamaz

Haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 21’inci maddeye göre ise, “(1) herkes haberleşme özgürlüğüne sahiptir. (2) Haberleşmenin gizliliği esastır. Yasanın gösterdiği durumlarda mahkeme veya yargıç tarafından verilmiş bir karar olmadıkça, bu gizliliğe dokunulamaz”.

Anayasa, bu iki özgürlük açısından, tamamen özel ve istisnalar hariç olmak üzere, müdahaleye kapalı bir alan yaratmaktadır. Anayasa’daki bu düzenlemelerin doğal sonucu, yasa koyucunun çıkaracağı yasalarla özel hayatın, aile hayatının ve haberleşmenin gizliliğini koruma altına alması ve bu alanlara hukuka aykırı bir biçimde müdahale edenlerin tabi olacağı cezaları düzenlemesidir.

 

Hukuki mevzuat cevap veremez durumda

Günümüzde, özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kişilerin özel hayatlarına, aile hayatlarına ve haberleşmenin gizliliğine müdahale 15-20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak kadar kolaylaşmış, bu alandaki müdahalelerin yasaklanmasına, caydırılmasına ve cezalandırılmasına duyulan ihtiyaç daha da yoğun bir biçimde hissedilmeye başlanmıştır.Buna karşın, Ceza Hukuku alanındaki mevzuat, teknolojide bu gelişmelerin yaşanmadığı dönemde düzenlenmiş olması sebebiyle, bu alandaki ihtiyaca cevap veremez durumdadır.

Bu Yasa’nın amacı, modern hukukta özel yaşamın, aile yaşamının ve haberleşmenin gizliliği alanında yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna yansıtılması ve Anayasa’nın 19’uncu ve 21’inci maddelerinde sözü edilen hak ve özgürlüklerin korunmasının sağlanmasıdır. "

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.