Diyalog Gazetesi

Kılıçlar çekildi

KIBRIS

Sağlık Bakanlığı ile YDÜ Hastanesi arasındaki gerginlik, dün organ nakli konusunda yapılan karşılıklı açıklamalarla doruk noktaya çıktı

Sağlık Bakanlığı ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi arasında, protokol ve faturalar nedeniyle yaşanan sorun, dün tarafların organ nakli konusunda yaptığı açıklamalarla doruk noktaya ulaştı. Sağlık Bakanı Ahmet Gülle dün basına yaptığı açıklamada, YDÜ Hastanesi’nde, İsrailli alıcılar ile Ukraynalı vericiler arasında yasa dışı organ ticareti yapıldığına dair şüphelerle ilgili Tabipler Birliği ve bazı hekimlerden bilgi geldiğini anlattı. Gülle, bu duyumlar üzerine denetim yapmak için, Sağlık Bakanlığı’nın Tabipler Birliği’nden üyelerin de yer aldığı bir ekip oluşturduğunu ve YDÜ Hastanesi’ne giderek denetim yapmak istediklerini ancak bu ekibin kontrol ve denetim yapmasına izin verilmediğini açıkladı. 

Personel ve altyapı eksikliği
Hastane’nin ekipten sonraki gün gelmelerini istediğini söyleyen Gülle, sonraki gün denetime giden ekibin organ nakli konusunda personel ve altyapı eksikliği gözlediğini aktardı. Önce kontrole sonra da hasta ve hasta yakınlarıyla görüşme yapılmasına izin verilmemesinin şüphelerini daha da artırdığını dile getiren Gülle, İsrail’in sağlık alanında gelişmiş, organ naklinin ücretsiz yapıldığı bir ülke olduğuna da işaret etti. 
YDÜ Hastanesi’ne de ekibin yaptığı kontroller neticesinde personele dair eksiklikler olduğunu ve şüpheli çalışmalar içine girmemeleri gerektiğine dair bildirim yaptıklarını aktaran Gülle, kimsenin kendi çıkarları veya küçük menfaatleri uğruna, ülkenin şüpheli organ nakilleriyle ilgili kara listeye alınmasına yol açma hakkı olmadığını söyledi. 

Müezzinoğlu KKTC’ye gelecek
Sağlık Bakanı Gülle bu bağlamda, YDÜ dâhil tüm özel hastanelere işbirliği yapma ve protokol imzalama çağrısında bulundu. Protokolün sonlanmasıyla hastaların mağdur olmaması için gerekeni yapacaklarını anlatan Gülle, özellikle seyahat engeli olan kanser hastalarının, ülkedeki özel hastanelerde yapılan tedavilerine ait giderleri karşılayacaklarını dile getirdi.
Gülle basın toplantısında ayrıca, 22 Ağustos’ta Onkoloji Merkezi’nin temel atma töreninin yapılacağını ve törene TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılacağını açıkladı.

YDÜ Hastanesi’nden jet yanıt
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin, organ nakli konusundaki açıklamalarının ardından Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi de kamuoyuna bir açıklama yaptı. 
YDÜ Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Savaşan ve YDÜ Hastanesi Başhekimi Sevim Erkmen düzenledikleri basın toplantısında, Hastanenin organ nakli konusundaki tüm hazırlıklarını tamamlayarak 2012 yılında “Organ nakli yapabilirsiniz” yazısı aldığını söylediler.Yakın Doğu Hastanesi’nde gerçekleştirilen toplantıda YDÜ yetkililerinin yanı sıra ilgili doktorlar da hazır bulundu.

Savaşan: Talihsiz
Ahmet Savaşan, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin konu hakkındaki açıklamalarını “talihsiz” olarak niteledi. Yaklaşık bir haftadır YDÜ Hastanesi hakkında basında çeşitli haberlerin yer aldığına dikkat çeken Savaşan, tedavisi yurt dışında yapılabilen hastalıkların tedavisinin YDÜ Hastanesi kurulduğu günden bu yana ülkede yapılabildiğini söyledi. 
Savaşan, YDÜ Hastanesi’nin öncelikle kendi vatandaşına, böbrek, kalp ve diğer nakillerin yapılmasıyla ilgili tüm hazırlıklarını tamamlandığını anlatarak, hastanelerine, 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından “organ nakli yapabilir belgesi” verildiğine dikkat çekti.
Bugüne kadar geçen zamanda, hastanelerine devlet sevkiyle 2 defa böbrek nakli yapılabilmesi için hasta gönderildiğini vurgulayan Ahmet Savaşan, hastanelerinde bugüne kadar 4 kez yapay kalp nakli yapıldığını anlattı.

“Bütün kurallara uygun”
Yapılması planlanan nakillerin uluslararası kurallara uygun, etik değerlere bağlı ve geçmemesine rağmen mevcut yasanın bütün kurallarına uygun olduğunu savunan Savaşan, 
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin açıklamalarını kınayarak, “talihsiz” olarak niteledikleri ve toplumda yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini savundukları açıklamaların düzeltilmesini istedi.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin, YDÜ Hastanesi’ni denetlemek için gelen heyeti kabul etmediği hakkındaki açıklamalarını da değerlendiren YDÜ Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Savaşan, hastaneyi denetlemek için gelen heyetin geri çevrilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını savundu.

“Başhekim tarafından karşılandılar”
Savaşan, bakanlığın gönderdiği denetleme heyetinin hastaneye adeta baskın yapar gibi gelmesine karşın başhekim tarafından en şekilde karşılandığını ve istedikleri her yeri de denetleyebileceklerinin kendilerine söylendiğini anlattı. Savaşan, denetleme heyetine ilgili hekimlerin ameliyatta ve yöneticilerin de hastane dışında olduğu Başhekim tarafından söylenmesinin ardından denetleme heyetinin kendi rızası ile bir sonraki gün geliriz diyerek hastaneden ayrıldığını da vurguladı.
 Savaşan, Sağlık Bakanlığından gönderilen denetleme heyetinin hastane yöneticileri tarafından itina ile karşılanarak en iyi şekilde ağırlandığını ve çalışmalar hakkında da bilgi verildiğini söyledi. 

12 kişilik heyete tüm istediği bilgiler verildi
5 saat boyunca süren ve büyük bir iyi niyetle kendilerinin de ilgili hocalar ile eşlik ettikleri denetlemenin, bakanlık müdürünün başkanlığında ve tabipler birliğinin beş avukatı nezaretinde yapıldığını, 12 kişilik heyete istedikleri bütün bilgi ve belgelerin sunulduğunu, talep ettikleri hocalarla görüştürüldüklerini ve ayrıca nakil için gerekli olan hemodiyaliz, yoğun bakım, ameliyathane, laboratuar gibi pek çok ünitenin de incelendiğini anlattı. Denetlemenin devam ettiği esnada Bakan Gulle’nin de başsavcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirten Savaşan, bu fiilin bakanın niyetinin ne olduğunu göstermesi bakımından çok manidar olduğunu da kaydetti. 


Erkmen: Tetkikler devam ediyor
YDÜ Hastanesi Başhekimi Sevim Erkmen de hastanelerinin “organ nakli yapılabilir” belgesi alması ardından, böbrek nakli için devletin kendilerine hasta sevk ettiğini belirterek, devletin kendilerine hasta sevk edebildiğine göre, hastanelerinin nakil yapabileceğini onayladığını söyledi.
Konu hastanın yapılan tetkiklerinde böbrek nakline uygun bulunduğunu ancak hastanın eşinin nakilden vazgeçtiğini anlatan Erkmen, devletin daha sonra kendilerine 2 tane de yapay kalp nakli vakası gönderdiğini ileri sürdü. Öte yandan kendilerine nakil için başvuran iki yabancı uyruklu hastanın tetkiklerinin devam ettiğini, gerekli yazışmalar ve araştırmaların devam ettiğini, yasaya uygunluğunun araştırıldığını anlatan Erkmen, devletin hastaneyi denetlemeyle ilgili girişimlerini baskın olarak niteledi. Erkmen, ülkede 170’e yakın böbrek hastası olduğunu, bunların bir çoğunun böbrek nakli beklediğini belirterek, bunların yanı sıra ülkede organ nakli bekleyen bir çok hasta olduğunu, kendilerinin de onlara umut ışığı olmak istedikleri, sağlık yönünden toplumun, halkın refahı için çalıştıklarını söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.