Diyalog Gazetesi

Kıbrıs bir eğitim beldesi

KIBRIS

Süleyman Demirel, GAÜ’nün 25’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle verdiği röportajda, KKTC’deki yükseköğrenime ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu:

Simge ÖZEKLER-Rıza KAYNAK

Kıbrıs Türk siyasetinin sembol isimlerinden olan ve 17 Haziran gecesi hayatını kaybeden Türkiye’nin 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 2009 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) “25. Yıl Röportajları” kapsamında, KKTC’deki yükseköğrenime ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu. Süleyman Demirel’le Ankara, Güniz Sokak’taki evinde, o yıllarda öğrenci olan Simge Özekler ve Rıza Kaynak tarafından gerçekleştirilen röportajı, o günün hatırası olarak merhum Süleyman Demirel’in ağzından halkımızla paylaşıyoruz.

“Kıbrıs esasen bir eğitim beldesi”
“Üniversitelerde eğitimin gelişmesine sebep olan kişilerin başında gelirim. Türkiye’nin 1950’de 3 tane üniversitesi vardı, bu daha sonra 60’lı yıllarda 7’ye çıktı, sonra 2000 yılına geldiğimiz zaman ‘ki bu yıllar bizim iktidar olduğumuz yıllardı’, Türkiye’nin 84 tane üniversitesi vardı.
Türkiye dışında Kıbrıs’ta da 5 tane yeni üniversite kurulmuştu. Böylelikle Türkiye’de 60’lı yıllarda üniversiteye giden öğrenci sayısı 100 binleri bulmazken bugün bu üç milyonun üzerindedir.
Önemli bir öğrenci sayımız ise Kıbrıs’ta eğitim görüyor, Kıbrıs esasen bir eğitim beldesi olarak ideal yerdir. Öğrencilerin kurulmuş olan kampüslerde okumaları çok büyük bir şanstır ve çok büyük fırsattır. Orada meydana getirilen üniversiteleri ben her zaman teşvik ettim, aynı şekilde de bu amacımı Türkiye’de de sürdürdüm.

“GAÜ evrensel bir üniversite”
“Sizin üniversiteniz çok değerli bir üniversitedir. Ve kuruluşundan beri benim ilgim olmuştur. Kurucularını şimdide tebrik ediyorum başından beri destek vermişimdir. Ve üniversitenin gelişmesini de çok yakından takip etmişimdir. Ve bundan çok büyük bir memnuniyet duyuyorum. 25.yılına gelmiş olması da çok büyük bir başarıdır. İnşallah bunu 50. Yılda da asır dediğimiz 100. yılda da kutlamaları mümkün olur. Sadece bizim çocuklarımıza Türkiye’ye açık değil, aynı zamanda Dünya’ya açık bir üniversite, evrensel bir üniversite, dünyadaki insanları birbirine daha çok yaklaştıran bir üniversite, sadece bilime değil, aynı zamanda da barışa da hizmet eden, güzel bir kuruluştur. Kıbrısımızın da güzel bir kuruluşudur.

“Bütün engelleri kaldırdım”
Ben üniversitelerin kurulmasındaki bahane sayılacak bütün demokratik engelleri kaldırdım, üniversitelere fırsat verdim ve bu işleri yönetenlere her zaman söyledim, “pozitif ve açık davranın”. Dünya gözü ile bilimi öğreteceklerdir ve bu sebeple de öğrencilerimize açık davranın, üniversitenizin bana doktora payesini vermesini çok büyük bir onurla takdir etmişimdir ve müzemde de sergileyeceğimden emin olabilirsiniz. 

“GAÜ’nün uluslararasılaşması”
GAÜ’nün uluslararasılaşmasını çok memnuniyetle karşılıyorum, sınırlarınızın dışına taşmanızı çok büyük bir taktirle karşılıyorum. Benim ufkum geniştir, ben geleceğe bakarken olumlu bakarım, dikilmiş bir fidana ‘bu ağaç yetişmez bu ağaç meyve vermez’ demem, derim ki bu üç beş sene içinde yeşerir, yaprak da verir, meyve de verir, hem gölgesinden yararlanılır, hem de meyvesinden yararlanılır. Ben faydacıyım daima, fayda umarım, bu sebeple de üniversitenizin gelebileceği bu noktayı tahmin etmemek mümkün değildi.

“Kıbrıs halkına olan sevgim bambaşka”
Benim Kıbrıs’a olan ilgim, orada yaşayan kardeşlerimizin durumu her zaman içimde ayrı bir yerdedir. Kıbrıs halkına olan sevgim bambaşka. Bu sebeple görevim ne olursa olsun, daima Kıbrıs’taki soydaşlarımızla bir bağ vardır, bu bağ bugünün bağı değildir, yıllardır vardır. 
Girne Amerikan Üniversitemizin çağa uygun, teknoloji ve bilimi içerisinde barındıran, dünya ile rekabet edebilen, aynı zamanda bilim ve teknoloji ile de rekabet edebilen, alt yapısı ile, laboratuvarları ile, öğrencilere kapılarını sonuna kadar açan bir cazibe merkezi olmaya devam etmesini dilerim.”




Demirel’in vefatı nedeniyle TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ndeki bayraklar gün batımına kadar yarıda kalacak

Taziye defteri açıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatı nedeniyle TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ndeki bayraklar bugün gün batımına kadar yarıda kalacak.
Demirel’in önceki gün vefat etmesi nedeniyle Türkiye’de üç gün Ulusal Yas ilan edilmiş ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ndeki bayraklar da yarıya indirilmiş, ayrıca taziye defteri açılmıştı.
Çevre Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde açılan taziye defterini dün imzaladı.
Bakan Dinçyürek'in taziye defterini imzalaması sırasında Müsteşar Bülent Arkın, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravalı, Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlke Buran, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğluları, Orman Dairesi Müdürü İsa Direk ve Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel de hazır bulundu.
Öte yandan Kıbrıs Türk Kültür Derneği, hayatını kaybeden Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “büyük bir devlet ve siyaset adamı olarak yaşamının her döneminde cumhuriyet ve demokrasi için verdiği mücadeleyle Türk siyasi tarihinin ve devlet yönetiminin önemli isimlerinden biri olarak tarihteki yerini aldığını” belirtti.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.