Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), “göç yasası” diye nitelediği “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasası”nın uygulamaya girdiği 2011’den itibaren kamuya 2 bin 183 kişinin istihdam edildiğini belirterek, üst kademe yöneticisi, müşavir ve siyasilerin maaşlarından yapılacak yüzde 30’luk kesintiyle bu yasanın kaldırılması için gerekli kaynağın yaratılabileceğini savundu.
KTAMS, 2 bin 183 kişiye ödenen yıllık ücretin yüzde 55.3’ünün, sadece 317 kişi olan siyasi, üst kademe yöneticisi ve müşavirlere ödendiğini belirterek, adaletli gelir dağılımı olmamasını eleştirdi. KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın yazılı açıklamasında, kamu çalışanlarının “alım gücünün yoksulluk sınırında seyretmesine neden olan yasanın”, kaynak olmadığı gerekçesiyle kaldırılmadığını ve “kamu çalışanlarının yoksulluğa mahkum edildiğini” kaydetti.
“425 TL artış yapılabilir”
Barçın, müşavirler, siyasi atama üst kademe yöneticileri ve siyasilerin maaşından yapılacak yüzde 30 kesinti ile “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasası”ndan istihdam edilen çalışanlara, hayat pahalılığından ayrı, aylık 425 TL artış yapılabileceğini belirtti. Sendikanın, “Bilgi Edinme Yasası” kapsamında Maliye Bakanı Zeren Mungan’dan aldığı bilgi çerçevesinde, yasanın kaldırılması için kaynağın var olduğunu tespit ettiğini kaydeden Barçın, “Bu kaynak üst kademe yönetici, müşavir ve siyasilerdedir” ifadesini kullandı.
Barçın’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Bugün göç yasasından istihdam edilen 2 bin 183 kamu çalışanı için ödenen yıllık tutarın yüzde 55.30’u sadece toplamda 317 kişi olan siyasi (53 kişi), üst kademe yönetici (126 kişi) ve müşavirlere (138 kişi) ödenmektedir. Bu da emeğin partisi olduğunu iddia eden CTP’nin emek yanlısı adaletli gelir dağılımına bakışını bir kez daha bizlere göstermektedir.
Müşavirler evde oturduğu yerden aylık ortalama 9 bin 195 TL, siyasi atama üst kademe yöneticileri aylık ortalama 8 bin 883 TL, 53 siyasi ise aylık ortalama 13 bin 308 TL maaş almaktadır. Bu kesimden yapılacak yüzde 30’luk bir kesinti ile göç yasası kapsamında çalışanlara hayat pahalılığından ayrı aylık 425 TL artış yapılabilecektir.”
Devrim Barçın, KTAMS’ın, adaletsizliğin baş mimarı olarak tanımladığı ve göç yasası diye nitelediği yasaya ve bunu uygulamaya devam eden hükümete karşı mücadelesini sürdüreceğini ifade etti.