Diyalog Gazetesi

“Kasım 30 gün”

KIBRIS

Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili halkı bilgilendirme toplantılarına Karpaz’dan başlayan Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için kesin tarih vermedi

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili halkı bilgilendirme toplantılarına Karpaz’dan başladı. Eroğlu, toplantıda müzakerelerin içeriği ve son durum hakkında halka bilgi verdi.
Bilgilendirme toplantısını aralarında bazı milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu kalabalık bir vatandaş grubu izledi. 
Cumhurbaşkanı Eroğlu halkı bilgilendirme toplantısında gelecek yıl nisan ayında yapılacak seçimde Cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağı sorularına karşılık "Kasım ayının 30 gün olduğunu" hatırlattı ve "değerlendireceği" yanıtını verdi.

“BM taraflı davranıyor”
Birleşmiş Milletler’in taraflı davrandığını ifade eden Eroğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin hiçbir uyuşmazlığı rapor etmediğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 Daimi Üyesi’nin arasında her zaman Kıbrıslı Rumların lehine veto hakkını kullanmaya hazır iki ülke bulunduğunu söyledi.
Kıbrıslı Rumların uzlaşmaz olduğu Kıbrıslı Türklerin de uzlaşmadan olduğu gerçeğinin BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporlarda hiçbir zaman yer almadığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, ‘Kıbrıslı Türklerin bir antlaşma için kendi devletlerinden feragat ettiği’ şeklindeki ifadenin yer aldığı raporun da BM Güvenlik Konseyi’nde onaylanmadığını anlattı.

“New York’ta uyarmıştım”
TC sismik araştırma gemisinin KKTC adına Kıbrıs’ın açıklarında araştırma yapmasıyla ilgili olarak ise Eroğlu, New York’ta yer alan zirve toplantısında Kıbrıslı Rumların doğal gaz arama çalışması başlatmaları halinde Kıbrıslı Türklerin alacağı önlemler olduğu uyarısını yaptığını anımsattı. Söz konusu dönemde Kıbrıslı Rumların petrol arama çalışmalarına karşılık Piri Reis sismik araştırma gemisinin Kıbrıs’ın güneyinde araştırma yaptığını, bugün ise TC’nin başka bir sismik gemisinin araştırmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

 “40 yıldır halklarına yalan söylüyorlar”
Kıbrıslı Rum liderin görüşmeleri, pazarlıkların yer alacağı müzakerelerin üçüncü aşamasına girilirken askıya aldığına dikkat çeken Eroğlu, bunun nedeninin ise Kıbrıslı Rum liderlerin 40 yıl boyunca halklarına ‘1974 öncesi yerlerine geri dönecekleri, Türk askerinin adadan çekileceğini ve TC kökenlilerinin geri gideceği’ gibi yalanlar söylemesi olduğunu belirtti.

“Rum tarafı ne istiyor?”
Kıbrıs Rum tarafının talepleri hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir antlaşma için Karpaz bölgesinde “Kumyalı, Avtepe, Kaleburnu, Dipkarpaz ve Apostolos Andreas Manastırı’nı; Gazimağusa bölgesinde Salamis Harebeleri ile Aziz Barnabas Kilisesi’ni de içerecek şekilde Yeniboğaziçi, Mormenekşe, Mutluyaka, Tuzla köylerini; Değirmenlik bölgesinde ise Değirmenlik, Demirhan, Minareliköy ve askeri bir bölgeyi; Akdoğan, Paşaköy, Vadili de dahil Mağusa- Lefkoşa hudut boyunu, Alayköy’den Güzelyurt’a kadar “toprak talep ettiğini kaydetti. 

Mülkiyetteki Rum önerisi
Mülkiyet konusunda Kıbrıslı Rumların Kuzey Kıbrıs’ta kalan konutlarda birinci hakkın 1974 öncesi sahiplere tanınmasını istediğini belirten Eroğlu, Kıbrıslı Rumların 1974 öncesi Kıbrıslı Rum’a ait bir evde Kıbrıslı Türk’ün 10 sene kiracı olarak kalabilmesini, 10 senenin sonunda ise evi terk etmesini önerdiğini de anlattı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıslı Rumların 100 bin Kıbrıslı Rum’u toprak ayarlamasında alacakları topraklara yerleştirmeyi, 60 bin kişiyi de Kıbrıslı Türklerin ellerinde kalacak topraklara yerleştirmek istediğini belirten Eroğlu, Kıbrıslı Rumların hangi köye kaç kişiyi yerleştireceğini kağıda döktüğünü anlattı. 

 “Mümkün olduğu kadar az insan yer değiştirsin”
Kıbrıslı Türklerin mülkiyet konusundaki ilkelerinin takas, tazminat ve iade olduğunu kaydeden Eroğlu, mümkün olduğu kadar az insanın yer değiştirmesini istediklerini belirtti. Kıbrıslı Rumların TC’nin garantörlüğünün de kaldırılmasını ve BM Güvenlik Konseyi’nin görev yapmasını istediğini belirten Eroğlu, TC’nin etkin ve fiili garantisinin Kıbrıslı Türklerin olmazsa olmazları arasında olduğunu belirtti. Rumların “Türkiye kökenlilerin referandumda oy kullanamaması, Türkiye’ye geri gönderilmesi, Türkiye kökenlilere verilen mülklerin geri alınması” gibi şartlarının da bulunduğunu ifade eden Eroğlu, kendilerinin ise, “Kıbrıs Rum yönetiminin verdiği vatandaşlıklar geçerli olduğu gibi KKTC devletinin verdiği vatandaşlıkların da geçerli olacağı ve ayırım yapılamayacağı” cevabını verdiklerini söyledi. Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının müzakereleri askıya almasının nedeninin pazarlıkların yer alacağı üçüncü aşamadan kaçınması olduğunu belirtti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.