Melin DOBRAN
Kıbrıs’ın kara altını olarak isimlendirilen zeytin hasadı ve zeytinyağı çıkarma işlemleri ülke genelinde devam ediyor. Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası’nın işletmecisi Burhan Bardak, işlerinin iyi olduğunu fabrikanın 1999 yılından beridir faaliyet gösterdiğini söyledi. Bardak fabrikayı köydeki sıkışıklıktan dolayı 2010 yılında, köyün girişine taşıdığını ve son model makineler kullandığını ifade etti. Geçen yıl Avrupa Birliği’ne yaptığı başvurudan aldığı teşviklerle makinelerini yenilediğini dile getirdi. Bardak, işini severek yaptığını belirterek, bu işin dedesinden babasına, babasından da kendisine kaldığını kaydetti.
“Soğuk sıkım yapıyoruz”
İki yıl önceki zeytinlerle şimdiki zeytinleri kıyaslayan Bardak, mahsullerin bu yıl daha verimli olduğunu dile getirdi. Bardak, “Daha kaliteli yağ çıkması için hep soğuk sıkım yapıyoruz. Bu daha faydalıdır. Geçmişte sıcak sıkım da yapılırdı fakat kalite farkı olmasından dolayı zeytinleri hep soğuk sıkıyoruz. Bahçesindeki zeytinleri toplayan vatandaşlar, fabrikamıza gelip yağını çıkartıyor. Bu dönem yoğun oluyoruz. Dedem 1960 yılında bu işi yapmaya başladı. Zeytinler o zamanlar taş değirmende öğütülürdü. Teknolojinin de gelişmesiyle dededen kalan mesleği devam ettiriyoruz. Çok şükür işlerimiz iyi gidiyor” şeklinde konuştu.
“Su çok önemlidir”
Bu işe 1960 yılında başlayan dede Burhan Bardak şunları kaydetti, “Bu iş yağmura bakar. Ülkemizde kuraklık yaşanmasından dolayı, bazı zeytin ağaçları kurumak üzeredir. Ağaçlar yeteri kadar su içemediği için zeytinler kuru kaldı. Çok zeytin topladık fakat çoğu cılız kaldı. 1960’tan 1999 yılına kadar zeytinyağını baskı değirmeninde zembille çıkartırdık. Değirmen köyün içindeydi. Orada sıkışıklık yaşandı. O yüzden fabrikayı şimdiki yerine taşıdık. Zeytinin bakımı konusunda su çok önemlidir. Özellikle kışın zeytin ağaçlarının bol bol su içmesi gerekiyor. Bol su içen ağaç daha verimli olur.”
Özenle yapıyorlar
Bardak, zeytinlerin işlemden nasıl geçtiğini şöyle anlattı, “Zeytinleri getiren vatandaşlar, kasaları önce kantara koyup tarttırıyorlar. Ardından da zeytinler bant çukuruna dökülür. Zeytinler makine aracılığıyla yıkanarak çöplerden ayrıştırılır. Zeytinler daha sonra kırıcıya girer ve ayrı ayrı makinelerde yoğurulur. Yaklaşık 45 dakika sonra sıkıma girerler ve zeytinyağı çıkar.”