Sağlık Bakanı Salih İzbul, gerekli sayıda ebe, hemşire ve paramedik istihdamına yönelik yetki alınmışken, Kamu-Sen ile Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın, ‘personel eksikliği var’ iddiasıyla dün Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde eylem yapmasını “son derece gereksiz” bulduğunu açıkladı.
İzbul, Sağlık Bakanlığı’nın Dr. Akçiçek Hastanesi’ndeki ebe ve hemşirelerin çalışma şartlarını iyileştirmek maksadıyla istihdam yapılmasına yönelik girişimlerinin olumlu sonuç verdiğini ve gerekli yetkileri aldıklarını belirtti.
Sağlık Bakanlığının, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde hemşire ve ebelerin çalışma şartlarını iyileştirmek ve var olan iş yükünü hafifletmek için çeşitli projeleri hayata geçirmek amacıyla çalışma başlattığının da altını çizen Bakan İzbul, alınan tedbirler arasında ebe ve hemşirenin istihdam edilmesinin yanı sıra, acil servisle Hızır 112 personelinin birbirinden ayrılmasının da olduğunu kaydetti.
“En az 100 hemşire lazım”
Öte yandan Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri (Kamu-Sen) ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, sağlıkta tasarruf yapılamayacağını kaydederek, en az 100 hemşire için kadro açılmasının öncelikle ve acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Sendikalar adına Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Nihat Şencan ortak bir açıklama yaptı.
Vardiya çalışan sağlık çalışanlarının, çalışma düzenini belirleyen tüzüğün bir aydan fazladır Sağlık Bakanının önünde durduğunu kaydeden sendikalar, bu tüzüğün ivedilikle yürürlüğe konmasını talep etti.
Sendikalar, Kamu Görevlileri Yasası'na tabii olan vardiya-rotasyon veya düzensiz mesai çalışan kamu görevlileriyle ilgili tüzüğün, 1 Temmuz 2015’ten itibaren yürürlüğe girmesine rağmen sağlık çalışanlarıyla ilgili tüzüğün ısrarla bekletildiğini söyledi.
Vardiya çalıştığı için aile düzeni alt üst olan hemşirelerin birçoğunun personel eksikliği nedeniyle izin kullanamadığına işaret eden sendikalar, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Teşkilat ve Kadro Yasası ile ilgili çalışmaları sonlandırılmasını ve Meclis Genel Kurulu’ndan geçirilmesini istedi.
Kamu-Sen ile Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın ortak açıklamasında,“ ‘Para yok, başka kadro yok’ gibi söylemler, sorunlarımızı çözmez” ifadesine yer verildi.
“5 hemşirenin işi bir hemşireye yükleniyor…”
Açıklamada, 5 hemşirenin yapması gereken işin bir hemşireye yüklendiği kaydedilerek, “Meslek Yasası’nın Meclis’ten geçirilmemesi, ambulanslarla tek hemşirenin göreve çıkarılması, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi'nde tasarruf için tek bir hemşirenin nöbete bırakılması, araç ve cihaz eksiklikleri” gibi sorunlara işaret edildi.