Diyalog Gazetesi

Kalp ve hastane tekliyor

KIBRIS

KKTC’de yılda 40 olan by-pass ameliyatlarının sayısı 350’ye ulaştı

 Çiğdem AYDIN 

KKTC’de kalp krizinden kaynaklanan 40-60 yaş arası ölümlerin artması ciddi endişeleri de beraberinde getirdi.
Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Dr. Ozan Emiroğlu Diyalog’a yaptığı açıklamada, 2007’de by-pass ameliyatlarının yılda 40 civarında olduğunu, şimdilerde ise bu rakamın yılda 350’ye yükseldiğini söyledi.
Emiroğlu, yaşlılarda kalp tıkanmasının yavaş yavaş ilerlediğini, ancak 40-50 ve 55 yaşlarda damarlarda ani tıkanmaların meydana geldiğini belirterek, genç yaşlarda spor yapmanın önemli olduğunu ifade etti.
KKTC’de nüfus artışına paralel olarak kalp hastalıklarının da arttığını vurgulayan Dr. Emiroğlu “Kalp Damar Cerrahisi ne yazık ki bu tabloya göre teknik alt yapı olarak yetersizdir” dedi.
Dr. Ozan Emiroğlu sorularımızı şöyle yanıtladı:

Soru: Genç sayılabilecek yaşlarda ani kalp krizi nedeniyle ölümlerin artması herkesi huzursuz ediyor. Size göre bu artışların nedeni nedir?

Emiroğlu: Tek başına arttı demek yeterli olmaz ama nüfus oranında artışı dikkate alınarak bir yorumda bulunulması gerekiyor. Eskiden ülkede 200 bin kişi yaşıyordu, şimdi bir milyon kişi yaşıyor. Buna bakıldığı zaman sayı arttı. Bir de artık eskiye oranla tanı konmaya başlandı o yüzden daha fazla kalp hastalıkları öne çıkıyor. Genç hastalarda ani, yaşlılarda ise yavaş yavaş tıkanma oluyor ve yan dallar gelişiyor. O yüzden yaşlılarda geçirilen kalp krizleri çok çok tehlikeli olmuyor. Fakat 40-50 – 55 yaşlarında ani tıkanıklıklar ani ölümlere neden oluyor. 

Soru: Peki korunmanın yolları nelerdir? 

Emiroğlu: Tabi ki en önemli sorunumuz bizim toplum olarak hareketsiz bir yaşam şeklimizin olmasıdır. En önemli korunma yöntemi erken yaşta spora başlamaktır. Biz ne zaman ellili yaşları deviriyoruz o zaman biraz yürüyüş yapmaya veya belli başlı sporları yapmaya yelteniyoruz. Aslında doğrusu 20’li yaşlarda spora başlamaktır. Özellikle liseli yıllarda başlanması gerekiyor spora. Ayrıca sağlıklı beslenmekte önemli…

Soru: Nasıl dengeli ve sağlıklı besleniriz?

Emiroğlu: Açıkça belirtmek gerekirse karbonhidrat ve şekerden uzak bir diyet (beslenme şekli) olması lazım. Çok yağlı yiyeceklerden uzak ,protein ve sebze ağırlıklı beslenilmesi lazım… Protein ve sebze ağırlıklı bir beslenme programı dengeli ve sağlıklı bir program olur. 

Soru: Peki hangi sıklıkla kalp doktoruna gitmek lazım? 

Emiroğlu: Eğer ailede bir kalp hikâyesi varsa, diyabet hastalığı varsa, ağır sigara içiciliği varsa, tansiyon, kolestrol gibi hastalıkları barındırıyorsa kişinin 45 yaş civarında bir kalp doktoruna görünmesi gerekiyor. Eğer hiçbir şeyi yoksa 5 yılda bir kalp doktoruna görünmesi yeterlidir. Ama dediğim gibi belirttiğim hastalıklar ve aile geçmişinde kalp ile ilgili sorun yoksa. 

Soru: Hastaneye kalp sorunu nedeniyle ortalama kaç kişi başvuru yapıyor? 

Emiroğlu: Tam rakamsal olarak yıllara oranla şu anda söylemek mümkün değil, ama rakamsal olarak çok artış var diyebiliriz. Şunu söyleyebilirim ülkemizde 2007 yılında yılda 40 tane pay- pass ameliyatı yapılırken, şimdi yılda 300-350 oldu. Yani son 10 yılda yüzde 600 arttı. Genelde yaş ortalaması 60-65 civarıdır. 

Soru: Peki kardiyoloji bölümü yeterli düzeyde mi? 

Emiroğlu: Kalp Damar Cerrahisi ne yazık ki bu tabloya göre teknik alt yapı olarak yetersizdir. Yılda 300-350 bay-pass ameliyatının ve diğer kalp sorunlarının tedavi teşhisi için çalışan birim 7 odalı 15 yatak kapasiteli ve tek bir ameliyathane ile hizmet vermektedir. Daha önce Lefkoşa Devlet Hastanesinde 3.Katta bulunan kafeteryanın Kalp Damar Cerrahisi için yapılandırılması çalışması vardı. Şu anda bu çalışmanın sürdürülmesi bizler için de hastalar için de elzemdir. Kafeterya yerine yatak kapasitesini artırabileceğimiz bir alana çevirmek istiyoruz. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın hastane idaresine bu kapsamda yardımcı olmasını bekliyoruz. Bakanlığın kafeterya için inisiyatif kullanmasını bekliyoruz. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.