Diyalog Gazetesi

“İzolasyonlar hemen kalkmalı”

KIBRIS

Çolak, “Türkiye’den gelecek su, EİT üyeleriyle ticaret yapma potansiyelimizi oldukça artıracaktır” dedi

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, New York’ta önceki gün düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Bakanlar Konseyi Toplantısında konuşma yaptı. 
Bakan Emine Çolak, “Türkiye’den Kıbrıs’a içme ve sulama suyu taşıyacak su projesinin”; Kuzey Kıbrıs’ın çok çeşitli ve miktarda tarım ürünleri üretimi sağlayarak, hem tarım sektörünün gelişmesine önemli katkıda bulunacağına, hem de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyeleriyle ticaret yapma potansiyelini oldukça artıracağına vurgu yaptı.
Çolak, EİT üyelerine, KKTC’ye yatırımlara, turizm ve yüksek öğrenim sektörlerine ve izolasyonların kaldırılmasına destek verme çağrısında bulunarak, izolasyonun kaldırılmasının; olası bir çözümün sürdürülebilirliğine de kuşkusuz katkı sağlayacağına işaret etti.
Çolak, “Tüm EİT üye devletlerinin daha fazla ertelemeden Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılmasına katkıda bulunacak somut adımlar atmalarını umuyor ve bekliyoruz” diyerek, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’ta çözüme, birkaç yılda değil, birkaç ay içerisinde ulaşılabileceğine içtenlikle inandığını vurguladı. 
Emine Çolak, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın gelecekteki etkinliklerine Kuzey Kıbrıs’ta ev sahipliği yapmaktan ve tüm üyeleri ülkesinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağını da belirtti. 

Çolak, Akça’ya başarılar diledi 
Üyelere Kıbrıs Türk halkının ve hükümetin selamlarını da ileten Emine Çolak, ayrıca Türkiye’nin Lefkoşa eski Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın; Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliğini üstlenmiş olmasından dolayı tebrik etti, bu önemli görevde kendisine başarılar diledi. 
Dışişleri Bakanı Emine Çolak, “üye devletlerle ortak bir tarih ve kültür paylaşan Kıbrıs Türk Devletinin, EİT amaçlarına tümüyle bağlı olduğuna” vurgu yaparak, 1992 yılından bu yana EİT toplantıları ve etkinliklerine katılan Kuzey Kıbrıs’ın üye devletler arasındaki işbirliği ile bölgenin gelişmesine özel önem atfettiğini, 2012 yılında verilen ve EİT üyesi ülkelerle ekonomik ilişkilerinin daha da gelişmesine imkan tanıyan gözlemci üye statüsünü memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. 


“Yüksek öğrenim ve turzim iki ana sektörümüz”
Dışişleri Bakanı Çolak, Kuzey Kıbrıs’ta yüksek öğrenim ve turizmin iki ana ekonomik sektörünü oluşturduğuna işaret ederek, ülkenin hızla gelişmekte olan bir ülke olduğunu kaydetti. 
Çolak, Kuzey Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de özellikle yüksek öğrenim merkezi ve önemli bir tatil destinasyonu olarak yükseldiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
 “Yüksek öğrenim ekonomimizin önemli bir sektörü durumundadır. Bugün Kuzey Kıbrıs’ta 12 üniversite ve yaklaşık 77 bin öğrenci bulunmaktadır. Üniversitelerimizdeki öğrencilerin yaklaşık 42 bini Türkiye’den, 14 bini Kuzey Kıbrıs’tan ve 21 bini de üçüncü ülkelerden gelmektedir.”

Turizmde yatırım fırsatları…
Çolak, 2014 yılı istatistiklerine göre, Kuzey Kıbrıs’ı yaklaşık bir buçuk milyon turistin ziyaret ettiğini de dile getirdi. 
Çolak, şunları kaydetti:
 “Yatırım fırsatları özellikle turizm sektöründe mevcuttur. Otelcilik ve konferans turizmi, yat turizmi ve marina yapımı benzeri özel ilgi turizmi ülkemizde yabancı iş insanlarını bekleyen sadece birkaç yatırım fırsatından birkaçını teşkil etmektedir. 
Sağlık turizmi ve tarım-endüstrisi gibi yeni gelişmekte olan alanlar da özel sektör ve yabancı yatırımcılar için cazip yatırım alanları olarak değerlendirilmektedir. Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, hükümetimizin kendilerine destek sağlayacağından emin olabilirler. İlgili bakanlıklarımız, devlet planlama örgütümüz ve Kıbrıs Türk yatırım geliştirme ajansı, zengin yatırım fırsatları ve sağladığımız teşvikler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isteyen potansiyel yatırımcı ve iş insanlarının hizmetindedir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.