Kıbrıs sorunu konusunda mekik diplomasisi yürüten İngiltere Dışişleri Philip Bakanı Hammond dün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile ayrı ayrı görüştü.
Ankara'ya, 8'inci Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere giden Hammond, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptıkları baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Hammond, Türkiye'nin İngiltere'nin yakın bir müttefiki olduğunu belirterek, Cavuşoğlu ile yararlı bir görüşme yaptıklarını söyledi.
“Kıbrıs’ta çözüm bekliyoruz…”
Açıklamasında Kıbrıs'taki müzakere sürecine de değinen Hammond, adada bu kadar önemli gelişmelerin olmasının belli faktörlerden kaynaklandığını ifade etti. Bu faktörlerden bir tanesinin de Türk hükümetinin çözüm için verdiği destek olduğuna işaret eden Hammond, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin olduğu gibi, İngiltere de Kıbrıs'ta çözüm bekliyor. Biz de İngiltere olarak bunu destekliyoruz. İngiltere de Türkiye gibi garantör bir ülke. Biz, iki toplum arasında çözümün gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Her zaman Doğu Akdeniz'den iyi haberler almıyoruz. Son birkaç yıldır daha fazla zorluk karşımıza çıkıyordu Akdeniz'de ama adadan çözüme ilişkin iyi bir haber alabilirsek bu Türkiye'nin de Kıbrıs'ın da Yunanistan'ın ve elbette ki İngiltere'nin kutlayabileceği bir şey olacak. Bu bizim için de kutlanacak bir şey olacak, çünkü hem Türk kökenli hem de Rum kökenli Kıbrıslılara en yoğun şekilde ev sahipliği yapan ülkelerden biri de biziz.
Bugün bir kez daha çok daha yoğun bir şekilde çalışmak için taahhüdümüzü ortaya koymak istiyoruz. Bu tarihi fırsat değerlendirilecektir. Bir kez daha bütün garantör güçlerin takdiriyle ortaya çıkacaktır. Uluslararası toplum da bunu destekleyecektir."
Rumların itirazı neden dikkate alındı?
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond bir basın mensubunun "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar nedeniyle İngiltere'de bir mahkemenin Türk Büyükelçiliğindeki hesapları geçen hafta dondurulmuştu. Bu karar uluslararası hukuka aykırı değil mi? İngiliz hükümeti bu konuda hangi adımları atmayı düşünüyor" sorusuna karşılık, ülkesindeki mahkemelerin tamamıyla hükümetten bağımsız olduğunu söyledi.
"Ancak bu durumda Dışişleri Bakanlığı olarak müdahale etmeye gayret gösterdik" diyen Hammond, dondurulmuş olan bazı hesapların Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin hesapları olduğu ve bu nedenle Viyana Sözleşmesi'nin koruması altında olduğu konusunda müdahalede bulunduklarını anlattı. İngiliz Bakan, "Bu sorunu çözmek için tabii ki gerekli adımları atıyoruz. Bu, aslında endişe verici bir durum ama maalesef kontrol edebileceğimiz bir süreç değildi" ifadelerini kullandı.
“İngiltere elinden geleni yapacak”
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm konusunda iyimser olduğunu belirterek, böyle bir şeyin mümkün olması için İngiltere’nin elinden geleni yapacağını söyledi.
Atina’yı ziyaret eden Hammond, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Son aylarda Kıbrıs’ı birçok kez ziyaret ettim ve her iki toplum mensuplarıyla görüştüm. Kıbrıs’taki bu anlaşmazlığın çözümüne yönelik önemli bir ilerlemeye yakın olduğumuz konusunda iyimserim” dedi.
Kıbrıs’ta garantörlük konusuna değinen Hammond, “İngiltere’nin bu sistemin ya da ileriye yönelik herhangi başka bir sistemin sürdürülmesinde özel bir çıkarı bulunmadığını” ifade etti.
Kıbrıs’ta, iki toplumun İngiltere’nin rolünün bulunmayacağı bir sistem üzerinde anlaşmaları durumunda İngiltere’nin bundan mutlu olacağını ifade eden Hammond, “Biz tamamen, Kıbrıs’ta özlü ve kalıcı bir çözüme amadeyiz. Ve inanıyorum ki Yunanistan ve Türkiye’deki mevkidaşlarım da bu konuda mutabık. Bizim arzumuz, Kıbrıs’ta uluslararası antlaşmalar temelinde, iki toplum ihtiyaçlarını karşılayacak kalıcı bir çözüm olması. Bunun mümkün olması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.