Diyalog Gazetesi

İstismar ortadan kalkacak

KIBRIS

23 Ekim’den itibaren online ikamet izni alınabileceğini belirten Bakan Baybars, Yurttaşlık Yasa Tasarısı için umutlu konuştu:

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 10.50’de toplandı. 

Genel Kurulda milletvekilleri güncel konuşmalarını yaptı.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, 23 Ekim’den itibaren online ikamet izni alınabileceğini belirtti.
Yurttaşlık Yasa Tasarısı ve Daimi İkamet İzinleri Yasa Tasarısı’nı hükümete sunduğunu kaydeden Baybars, beyaz kimlik ve Daimi İkamet İzinleri Yasa Tasarısı’na yönelik yeniden değerlendirme yapılacağını; Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın hükümet tarafından değerlendirilmekte olduğunu söyledi. Yurttaşlık Yasası Tasarısı’nda istisnai yurttaşlığın kararını Meclis tarafından verilmesini doğru bulmadığını söyleyen Baybars, yeni tasarıda bu tür vatandaşlığın istismar edilmesinin kolay olmayacağı şekilde hazırlandığını belirtti.

Derya: Vatandaşlık istismar edildi
Meclis’te ilk sözü, “Yurttaşlık Yasası” konusunda güncel konuşma yapmak üzere, CTP Milletvekili Doğuş Derya aldı.
Derya, “Yurttaşlık Yasası” konulu konuşmasına başlarken, yapıcı bir muhalefet anlayışıyla hareket ettiklerine işaret etti.
Yurttaşlık Yasası’na ilişkin değişiklikleri CTP’nin hükümet olduğu çeşitli dönemlerde gündeme taşıdığını söyleyen Derya, yasanın herkese eşit ve adil uygulanması noktasına bazı değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Türkiyeli Kıbrıslı değil, farklı ülkelerden gelen çok sayıda kişinin ülkede yaşadığını söyleyen Derya, konunun Türkiyeli-Kıbrıslı’ya indirgenmemesi gerektiğini, hiçbir ülkenin yurttaşlığını kriterler olmadan vermediğini ve her ülkenin kendine özgü kriterler belirlediğini belirtti.
Yurttaşlık konusunun belli dönemlerde istismar edildiğini savunan Derya, yine bazı dönemlerde istisnai yurttaşlık konusunun istismar edildiğini, tanımına uymayan şekilde Bakanlar Kurulu’nun istisnai vatandaşlık uygulamasına gidildiğini söyledi.

Baybars: Yasada önemli değişiklikler var
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, nüfus politikalarına yönelik temel bir hedef olması ve bu doğrultuda doğru temellerin oluşturulması gerektiğini söyledi.
Baybars, tüzüğe ihtiyaç duyulmasının nedenlerinden birinin de, sosyal ve ekonomik hizmetlerin yetersiz olduğunun sürekli konuşulduğunu; okul, hastane gibi hizmetlerin verilmesi noktasında sıkıntı yaşandığını belirtti.
Baybars, 1900’den günümüze nüfus kayıtlarının tutulduğunu ancak karmaşık sistemin ayıklanması gerektiğini ifade etti.
Baybars, 23 Ekim’den itibaren online ikamet izni alınabileceğini belirtti.
Yurttaşlık Yasa Tasarısı ve Daimi İkamet İzinleri Yasa Tasarısı’nın gündeme geldiğini söyleyen Baybars, iki yasa tasarısını da hükümete sunduğunu, genç girişimlerin teşvik edilmesi noktasındaki taleplerin de değerlendirildiğini bu nedenle beyaz kimlik ve Daimi İkamet İzinleri Yasa Tasarısı’na yönelik yeniden değerlendirme yapılacağını, Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın hükümet tarafından değerlendirilmekte olduğunu kaydetti.

Töre, Kıbrıs sorununa değindi
UBP Milletvekili Zorlu Töre “Kıbrıs Meselesinde Son Durum” konusunda konuşma yaptı. Töre, Rumların tutumlarının hiç değişmediğini, bunlar ifade edilirken liderlerin görüşme konusunda girişimler yaptığını federal çözüm arayışlarının sürdüğünü söyledi.
“UBP olarak Kıbrıs’ta iki ayrı devlet gerçeğini dünyanın da görmesi ve kabul etmesini istiyoruz” diyen Töre, devlet ve vatana sahip çıkmak ve Anavatan Türkiye ile birlikteliği, işbirliğini geliştirmek gerektiğini belirtti.
Töre, “Devletimize ve garantilere dört elle sarılalım. Barışın anahtarı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleridir. BM değildir” diye konuştu.

Arıklı: Üniversitelerde gidişat iyi değil
YDP Milletvekili Erhan Arıklı “Üniversiteler ve YÖDAK” konusunda konuşma yaptı. 
Arıklı, 8 bin öğrencinin bu yıl KKTC üniversitelerini tercih ettiğini, “gidişatın çok da iyi olmadığını”, tedbirler alınması gerektiğini söyledi. 
100 bin öğrenci için hedef konduğunu ancak öğrencilerin memnuniyetsizliğinin yüksek olduğunu söyleyen Arıklı, devletin de öğrencilere vize adı altında sıkıntı çıkardığını savundu.
Yüksek eğitim sisteminin acil şekilde yeniden yapılandırılması, denetim tüzüğünün geçirilmesi ve YÖDAK Yasası’nın yeniden ele alınarak düzenlenmesi gerektiğini belirten Arıklı, YÖDAK’ın güçlendirilmesi ve denetim yetkisinin artırılması gerektiğini kaydetti.
YÖDAK ile DAÜ arasındaki soruna değinen Arıklı, DAÜ’nün İran ile işbirliği içinde YÖDAK’tan izin almaksızın bölüm açtığını, YÖDAK’a konuya ilişkin bilgi vermediğini, hukuka aykırı işlem yapıldığını söyledi. 

Çavuşoğlu: Eğitimde siyasetten ari bir yönetim
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, yüksek öğrenim sektörünün ülkenin geleceği olduğunu, siyaseten ari bir yönetim için YÖDAK’ın yasasının, kurumun bağımsızlık ve özerkliğine yönelik hazırlandığını belirtti. 
Çavuşoğlu, üniversite sektörüne yönelik Strateji Belgesi’nin Bakalar Kurulu’nda geçtiğini, gelecek yıl çalışmanın tamamlanacağını, üniversitelerden birinde yaşanan olumsuzlukların tüm KKTC üniversitelerini olumsuz etkilediğini söyledi. 
YÖDAK ile DAÜ arasındaki soruna yönelik girişimlerle ilgili yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi veren Çavuşoğlu, bazı YÖDAK üyelerinin çeşitli yazışmaları basına sızdırdığını, bakana “yetki aşımında bulunduğuna yönelik yazı yazdığını” söyledi. 

Şahiner: Sular denize akıyor
CTP Milletvekili Salahi Şahiner “Tarımda Su Yönetimi” başlıklı konuşma yaptı.
Geçtiğimiz yıl bol yağışlı bir yıl geçmesine rağmen çok miktarda suyun denize aktığını dile getiren Şahiner, su sorununun ciddi bir konu olduğunu kaydetti. Şahiner, adada dışa bağımlı olmamak adına tarım sektörünün hayati önemi bulunduğunu ve bunun büyük bir sektör olduğunu anlattı.
İhracatta neredeyse tek kalemin tarım ve hayvancılık ürünleri olduğunu belirten Şahiner, tarımın sürdürülebilir olmasının önem taşıdığını, bu açıdan su konusunun da hayati olduğunu belirtti. Bir kilo portakal üretmek için 300 litre su harcandığını kaydeden Şahiner, bunun gibi örnekleri aktardı.
Şahiner, suyun doğru şekilde yönetilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Oğuz: Su öncelikli gündemimiz
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da cevap vermek üzere kürsüye çıktı; su konusunun bakanlığın öncelikli gündemlerinden olduğunu dile getirdi.
Su konusunda en kısa zamanda planlama yapılmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Bakan Oğuz, göletler ve barajlarla ilgili bir çalışma yapıldığını, yeraltı suları konusunda da bilimsel bir çalışma yapılacağını söyledi.
Konuya bilimsel şekilde yaklaşmanın önemine işaret eden Bakan Oğuz, bu bağlamda çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Oğuz, ülkenin bir su politikası olması gerektiğine vurgu yaptı.

Hasipoğlu: Takvim sonuç odaklı olmalı

Daha sonra UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu “Görülebilir Gelecekte Kıbrıs’ta Kapsamlı Bir Çözüm Mümkün mü?” başlıklı konuşma yaptı.
Görülebilir gelecek kavramının son çıkan BM raporlarında ortaya atıldığını kaydeden Hasipoğlu “Bizim de dilimizde hep bir takvim olsun ve sonuç odaklı olsun söylemi var” dedi.
Kıbrıs müzakerelerinde yaşananlara işaret eden Hasipoğlu Crans Montana’da ciddi strateji hatası yapıldığını öne sürdü.

Altuğra: KKTC’de neler oluyor

Daha sonra UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra “KKTC’de Neler Oluyor?” başlıklı konuşma yaptı.
Ülkede son zamanlarda olumsuz gelişmelerin ağırlıkta olduğunu dile getiren Altuğra, bunun gazete manşetlerinde de görülebileceğini söyledi.
Ülkenin değişik noktalarında vatandaşla bir araya geldiğinde halkta güvensizlik ve moral bozukluğunun hakim olduğunu gördüğünü anlatan Altuğra, “Ülkede huzur yoksa mutluluk da yoktur” dedi.
İzlem Gürçağ Altuğra, hızlı ve kontrolsüz şekilde artan nüfusun kontrol altına alınmazsa olumsuzlukları da beraberinde getireceğine işaret ederek artan nüfusun örneğin trafik sorunları yarattığını anlattı.

Şahali: Başbakan ve şakaları
CTP Milletvekili Erkut Şahali “Sayın Başbakanın Söylemleri” başlıklı konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı. Şahali, aslında konuşma başlığının daha önce farklı şekilde belirlendiğini ancak bunun rencide edici bulunduğu için Meclis tarafından değiştirildiğini anlattı.
Sayın Başbakan kendisini esprili biri olarak tanımlarken kendisinin “Sayın Başbakan ve Şakaları” başlıklı konuşma yapmak istemesinin neresinin rencide edici olduğunu anlamadığını kaydeden Erkut Şahali, amacının asla rencide edici olmak olmadığını kaydetti.
Amacının siyasette şakanın yerinden bahsetmek olduğunu dile getiren Şahali, “KKTC halkının, Meclisinin ve siyasetinin Sayın Başbakan’dan, en azından zaman zaman, ‘başbakanmış gibi’ konuşmasını istediğini anlatmak istediğini” söyledi.
Şahali, “Come on Ers”, “Bilmediğin düğmeye basmayacan” gibi sözlerden sonra bu başlığın sorun olmaması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. 
“Her fırsatta esprileriyle bizi gülümseten Sayın Tatar dün dokunulmazlığın kaldırılması konusunda susmayı tercih etti” diyen Şahali, bunu manidar bulduğunu anlattı.

Tatar: Kimseye bel altı vurmadım
Bunun üzerine kürsüye çıkan Başbakan Tatar “Kimseye ne hakaret ettim ne alay ettim ne de bel altı vurdum” diyerek bazı söylemlerinin başka yerlere çekildiğini ancak yaptıkları işlerin ortada olduğunu dile getirdi.
Meselelerin medeni şekilde halli için ülkedeki refahın artması için çalıştıklarını dile getiren Tatar, dürüst, şeffaf ve memleket aşkı ile hareket ettiğini anlattı.
Kıbrıs konusunda, federal temelli bir çözüm arayışında olmakta bir umut görmediklerini dile getiren Tatar bu nedenle alternatif fikirlere değinildiğini kaydetti.
“Come on Ers”ü kendisinin dile getirdiğini anımsatan Başbakan Tatar, “Sen bunu buraya taşıyarak benim reklamımı yapıyorsun. Gülümsetiyorum, yumuşatıyorum, kendimi kabul ettiriyorum ben. İddia ediyorum başka partilerde de beni çok sevenler var. Kimseyle gerginliğim olmaz, benim anlayışım budur” dedi.

Hamzaoğulları, Otobüsçülerin sorunlarını hatırlattı
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları “Toplu Taşımacılık” başlıklı konuşma yaptı. Otobüs şoförlerinin talebe taşımacılığı ücretlerini çok geç aldığını anlatan Hamzaoğulları talebe taşımacılığı konusunun Eğitim Bakanlığından alınıp Ulaştırma Bakanlığına verilmesi gerektiğine inandığını belirtti. 
Hamzaoğulları toplu taşımacılık yapanların ciddi sıkıntılar yaşadığını anlattı. 

Atakan: Sorunsuz toplu taşıma hedefimiz
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da cevap vermek üzere kürsüye çıktı ve ülkedeki toplu taşıma yapısının dünyada eşi benzeri olmadığını dile getirdi. 
Gerek bakanlık gerek hükümetin ülkenin bir ucundan diğer ucuna sorunsuz şekilde çalışacak bir toplu taşıma ağı kurmakta kararlı olduğunu dile getirdi. 
Amaçlarının ülkede 14-15 bölgesel şirket oluşturma olduğunu dile getiren Atakan, bunları birbirine entegre edecek bir üst yapı ile çalışma rotaları, ücretler vs. konusunda kontrol sağlayacak bir sistem oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Yazılı ve sözlü soruların sunulmasıyla Genel Kurul toplantısı sona erdi. Sonraki oturum 14 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da başlayacak. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.