Diyalog Gazetesi

İşler arapsaçına döndü

KIBRIS

Avukat Tahir Seroydaş, Yüksek İdare Mahkemesi’nin DAÜ ile ilgili kararından sonra, rektör yardımcılarının da yetkisiz olduğunu savundu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eski Rektörü Abdullah Öztoprak’ın avukatı Tahir Seroydaş, Yüksek İdare Mahkemesi’nin (YİM) kararı sonrasında üniversitenin idaresini üstlenen rektör yardımcılarının yetkisiz olduğunu savundu. Yazılı bir açıklama yapan Tahir Seroydaş, Öztoprak’ın yerine atanan Prof. Dr. Necdet Osam’ın rektör vekili olarak atanması ile ilgili kararın yürütülmesinin durdurulduğunu anımsattı. Açıklamada, “Bu emirle atama kararının hemen öncesine avdet edilmiştir. Dolayısıyla Sn. Osam’ın üniversitenin rektörü olarak yapmış olduğu bütün işlemler ve yasanın 12 (3) maddesi altında kendine 5 rektör yardımcısı seçimi de hukuk aleminden kalkmıştır, yani Osam’ın seçmiş olduğu rektör yardımcılarının hiçbir yasal zemini yoktur ve dolayısıyla üniversiteyi rektör yardımcıları ile yönetmeye çalışmak hukukun veya hukuka saygılı bir idarenin davranış şekli olamaz. Bu dolaylı olarak Mahkeme emrine riayetsizlik anlamındadır” dedi. 

“Alacakları her karar iptal edilecek”
Seroydaş’a göre Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK)’nun söylediklerinden çıkan sonucun “Mahkeme, Osam’ın atanması kararının yürütmesini durdurmuş olabilir ama biz bildiğimizi okuyacağız ve kanunsuz olarak almış olduğumuz sakat bir kararla rektör vekili olarak atadığımız Osam’ın seçtiği 5 rektör yardımcısıyla yolumuza devam edeceğiz” anlamına geldiğini savundu.
Seroydaş, “Üniversitenin yürütme organı olarak yapacakları her işlem veya alacakları her karar yok hükmünde olacaktır ve idari yargının denetimindedir. Alacakları her karar Yüksek İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmeye mahkumdur” dedi. 

Neler yaşanmıştı? 
Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakıf Yöneticiler Kurulu, Senato’nun Rektör olarak Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ı önermesine rağmen Prof. Dr. Necdet Osam’ı ataması konuyu mahkemeye taşımıştı. Öztoprak atamanın durdurulması için Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava açmış ve alınan karar göre atama durdurulmuştu. 
DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter, Yüksek İdare Mahkemesi’nin (YİM) ara emriyle Prof. Dr. Necdet Osam’ın rektör vekili olarak atanması kararını durdurması üzerine; hukuki süreç tamamlanıncaya kadar üniversitenin yönetimini VYK ile rektör yardımcılarının yürüteceğini ifade etmişti.

Yorumlar (1)

DAÜ akademisyen 10 Yıl Önce

hukuka uygun olarak senatonun önerisi ile rektör atanmalıdır. bunun dışındaki bütün çözümler yasal değildir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.