Diyalog Gazetesi

İşçi tarafı reddetti

KIBRIS

Devlet ve işveren temsilcilerinin oyu ile asgari ücret, brüt 1834 TL olarak belirlendi

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yeni asgari ücreti brüt olarak saatlik 10.58 TL, günlük 84.65 TL, haftalık 423.23TL ve aylık 1834 TL olarak belirledi.
Asgari ücret halen aylık brüt 1730 TL olarak uygulanıyor.
1Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret, 5 devlet temsilcisi ve 5 işveren temsilcisinin 10 kabul oyu ile oy birliğiyle kabul edildi.
Komisyon Başkanı Süleyman Göktaş yaptığı yazılı açıklamada, açılış konuşmalarının ardından çalışmalarına başlayan Komisyonun tarafların karşılıklı görüşlerini beyan etmesi ile devam ettiğini belirtti.
Göktaş, işçi tarafı temsilcisi Hür-iş Başkanı Yakup Latifoğlu’nun asgari ücretin 2 bin 408 TL, işveren tarafın ise bu rakamın yüksek olduğunu belirterek asgari ücretin 1762 TL, devlet kanadının ise geçen yılki hayat pahalılığını dikkate alarak var olan asgari ücretin yüzde 6 oranında arttırılmasını önerdiğini açıkladı.
Göktaş, işçi tarafı temsilcilerinin devlet kanadının önerisini kabul edemeyeceklerini ifade ederek toplantıdan ayrıldığını ifade etti.

Devlet tarafının önerisi kabul edildi
Tarafların görüşlerini sunmasından sonra, Devlet tarafının 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren asgari ücretin, saatlik 10.58 TL, günlük 84.65TL, haftalık 423.23TL, aylık 1,834.00TL olması; yasanın çırak olarak tanımladığı 15 ile 17 yaş arası işe alınanlara bu kıstasların sırası ile yüzde 30 indirimle uygulanması önerisini oylamaya sunduğunu ifade eden Göktaş, 5 devlet temsilcisi ve 5 işveren temsilcisinin 10 kabul oyu ile asgari ücretin oy birliğiyle kabul edildiğini belirtti.

Felek: Sefalet ücreti…
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), “sefalet ücreti” olarak nitelendirdiği yeni asgari ücreti reddettiğini açıkladı.
DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek yaptığı yazılı açıklamada, “Hayatın her geçen gün pahalandığı, döviz karşısında Türk Lirası’nın değer kaybettiği, son 1 ayda akaryakıta üç sefer zam yapıldığı günümüzde asgari ücrete ayda brüt 104 TL artış yapılması, emekçiler ve çalışanlarla alay etmektir” ifadelerini kullandı.
Felek, işveren ile hükümetlerin iki dudağı arasında belirlendiğini ileri sürdüğü asgari ücreti reddettiklerini belirterek, asgari ücretin yasada belirlenen kıstaslara göre belirlenmesini ısrarla talep ettiklerini kaydetti.

KTAMS’ta karşı çıktı
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), “hükümetin on aylık dönemde meydana gelen 6.88 oranındaki hayat pahalılığı artışını dahi yansıtmayarak 104 TL artışla çalışanlara 1,834 TL'lik sefalet ücreti reva gördüğünü” savundu.

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan yazılı açıklamasında, asgari ücrete yapılan artışı eleştirdi ve UBP-DP Hükümeti’nin çalışanlara sefalet ücretini reva görürken kamu kaynaklarını kendileri ve yandaşları için hoyratça kullanmaya devam ettiklerini ileri sürdü.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.