İbrahim DİRAN (TAK)
Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye Yol-İş Sendikası’nın Girne’deki Merit Park Otel’de sendika yöneticilerine yönelik toplantısında konuşma yaptı. Yol-İş Genel Merkez ve Şube Yöneticileri Toplantısı'na bazı bakanlar ve KKTC’den sendika temsilcileri de katıldı.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, konuşmasında sendika toplantısının KKTC’de yer almasının büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu ifade etti.
Çalışma hayatının en önemli aktörlerinden birinin sendikalar olduğunu kaydeden Özgürgün, “Sosyal barışın, huzurun, adaletin sağlanabilmesinde sendikal hareketin önemi çok büyüktür” dedi.
Özgürgün, “Hükümet olarak tüm sendikalarla uyum ve işbirliği içerisinde, mümkün olduğu kadar çalışma barışı sağlayacak çalışma ortamından yanayız” diye konuştu.
Denktaş: Toplum mühendisliği faaliyetleri…
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada bir süredir, bir toplum mühendisliği faaliyetiyle, hem Kuzey Kıbrıs’ta hem Türkiye’de, iki halkı bir birinden soğutacak, birbirinden uzaklaştıracak bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Sendikanın bu toplantıyı burada yapmasının anlamlı olduğunu kaydeden Denktaş, dışa “ne olursa olsun, birbirimize kırılsak da asla kopamayacağımızın en güzel göstergesi” mesajı verildiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, müzakerelerin güvenlik ve garantiler bölümüne değinirken “gidişatın Kıbrıs Türkü’nün can ve haklarını koruyan “Garanti Anlaşması’nın ortadan kaldırılacağı yönünde” olduğunu ifade etti.
Dürüst: Türkiye ile güçlüyüz
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Anavatan Türkiye’nin büyük bir temsilcisinin KKTC’de olmasını, Anavatan’ın KKTC’ye verdiği önem ve destek olarak gördüğünü ifade etti.
Dürüst, Kıbrıslı Türklerin Türkiye ve KKTC bayrağından asla vazgeçmeyeceğini, ne kadar güçlü bir Türkiye varsa KKTC’nin de o denli huzur içerisinde olduğuna da inandığını ifade etti.
Saner: Amaç piyon yaratmaktı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Yol-İş sendikasını adada misafir etmenin Kıbrıslı Türkler açısından bir gurur olduğunu söyledi.
Türkiye’nin 1950’li yıllardan beri AB üyeliği için çalıştığını ancak haksızlığa uğratıldığını belirten Saner, 2004’te Kıbrıs sorununun çözümü için hazırlanan plana halk oylamasında Kıbrıs Rum tarafının hayır demesine rağmen AB’ye üye yapıldığını, bunun bir amaca hizmet ettiğini vurguladı.
Saner, “Buradaki esas amaç, Türkiye Cumhuriyeti önünde kendilerine bir piyon yaratmaktı. Bu piyon da Kıbrıs Rum kesiminin ta kedisidir” dedi.
Latifoğlu: Dayatmalardan endişeliyiz
Toplantıda konuşan Hür-İş Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu, KKTC’de de iş hayatındaki sıkıntıların “tırmanarak devam” etmekte olduğunu söyledi.
Son on yılda, Türkiye’de hayat bulan birçok olumsuzlukların Türkiye ile imzalanan protokollerle KKTC’ye dayatılmaya çalışıldığını kaydeden Latifoğlu, bu nedenle üç yıllık protokoller hazırlanırken her zaman endişe içerisinde olduklarını belirtti.
Ağar: Davaya verdiğimiz desteğin ifadesi
Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, Türkiye’deki çalışma hayatı üzerine yaptığı konuşmasının başında “Toplantının KKTC’de düzenlenmesinin Kıbrıs Türk halkının davasına verdiğimiz desteğin bir ifadesidir ve Kıbrıslı Türklerin her zaman yanında olacağız” dedi.
Atalay: 4 milyon çalışanı temsil ediyoruz
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, Türk-İş’in Türkiye’nin en büyük çalışma örgütlerinden biri olduğunu ve 4 milyon çalışanı temsil ettiğini söyledi.
Sendika toplantısını KKTC’de yapılmasına da değinen Atalay, “Burası bizim bir parçamız biz öyle görüyoruz Kıbrıslı da bizi öyle görüyor, birlik ve beraberliğimizi göstermek için buradayız” ifadelerini kullandı.