Diyalog Gazetesi

İşbirliği güçlenecek

KIBRIS

Veteriner Dairesi ile KTSO, hellimin coğrafi tescili konusunda görüş alışverişinde bulundu

Veteriner Dairesi ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), “hellim” konusunu görüştü. Daire ve odanın, süt ve süt ürünleri üreticilerinin AB standartlarına uyumlarının sağlanması için Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek Gıda Güvenliği Projesi kapsamında birlikte çalışması kararlaştırıldı.
Veteriner Dairesi Müdürü Mehmet Yılmabaşar, beraberindeki heyetle birlikte Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı ziyaret etti.
Ziyarette, “Avrupa Birliği’ndeki Hellim/Halloumi coğrafi işaret tescil süreci ve süt/süt ürünleri sektörlerinin tescil şartlarına uygunluk konusundaki durumu” değerlendirildi.
Ortak yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Belgelendirme Birimi çalışmaları hakkında bilgi paylaşırken, Veteriner Dairesi de çiğ süt kalitesi, hayvan hastalıkları ve hayvan yemi konularında ülkedeki güncel durum hakkında bilgi verdi.

İşletmelerin yüzde 90’ı hastalıklardan ari
Ziyaret ile ilgili yapılan açıklama şöyle:
Ülke genelinde hayvan hastalıklarının eradikasyonu konusunda yıllardır önemli bir gelişim kaydedilmiştir. Gerçekleştirilen taramalarda yüzbinlerce hayvan test edilmiş, inekçilikte 712 işletme içerisinde 653 işletmenin, küçükbaş sektöründe ise 3 bin 744 işletme içerisinde 3 bin 513 işletmenin hayvan hastalıklarından ari olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir değişle, ülkemizde hayvancılık faaliyetlerinde bulunan işletmelerin yüzde 90’ından fazlasının hayvan hastalıklarından ari olduğu tespit edilmiştir. Bu oranın artırılması konusunda çalışmalar devam etmektedir.

Sütte yüzde 85 soğuk zincir
Sütün, üretimden fabrikalara aktarılması konusunda da önemli atılımlar yapılmıştır. Ülkemizde üretilen çiğ sütün yüzde 85’i soğuk zincir sistemi ile pazarlanmaktadır. Pazarlanan süt kalite açısından değerlendirildiğinde ise, bakteri sayısı 1 mililitrede 10 bin altında, somatik hücre sayısı ise 400 binin altında olduğu görülmektedir. Avrupa Birliği Standartları çerçevesinde söz konusu uygulamaların geliştirilmesi için çalışmalara devam edilmektedir.

Sütün yüzde 15-20’si keçi ve koyunlardan
Ülkemizde üretilen sütün, yüzde 15-20’ye yakın bir oranı keçi ve koyunlardan elde edilmektedir. Ancak, bu oranın düşük bir bölümü sanayiye aktarılmaktadır. Avrupa Birliği tesciline göre ise hellim en az yüzde 50 küçükbaş sütü ile üretilmelidir. Yerli hayvanlarımızın hem sayılarını artırmak hem de seleksiyon yöntemi ile genetik kabiliyetlerini yükseltmek için ciddi bir ıslah çalışması gerçekleştirilmelidir. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.