Diyalog Gazetesi

İpler koptu

KIBRIS

“Karşımızda çaresiz, ağlayan bir tarım bakanı var” diyen hayvan üreticileri, hükümetle görüşmelerin kesildiğini ve eylem hazırlıklarının başladığını açıkladı

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, dün birlik binasında basın toplantısı düzenledi. Naimoğulları, birlik yönetimi ve hayvan ürercilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, “Hükümetin bugünden sonra yaptığı belayı başlarına almaktır. Bu bela her gün onları rahatsız edecek. Hangi örgütle uğraştıklarını farkında değiller. 50 bin kişinin ekmek yediği bu sektöre sürekli yanlış yapmak istiyorlar” vurgusu yaptı.
Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanlığı yetkililerinden taleplerine yanıt alamadıklarını kaydederek, “Birlik olarak desteğimizi verdik, görüşlerimizi, düşüncelerini ortaya koyduk. 15 günde 4 defa görüştük. Bugünden sonra görüşme bitti. Her gün eylem var” dedi.
Hükümetin tarım ve hayvancılık konusundaki açılımlarının doğru noktada olmadığını, yapılanların ve yapılmak istenilenlerin üreticiyi yok olmaya ittiğini savunan Birlik Başkanı Naimoğulları,“ ‘2016’nın ocak ayında reform yapacağız’ diyorlar. Reform, üreticiyi serbest piyasa koşullarına iterek batırma, bir yerlerden kaynak bulup hem kendilerini ve kurumlarını kurtarmaya çalışmaları içindir” şeklinde konuştu.
Hükümet yetkilileriyle yaptıkları temaslara değinen ve sonuç alamadıklarını kaydeden Mustafa Naimoğulları, “Görüşmeye her gittiğimizde karşımızda çaresiz, ağlayan bir Tarım Bakanı ve bürokratlarını buluyoruz” iddiasında bulundu.

“Güneyle nasıl rekabet edeceğiz?”
Açıklamasında hayvan üreticilerinin taleplerine de değinen Birlik Başkanı, “Özellikle dövizden kaynaklanan, bugün üreticinin belini kıran, ithal yolla getirilen ham maddelere gelen yüzde 30-40’lık artışın çiğ süte yansımasını temenni ettik” dedi.
Güneyde küçükbaş hayvan üreticileri için 35 milyon Euro destek paketi açıkladığını kaydeden Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları şöyle dedi:
“Bizim hükümetimiz küçükbaş hayvan üreticisine 8,5 milyon TL Doğrudan Gelir Desteğini ödemekten acizdir. Küçükbaş hayvan üreticisinin Temmuz’da ödenmesi gerekiyordu. Eylül’ün ortasına geldik. Ödemin ne zaman yapılacağı belli değil. Peki üreticiler nasıl geçinecek?”
Tarım Bakanlığı yetkililerine iletileri talepleri de aktaran Birlik Başkanı, inek sütü fiyatının minimum 1.70 TL olması, küçükbaş hayvan sütünün yüzde 30 artırılması gerektiğini dile getirdi. 
Mustafa Naimoğulları, “Arpayı 62 kuruşa aldınız. 65 kuruşa vermeye devam edeceksiniz” dedi.

Ziraat Bankası’ndan tek kişi kredi almadı
0 faizli destek kredi konusunda bir değerlendirme yapan Mustafa Naimoğulları şunları ekledi:
“Bugün kredi veriyoruz diye açılım yaptılar. Ziraat Bankası’ndan tek kişi kredi almadı. 0 faizli kredi veriyoruz diyorlar ama yaptıkları açılıma göre, 60 kişiye kredi verebilirler. Bu 60 kişi de nasıl kredi alacak? Bu ülkede 5 bin hayvancı var. Başka bankaya borç olmayacak, mal ipotek edilecek, memur kefil bulunacak. Bu şartlarda kimse bankadan kredi alamaz. Bu konudaki açıklamalar da fiyaskodur. Yaptıkları bütün açılımların altında kalıyorlar.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.