Diyalog Gazetesi

İntihar olur

KIBRIS

Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakerelerinde BM hakemliğinin sakıncalarına dikkat çekti

 Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakerelerinde başarı sağlanması için “metodoloji değil, Rum tarafında mantalite değişikliğinin şart” olduğunu vurguladı. Ertuğruloğlu, müzakerelerde “BM hakemliğinin” de çok tehlikeli olduğunu belirterek, “BM’nin Kıbrıs meselesine müdahil olması bugüne kadar iyi niyet misyonu zemininde olmuştur ve halen öyledir. Hakemlik müessesi hakemi çok geniş ve nihai bir şekilde yetkili kılar. Hakemin kararına uymak zorunluluğu vardır. BM’nin hakemliğini kabul etmek, bizim için intihardır” dedi. 
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ertuğruloğlu, katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs müzakere süreci ile bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. 
Ertuğruloğlu, Rum tarafının müzakerelerde, Kıbrıs Türk halkından, en doğal hakkı olan egemen eşitliğinden yani “vazgeçilmezinden vazgeçmesini” istediğini kaydetti. 
Müzakerelerde “metodoloji sorunu değil, “mantalite sorunu” olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkını adada eşit ortağı görmesinin sağlanabilmesi durumunda müzakerelerde başarı şansı olabileceğine vurgu yaptı.

Ortaklık sağlam temeller üzerine kurulmalı
Rum tarafının Kıbrıs Türk halkını ambargolar altında ezdiğini, ortaklıktan attığını, tüm “devlet” imkanlarını tek başına kullandığını, müzakere sürecinin önünü açık tuttuğunu, müzakere eder gibi göründüğünü ifade eden Ertuğruloğlu, şunları kaydetti: 
“Başarısız olan 1960 ortaklığı iyi analiz edilip yeni ortaklık kurulacaksa bundan daha sağlam temeller üzerine kurulmalı, buna odaklanılmalı. 1960 ortaklığının başına gelenleri gördük, ortaklıktan atıldık dünyadan izole edildik. Yeni ortaklıkta KKTC ile yer almalıyız. KKTC bizim devletimizdir, çözümsüzlüğün simgesi değildir.”
Rum tarafının Kıbrıs Türk halkını adanın eşit ortağı olarak görmediği sürece müzakerelerde başarı sağlanamayacağını belirten Ertuğruloğlu, egemen eşitliğin şart olduğunu söyledi. 
Mevcut müzakere sürecinde zaten Kıbrıs Türk halkının elde edebileceğinin azınlık hakları olduğunu, bunun Rum liderin açıklamalarından da görülebileceğini belirten Ertuğruloğlu, Rum tarafının Enosis kararını da düzeltmeyeceğini, çünkü Rum halkının desteği olduğu için bu kararın çıktığını kaydetti.

Tanınma için Türkiye’nin desteği şart
KKTC’nin tanınmasının aktif olarak hiç bir şekilde gündeme gelmediğini, müzakereler dışında bir çalışmalarının olmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Müzakerelerde eşitlik talebinde ısrarlıysak bu süreç başarılı olamaz.
Tanınma seçenekleri var ancak Anavatan destek vermeden bu desteği almadan yola çıkarsak başarılı olamayız” ifadelerini kullandı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.