Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çalışmaları kapsamında her yıl düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) gayri resmi Bakanlar Konseyi Toplantısı’na katılarak, üye ülkelere hitap etti. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu konuşmasında, Kıbrıs'ta; Kıbrıslı Türklerin sebebi olmadıkları ve sürdürülmesine neden olmadıkları bir sorunun esiri haline getirilmelerinin büyük bir haksızlık ve insanlık dışı olduğunu vurguladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Ertuğruloğlu, uluslararası topluma şöyle seslendi: “Kıbrıs'ta uluslararası toplumun da desteği ile Ada’daki iki tarafın güçlü komşuluk ilişkileri kurabileceği ve yan yana barış ve istikrar içerisinde yaşayabilecekleri farklı çözüm alternatiflerinin artık değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu yalnızca Ada barışı ve istikrarı için değil, çatışmalar sebebiyle sorunların yaşandığı bölgemizin barış ve istikrarı açısından da büyük bir önem taşımaktadır.”
Akça’ya teşekkür etti
KKTC’nin “Kıbrıs Türk Devleti” sıfatıyla gözlemci üye olarak yer aldığı EİT üyesi ülkelere hitap eden Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, ilk olarak Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça’ya, Kıbrıs Türk halkına verdiği destek ve işbirlikleri için teşekkür etti.
“Üye devletlerle ortak bir tarih ve kültüre sahip olan Kıbrıs Türk devleti, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın hedeflerine tamamıyla bağlıdır” diyen Ertuğruloğlu konuşmasına şöyle devam etti:
Yıllardır devam eden ve kritik bir dönemeçten geçtiğimiz Kıbrıs sorununa kısaca değinmek istiyorum. Bilindiği üzere, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin tüm yapıcı çabalarına rağmen, 28 Haziran-7 Temmuz 2017 tarihleri arasında İsviçre’nin Crans-Montana kentinde gerçekleştirilen Kıbrıs Konferansı’ndan, Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist tavrı ve statükoyu perçinleyen ucu açık müzakerelerin devam ettirilmesindeki ısrarı sebebiyle sonuç alınamamıştır. Bahse konu konferans, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu parametreleri çerçevesinde iki toplumlu, iki kesimli federasyon temelinde 50 yıldır sürdürülmekte olan müzakerelerin tükendiğini açıkça gözler önüne sermiştir.
“Geçmiş geleceğin aynasıdır”
Bu cihetle, Kıbrıslı Türklerin sebebi olmadıkları ve sürdürülmesine neden olmadıkları bir sorunun esiri haline getirilmeleri büyük bir haksızlıktır ve insanlık dışıdır. Geçmiş geleceğin aynasıdır: bu noktada, Kıbrıs Rum Dışişleri eski Bakanı Rolandis’in, Kıbrıs Rum tarafının geçmişte de 15 kez çözüm çabalarını engellediğini şahsen itiraf ettiğini hatırlatmak isterim. Dönemin Birleşmiş Milletler Genel-Sekreteri Kofi Annan’ın 28 Mayıs 2004 tarihli raporunda belirttiği üzere, Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs Türk halkı ile güç ve refah paylaşımına hazır değildir. Bu değerlendirme, Kıbrıs’taki mevcut durumu bugün için de doğru bir şekilde yansıtmaktadır.”
“Farklı çözüm alternatifleri artık değerlendirilmeli”
Uluslararası toplumun da desteği ile adadaki iki tarafın güçlü komşuluk ilişkileri kurabileceği ve yan yana barış ve istikrar içerisinde yaşayabilecekleri farklı çözüm alternatiflerinin artık değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ertuğruloğlu, bunun yalnızca Ada barışı ve istikrarı için değil, çatışmalar sebebiyle sorunların yaşandığı bölgedeki barış ve istikrar açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
KKTC’de 2 EİT organizasyonu
Mart 2017 tarihinde İslamabad’da gerçekleştirilen 13. EİT zirvesinde kabul edilen takvim ile uyumlu olarak, bu yıl ülkemizde 2 EİT organizasyonu gerçekleştireceğiz. ‘Kapasite Geliştirme ve Biyolojik Çeşitlilik Konularındaki En İyi Uygulamalara ilişkin İkinci Çalıştay’ 31 Ekim – 2 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek, ‘4. Uzmanlar Ekoturizm Grup Toplantısı’ ise 12 – 14 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Tüm üye ülkelerden katılımcıları bu önemli etkinliklerde ağırlamak için sabırsızlanıyoruz. 2018 yılında daha fazla EİT etkinliğine ev sahipliği yapma arzusunda olduğumuzu da yinelemek isteriz.”