İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İngiltere'nin güneybatısında bulunan Bath şehrinde düzenlenen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun beşincisine katıldı.
Bath Üniversitesindeki forumun açılış oturumunda yaptığı konuşmada İngiltere ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkinin önemini ve bu ilişkinin daha da geliştirilmesinin gerekliliğini vurgulayan İngiliz Bakan Hammond, “Türkiye eşsiz bir ülke ve eşsiz bir ortak” dedi.
Ülkesinin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği “istikrarlı’ desteği vurgulayan Hammond, “Avrupalı mevkidaşlarıma birçok kez ilettiğim gibi Türkiye’nin önünde seçenekler var, Avrupa odaklı bir gelecek mi Ortadoğu odaklı bir gelecek mi veya iki bölge ve kültür arasında benzersiz bir rol mü?” diye konuştu.
"Kıbrıs'ta anlaşma isteyen iki lider var"
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hukukun egemenliği ve ifade özgürlüğü gibi konulardaki reform planlarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hammond, reform planlarındaki ilerlemenin Türkiye-AB ilişkilerine de ivme kazandıracağını kaydetti.
Kıbrıs konusundaki bir anlaşmanın da Türkiye-AB ilişkilerine olumlu etkisi olacağını söyleyen Hammond, şöyle konuştu:
“Kıbrıs’ın geleceğiyle ilgili devam eden anlaşmazlık, gerginlik kaynağı olmaya devam ediyor ve NATO ile AB arasındaki daha fazla işbirliğine engel teşkil ediyor. Güvenlik ve garantiler gibi çözülmesi gereken konular var ama şu anda Kıbrıs’ta birlikte iyi çalışan ve anlaşma sağlamak isteyen iki toplum lideri var.”
“Garantör olarak katkıya hazırız”
Hammond, İngiltere’nin garantör ülke olarak Kıbrıs sorununun çözümü için elinden geleni yapmayı sürdüreceğini belirtti. Ülkesinin AB’deki reform taleplerine de değinen Hammond, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’da yapılan Büyükelçiler Konferansı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Türkiye’nin AB üyeliğini konuşurken, bana ‘Biz döner kapının bir tarafındayken, sizi kapının öbür tarafından çıkmaya çalışırken görüyoruz’ dedi. Reforme edilmiş bir AB’nin Türkiye’nin de faydasına olacağını düşünüyoruz.”
Foruma üst düzey katılım oldu
Foruma aralarında, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un da bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.
Çavuşoğlu: Diyalog artmalı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuşmasında, İngiliz mevkidaşı Philip Hammond'la PYD konusunda farklı düşündüklerini belirterek, "Bizim için PYD ile PKK aynıdır, fark yoktur. Bir terör örgütü, başka bir terör örgütünü yenilgiye uğratmak için güvenilir bir ortak olmamalıdır" dedi.
Çavuşoğlu, forumun Türkiye ile İngiltere arasındaki diyaloğun artırılması için önemli bir platform olduğunu ifade ederek, "Bu forum ayrıca, siyasetçiler, iş adamları, akademisyenler, düşünce kuruluşları ve basın arasındaki ortak anlayışı geliştirmek içindir" diye konuştu.
Stratejik ortaklığı ilerletmenin önemli unsurlarından birinin ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 2009 yılında 9,4 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, geçen yıl 16 milyar doları aştığını kaydetti.
Foruma katılanların sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, İngiltere'nin DAEŞ'le mücadelede elinden gelenin en iyisi yaptığını, İngiliz uçaklarının DAEŞ hedeflerini vurmak için İncirlik üssünü kullandığını söyledi.
Kıbrıs’ı görüştüler
Bath Üniversitesi'ndeki görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, AB konuları, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm süreci, terörizmle mücadele ile Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı.
2011 yılında kurulan Tatlıdil Forumu, Birleşik Krallık’la ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri alanlarda daha da ileriye taşınarak sivil diyaloğu kapsayacak şekilde zenginleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanmış sivil bir iletişim platformu. Forum, iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya temsilcilerinin düzenli bir araya gelerek güncel ikili ve uluslararası konuları gayrı resmi ortamda değerlendirmelerine imkan tanıyor. Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen Tatlıdil Forumu, bir yıl Türkiye'de, bir yıl İngiltere'de yapılıyor. Forumun eşbaşkanlıklarını AK Parti kurucu üyesi Reha Denemeç ile İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw yapıyor.