Diyalog Gazetesi

İlk sırada Güzelyurt

KIBRIS

Kuzey Kıbrıs’ta işsiz kadınların sayısı erkeklerden daha fazla

 Suna ERDEN

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) tarafından hazırlanan işsizlik ve istihdam verilerine göre; işsiz kadınların oranı hem erkelerden daha fazla hem de istihdama gelince yine ikinci sırada yer alıyor.
Bunun yanı sıra erkeklerin kadınlardan daha fazla işveren konumunda olduğu da ortaya çıkıyor. 
Genel tabloda erkeklerde işsizlik oranı yüzde 5,7, kadınlarda ise 09,0 olarak hesaplanırken, ülkedeki total işsizlik oranı da yüzde 6,9 olarak belirlendi.
2018’deki istihdam oranlarına bakıldığında ise yüzde 36,4’ünü kadınlar, yüzde 63,6’sını da erkekler oluşturdu.
Verilerin bölgelere dağılımına göre de en fazla işsizlik olan ilçenin Güzelyurt olduğu tespit edildi.

Erkeler kadınlardan önde
DPÖ verilerine göre; ülkedeki işsizlik oranı yüzde 6, 9 olarak hesaplandı. 
Rakamsal bazda bu oranın 9 bin 873 kişi olduğu belirtilirken, işsizlik oranında kadınların erkeklerden daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 5,7, kadınlarda ise 09,0 olarak hesaplanırken, en fazla işsizin ise ilçe merkezlerinde olduğu kayda geçti.
İlçe merkezinde yüzde 53,0 olarak tespit edilen işsizlik oranı, bucak ve köylerde yüzde 47 olarak hesaplandı.
En yüksek işsizliğin olduğu bölgelere bakıldığında ise yüzde 12,9 ile Güzelyurt ilk sırada yer aldı.
Lefke ise yüzde 4,8 ile işsizlik oranı en düşük bölge oldu.

Kadın istihdamı
Verilere göre; 2018’de istihdam edilenlerin, yüzde 36,4’ünü kadınlar oluşturdu. İlçe merkezlerinde kadın istihdamının payı yüzde 36,6 iken, bucak ve köylerde yüzde 36,1 olarak hesaplandı.
İstihdam edilen kadınların yüzde 89,3’ünün hizmetler sektöründe çalıştığı belirtildi.
Kadınların yüzde 86,4’ünün ücretli ve maaşlı, yüzde 2,6’sının yevmiyeli, yüzde 3,3’ünün işveren, yüzde 5,7’sinin kendi hesabına, yüzde 2,1’inin ücretsiz aile işçisi olarak çalıştığı kaydedildi. 

Erkek istihdamı
2018’de istihdam edilenlerin yüzde 63,6’sını da erkekler oluşturdu.
İlçe merkezlerinde erkek istihdamının payı yüzde 63,4 iken, bucak ve köylerde toplam istihdam yüzde 63,9 olarak hesaplandı. 
İstihdam edilen erkeklerin yüzde 76,6’sının hizmetler sektöründe çalıştığı belirtildi.
Erkeklerin yüzde 76,9’unun ücretli ve maaşlı, yüzde 3,6’sının yevmiyeli, yüzde 6,1’inin işveren, yüzde 13,3’ünün kendi hesabına, yüzde 0,1’inin de ücretsiz aile işçisi olarak çalıştığı kaydedildi.

İlk sırada Lefkoşa
İşgücünün önemli bir göstergesi olan işgücüne katılma oranına bakıldığında ise rakamlar Lefkoşa’nın ilk sırada olduğunu gösterdi. 
KKTC geneline bakıldığında işgücüne katılma oranı yüzde 50,9 iken, ilçe merkezlerinde yüzde 50,8, bucak ve köylerde ise yüzde 50,9 olarak hesaplandı.
Lefkoşa yüzde 53,9 oranla en fazla işgücün katılan ilçe oldu. Lefkoşa’yı yüzde 50,1 ile Gazimağusa izledi. Girne’de yüzde 51,5 olan katılım oranı, Güzelyurt’ta yüzde 46,6, İskele’de yüzde 49,3 ve Lefke’de ise yüzde 37,0 olarak hesaplandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.