Diyalog Gazetesi

İlk gün heyecanı

KIBRIS

Derinya’dan geçen Rumlara zeytin dalı, Aplıç’tan geçenlere de Lefke portakalı hediye edildi

Hüseyin ÇİÇEK- Ömer KADİROĞLU
Yoğun girişimler sonrasında Gazimağusa’daki Derinya sınır kapısı ile Lefke’deki Apğlıç kapısından geçişler dün başladı
Derinya’dan geçiş yapan Rumlara, Kıbrıslı Türkler tarafından zeytin fidanı hediye edildi. Aplıç’tan geçenlere ise, torbalar dolusu Lefke portakaları verildi. Kıbrıslı Türklerin bu davranışı, kapıların açılışını izleyen yabancı gazetecilerin dikkatini çekti.
Dün tarihi bir gün yaşandı ve 44 yıldan beri kapalı bulunan Derinya Sınır Kapısı saat 12.00’de karşılıklı geçişlere açıldı. Gazimağusa’nın iki kesimi arasındaki mesafeyi iyice azaltan sınır kapısının geçişlere açılmasına her iki kesimde bulunan vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. 
Sabahın erken saatlerinden itibaren sınır kapısında beklemeye başlayan Kıbrıslı Türk ve Rumlar, 12.00’den itibaren geçiş yapmaya başladı.
Derinya sınır kapısında geçişler ilk olarak Rum tarafından yapıldı ve kapıların açılması ile yüzlerce Kıbrıslı Rum yaya olarak KKTC’ye geçti. Aynı bölgeden geçmek isteyen çok sayıda araç da uzun konvoylar oluşturdu. 
KKTC’den de Güney Kıbrıs’a geçişler sırasında yine uzun araç konvoyları oluştu.
Mağusa Kültür Derneği yetkilileri, günün anısına Gazimağusa Belediye Başkanı ile Derinya Belediye Başkanı’na verilmek üzere, üzerlerinde anaokulu çocuklarının yaptığı kalp şeklindeki magnetlerin asılı olduğu 2 adet zeytin fidanı getirdiler.
Derinya Belediye Başkanı zeytin fidanını alırken, her iki zeytin fidanının iki kapı arasındaki bölgeye dikilmesini önerdi. Gazimağusa Belediyesinin fidanını ise Belediye Başkanı adına Meclis Üyesi Ulus Irkad aldı.

Lefke’de güvercinler uçtu

Lefke Aplıç Kapısı da dün karşılıklı geçişlere açıldı.1955 yılından bu yana kapalı olan Lefke Aplıç kapısının açılışına bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
Folklor gösterileri eşliğinde yapılan açılış öncesi kapıda toplanan kalabalığa hitap eden Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekipzade, 1955 yılından bu yana kapalı bulunan önemli bir geçiş noktasının dün yeniden karşılıklı geçişlere açıldığını belirtti.
Kıbrıs’ta hiçbir geçiş noktasının açılışının kolay olmadığını ve Aplıç kapısı için ilk kapının açıldığı 23 Nisan 2003’ten bu yana uğraş verdiklerini belirtti.
Kapının açılışını görmeye ömrü yetmeyen Yeşilırmak Muhtarı Göksel Kabaran ve diğer ebediyete göçmüş kişileri de anan Nekipzade, kapının açılışında alın teri bulunanlara da teşekkür etti ve kapının hem bölgedeki barajlara ulaşımı kolaylaştıracağını hem de barışa önemli bir katkı olacağını söyledi.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, Güney Kıbrıs’tan gelip 60 yıl sonra ilk kez bu kapıdan Kuzey’e geçiş yapan 2 Kıbrıslı Rumun içlerindeki özlemi hissettiğini belirtti.
Lefke’ye uzun bir süre “çıkmaz sokak” muamelesi yapıldığını, ciddi bir göç yaşandığını ve yatırımların yapılmadığını anlatan Kaya, kapının açılmasıyla bunun tersine döneceğine olan inancını da dile getirdi.
Kaya, Solya ve Erenköy bölgesinden insanların da 15 yıldır kapının açılması mücadelesi verdiklerini belirtti.
KKTC’ye geçiş yapan bazı Kıbrıslı Rumların da konuşma yaptığı açılışta, kurdele kesilerek kapı yaya ve araçlı geçişlere açıldı. Daha sonra barışın simgesi beyaz güvercin uçuruldu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.