Diyalog Gazetesi

İkramiyesi de gitti

KIBRIS

Vergi Dairesi adına topladığı 124 bin lirayı zimmetine geçirmekle suçlanan tahsildar Doğan Can Erüreten’e 4 yıl hapislik verildi

Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da tahsildar olarak görev yaptığı Vergi Dairesinde, vergi mükelleflerinden topladığı miktarları, makbuzlar üzerinde oynama yaparak farklı gösteren ve toplamda 124 bin 525 TL parayı çaldığı iddiasıyla yargılanan Doğan Can Erüreten hakkındaki karar dün açıklandı.
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, sanığın 2011 yılı Aralık ayı içerisinde bir işyerinden tahsil etmiş olduğu 28 bin TL’lik vergi borcunu, makbuz üzerinde oynama yaparak 18 bin TL olarak gösterdiği ve 10 bin TL’yi sirkat ettiği ve sahte belge düzenleme suçları ile ilgili itham edildiğini ve mahkeme tarafından suçlu bulunup mahkum edildiğini anımsattı. 
Esendağlı, sanığın ilgili davadan suçlu bulunmasının ardından, gündemde bulunan benzer 14 tane meselesini de kabul ederek mahkemede nazarı dikkate aldırdığını belirtti. Esendağlı, sanığın nazarı dikkate aldırdığı meseleler ile yargılandığı davadaki miktarının toplamının 124 bin 525 TL gibi çok ciddi bir mebla olduğunu vurguladı.

Birden fazla suçu birbirini tamamlar şekilde işledi
Sanığın sirkat ettiği miktarın asla azımsanamayacak bir miktar olduğunu ve bunun da suçun vahametini arttırdığını belirten Esendağlı, sanığın birden fazla suçu birlikte ve birbirini tamamlar şekilde işlediğini, bunun da ağırlaştırıcı bir faktör olduğunu ifade etti.

Emekli ikramiyesi mağduriyeti giderecek
Esendağlı, sanığın sabıkasız ve 2 çocuk babası olduğunu, suçlu bulunmasının ardından pişman olup mahkemeden özür dilediğini anlattı.
Ayrıca sanığın el konmuş yaklaşık 280 bin TL tutarında emekli ikramiyesinin olduğunu ve bu miktarın, sirkat edilen miktarı karşılayarak mağdureyeti giderebilecek bir meblağ olduğunu da vurgulayan Esendağlı, tüm bu hususların sanık lehinde hafifletici nedenler olarak dikkate alındığını aktardı. Esendağlı, sanığın işlemiş olduğu suç nedeni ile çevresinde itibarını kaybettiğini ve bunun acısını yaşamakta olduğunu da göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Kamu menfaatinin korunması ilkesine ağırlık verdik
Sanığın işlemiş olduğu suçlara yasakoyucunun 10 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü belirten Esendağlı, sanık lehinde ve aleyhindeki tüm hususları değerlendirdikten sonra kamu menfaatinin korunması ilkesine ağırlık vererek sanığa takdir edilecek en uygun cezanın hürriyeti bağlayıcı bir ceza olmasının uygun ve adil bulduklarını belirterek, sanığı 4 yıl hapse mahkum ettiklerini açıkladı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.