Remzi SAMAR
Kuveyt’te düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları toplantısı, sonuç bildirgesinin Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümü görüşülürken Türkiye ile Mısır arasında sert tartışmaların yaşandığı iddia edildi.
Rum kaynaklarına göre; sonuç bildirgesinde ‘Kıbrıs Türk Devleti’ ifadesinin yer almasını isteyen Türkiye ile Mısır arasında sert tartışmalar yaşandı. Yine Rumların iddiasına göre, çok sayısa İslam ülkesi Mısır’ın yanında yer alırken, Türkiye bu kez sadece Azerbaycan ve kısmen Pakistan’ın desteğini alabildi.
Diyalog muhabiri, sözkonusu toplantıya Dışişleri Bakanı’nı temsilen katılan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr.Hakan Dinçyürek’in görüşlerine başvurdu. Dinçyürek, Rum iddialarını kabul etmeyerek, Kıbrıs Türk Devleti ifadesinde herhangi bir değişikliğin olmadığını söyledi.
Diçyürek, şöyle dedi:
“Oradaki temsiliyetimizde herhangi bir sorun olmamıştır. Kıbrıs Türk Devleti ismi arkasındaki oturumlara katıldık. Kıbrıs Türk Devleti olarak onu temsilen genel kurulda konuşmamızı da yaptık. Günün sonunda da bizlerle ilgili önerilen e her yıl önerilip kabul edilen genel kurulda Kıbrıs’la ilgili özel şartta bizim istediğimiz şekilde geçmiştir. Bizim açımızdan başarılı bir toplantı olmuştur. Sonuç bildirgesinde Kıbrıs Türk Devleti’nin isminin yer almaması gibi bir sonuç olmamıştır.
Davamıza destek verdi
Soru: Mısır’ın sonuç bildirgesinde Kıbrıs Türk Devleti isminin geçmesine sert tepki gösterdiği, Türkiye’ye sadece Azerbaycan ve Pakistan’ın desteklediği iddia ediliyor. Neler söylersiniz?
Yanıt: Kıbrıs Türk halkının haklı davasına genel kurul destek verdi. Her yıl olduğu gibi… Geçmişte olan bütün destek kararlarına atıfta bulunulduğu gibi bu kararlara da sahip çıkarak destek verildi. Dolayısıyla hatta kabul edilen önergede uluslararası camiaya çağrı yapılıyor. Kıbrıs’ta nihai bir çözüme ulaşılma adına Kıbrıs’taki Rum tarafının da uluslararası camia tarafından motive edilmesi şeklinde bir karar metni yer aldı.
Soru: Sonuç olarak Türkiye’yi çok da memnun etmeyen yeni bir uzlaşı metninin yer aldığını iddialarının doğru olmadığını mı ifade ediyorsunuz?
Yanıt:Bugüne kadar Kıbrıs konusundaki alınan destek kararlarına atıfta bulunan onları tekrar destekleyen bir karar metnidir bu… Bizim açımızdan başarılı geçti. Gerek ikili açılardan gerek se temsiliyetimiz gerekse yaptığımız konuşmalar bizim açımızdan başarılı olmuştur.
Erdoğan müdahale etti
Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi ise haberi “Kıbrıs’la İlgili Şiddetli Kavga... İslam Toplantısında Kıbrıs Görüntüsü Önünde Büyük Mısır ve Türkiye Çatışması” başlığıyla manşete çekti.
Kuveyt’e KKTC üzerinden giden TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Kıbrıs sorunu gündeme geldiğinde, Kıbrıslı Türklerle ilgili ifadelerin sonuç bildirgesine Kıbrıs Türk Devleti olarak yazılmasında ısrar ettiğini yazan gazete diğer devletlerin de desteğini alan Mısır’ın buna sert tepki gösterdiğini, Türkiye’yi ise sadece Azarbeydan’ın ve biraz da Pakistan’ın desteklediğini yazdı.
Haberde, İİT sonuç bildirgesi yayımlanmaması tehlikesi doğduğunu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuveyt Emiri nezdinde devreye girmesi sonucunda, Rum tezleri açısından önceki metinlere nazaran daha iyi, Türkiye’yi çok da memnun etmeyen yeni bir uzlaşı metni benimsendiği belirtildi.