Diyalog Gazetesi

İflası isteniyor

KIBRIS

190 milyon TL dolayında borcu bulunan ve yeterince hizmet veremeyen Lefkoşa Belediyesi çalışanları için yılda 5 milyonluk maaş artışı talep edildi

Çiğdem AYDIN
Ağır borç yükü altında bulunan ve birçok hizmeti yeterince veremeyen Lefkoşa Türk Belediyesi, sendikanın kabul edilemez yeni talepleriyle karşılaştı.
LTB’de dün toplu iş sözleşmesi için belediye yönetimi ve Belediye Emekçileri Sendikası (BES) bir masa etrafına oturdu ancak anlaşma sağlanamadı. Taraflar pazartesi günü yeniden bir araya gelecek.
Sürdürülebilir bir mali yapı için uğraşan ve 190 milyonluk borcu nasıl kapatacağını düşünen Başkan Harmancı ve Belediye Meclisi, BES’ten gelen ekstra talepler karşısında şok yaşadı. 
Sendika yönetimi yılda 5 milyon TL’ye varan ekstra maliyetler getirecek taleplerle masaya otururken, Belediye yönetimi ise üç noktada çalışandan fedekarlık bekledi ancak beklediği tavrı bulamadı.
LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya Diyalıog muhabirinin sorularını yanıtladı 
BES neler istedi? 
LTB ile BES arasında aylar süren görüşmelerin ardından bir uzlaşıya varılmış ve toplu iş sözleşmesi işmzalanmıştı. Ancak sözleşmede tarafların kasım ayında bir yıl sonrası için taraflar öneriler masaya getirebilir. İşte bu noktada BES’in önerileri dün masaya geldi. 
Sendika çalışanların maaşlarına kök yüzde 5 artış talep etti. Kök maaşlara %5 artış talebinin bütçe üzerindeki yükü ise yıllık tam 1 Milyon 285 Bin Türk Lirası.
 553 çalışanın aile yardımlarına yüzde yüze varan artış talep edildi. Bunun LTB’ye yaratacağı ek miktar yıllık 3 Milyon 127 Bin Tlyi buluyor.
BES, öğrenim yardımını 225 TL alanların 500 TL, 100 TL alanların da 300 TL almasını talep ederek toplamda 116 Bin TL ek maliyet talep ediyor 
BES yönetimi ayrıca, iş kıyafeti yardımına 52 Bin 800, Sosyal Sigortalar katkı payına 138 Bin, İhtiyat Sandığı katkı payına 88 Bin, aile yardımına 169 Bin, bayramlıklara 126 Bin, 1 Mayıs ödeneklerine de 50 Bin TL artış talep ediyor. 
Sendika, 375 TL olan sendika doğum yardımının asgari ücretin %75’i olarak değişmesini istiyor. 
BES’in önerileri arasında ayrıca, sendika amirlerin bir kısmının aldığı denge ödeneğinin ve aile yardımının kaldırılması talep edilirken, bu durum belediyenin içinde bulunduğu zor duruma bağlandı. 
Harmancı: Sendika bir milimetre taviz vermiyor
LTB Başkanı Mehmet Harmancı toplu iş sözleşmesi müzakereleri için yapılan toplantının ardından Diyalog muhabirinin sorularını yanıtladı. Harmancı, “Ortadaki tablo şu; sendika bir milimetre yakınlaşmak, özveride bulunmak istemiyor… Biz (yönetenler) geçiciyiz toplum bana bu görevi verdi yarın alabilir ama buranın sahibi Lefkoşalılardır… Çalışanlar da bu yapının ana unsurudur. Sürdürülebilir bir yapıyı kurabilmek tüm tarafların ortak sorumluluk alınmasıyla gerçekleşebilir” dedi. 
Harmancı, göreve geldiği günden bu yana 31 çalışanın işten durduğunu ve kalan rakamın 869’a gerilediğini ifade ederek, “Ek bir istihdam yapmadım. Belki semboliktir ama fazla oluğunu düşündüğüm 27 aracı sattım, makam aracıyla sayı 28 olur. Tek bir lüks için belediyeyi hiçbir işin içine sokmadım” diye konuştu.
Yeni belediyeler yasası ve tasarrufun önemi 
Başkan Harmancı yeni geçen belediyeler yasası nedeniyle adımlar atmaları gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: 
“Yeni yasa ile personel giderleri 2018 yılının Ocak ayında devlet katkısı miktarıyla yerel gelirlerimizin toplamının yüzde 50’sini geçemiyor. Bu nedenle bunu sağlayıcı adımlar atmamız gerekiyor. Bunun için de özveriler gerekiyor. “
3 noktada özveri; 5 milyon TL tasarruf
Harmancı, bu tabloyu yakalayabilmek için 1,5 ay önce toplu iş sözleşmesi imzalanmış olmasına rağmen çalışana üç noktada kazançlarını bir bir etkilemeyecek üç öneri sunduklarını ifade etti. İşte Belediye yönetiminin sunduğu öneriler: 
2016 yılı için hayat pahalılığını dondurma 
Bayramlık ödeneğinin 12 gün yerine 7 için verilmesi 
Denge ödeneğinin kaldırılması (Daha önceki belediyeler yasasında işçinin kazancı amirinin üstüne geçmişti, bu ödenek onu dengelemişti)
Bu üç noktadaki önerilerin kabul görmesi durumunda yıllık 5 milyon TL belediyenin kazanç sağlayacağın ı ifade eden Başkan Harmancı, sendikanın bunları kabul etmediğini kaydetti. 
BES’in önerileri içinde “belediyenin içinde bulunduğu maddi durumu” göz önüne alarak sendika yöneticisi amirlerin aile yardımının kesilmesi olduğunu ifade eden Harmancı, “Ben de arkadaşlara dedim ki “belediyenin içinde bulunduğu maddi durumun” farkındayız mademki buna göre bir ıskala yapalım… Ama o da kabul görmedi” dedi. 
Yalınkaya: Bu bir al-ver sürecidir
BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya da Diyalog’a konuştu. Yalınkaya, 2016 yılı için öneriler sunduklarını ifade ederek, sürecin bir al-ver süreci olduğunu söyledi. 
“Bu her zaman böyledir; işveren tasarruf ister, işçi ise mevcudun üstünde kazanımlar” diyen Yalınkaya, Başkan Harmancı’ya eleştirilerde şöyle bir eleştiride bulundu:
“Daha sürecin başında bizlerin önerilerini basına vererek ve bu yönde demeçler vererek tribünlere oynuyor Sayın Başkan. Bugünkü (dünkü) toplantıda da bu sitemimizi Başkan’a ilettik. Bunlar kamuoyu önünde tartışılmamalı. Süreç ilerler sonrasında taraflar durumunu belli eder ve bunun üzerine tartışmalar yaşanabilir. Ama sürecin başında yaratılan bu durum iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Bizlerin de Başkan’ın da uçuk önerileri olabilir ama ben yine de uzlaşacağımızı tahmin ediyorum.” 
Eleştirilerini sürdüren Yalınkaya, “Başkan, mevcut toplu iş sözleşmesini de tamamen uygulamıyor. Hatta bizden talep ettiği hayat pahalılığın dondurulması zaten bir kere yasaya aykırıdır” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.