Diyalog Gazetesi

İflas bayrağı çekildi

KIBRIS

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Uluçam, ülkedeki tarımsal üretimin ‘SOS’ verdiğini savunarak hükümeti eleştirdi

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (KTMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası, KKTC’de tarım üretimin “SOS verdiğini” kaydederek, hükümeti eleştirdi. Oda Başkanı Erkut Uluçam, ülkede tarımsal üretimin “iflas bayrağını çektiği” ifade edildi.
Uluçam, açıklamasında tarımda yaşanan sorunların başında, betonlaşma, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve gerekli tarım politikalarının olmaması geldiğini kaydetti. Uluçam, üreticilerin bu koşullarda ayakta kalmalarının imkânsız hale geldiğini belirtti.
Erkut Uluçam, narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara değinerek, Asya Turunçgil Psillidi salgını bahanesiyle narenciye ürünlerinin pazarlanamadığını, bunun sonucunda üreticilerin büyük zarar gördüğünü belirtti.
Ülkede 120 bin ton narenciye üretildiğini, ancak 40 bin tona yakınının dalında kaldığını söyleyen Uluçam, üreticilerin hala ödemelerini alamadığını ve sulama maliyetlerinin de metreküp başına 14 TL gibi yüksek fiyatlara ulaştığını vurguladı. Uluçam, “Kesim yapmaya gelen işçiler kaçak mıydı değil miydi derken sezon bitti, yeni sezonda yeni maceraları dört gözle bekliyoruz” dedi.

Enginar üreticisinin defteri dürüldü
Enginar üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara da işaret eden Uluçam, “Üreticimiz konserve yaparak malını satacak diye büyük bir müjdeyle duyurulan faaliyetlerin altı doldurulmadı ve sonuç olarak enginar üreticisinin defteri dürüldü” dedi.

Harup üretimi de krizde
Uluçam, harup ve nar üreticilerinin de benzer sorunlar yaşadığını belirtti.
Erkut Uluçam, hükümetin ithalat politikalarını da eleştirerek, ithalatı serbest bırakmanın yerli üreticiyi daha da zor durumda bıraktığını söyledi. Türkiye'den “3 kuruşa” alınan ürünlerin, piyasada fahiş fiyatlarla satıldığını dile getiren Uluçam, piyasadaki esas pahalılığı yaratanın aracılar olduğunu vurguladı. Yerli üreticilerin ürünlerinin pahalıya satıldığını belirten Uluçam, hükümetin bu durumu kontrol edemediğini ve ithalatın fiyatları düşürmediğini ifade etti.

Yorumlar (4)

Hasan Nuri 3 Gün Önce

SONUN BAŞLANGICI ! Oyun bitti KKTC

Shenol Uk 3 Gün Önce

Deli olduydunuz UBP UBP diye yollarda sokaklarda koşarken...Alın işte nerenize uygunsa orada kullanın Hiçbir boktan anlamayan Ünal Üstel denen biçare gelsin sizi kurtarsın..KKTC'yi yaşatacağııııızzzzzzzzzz.....:-))))))

Recep 3 Gün Önce

Olmaz öyle şey,Egemen Devlet burası....KKTC sonsuza dek yaşayacaktır...Yaşasııınnnn UBP... :-)))))))

Turkish Power 2 Gün Önce

Klasik Tabip odaları mimar mühendis odaları barolar felaket tellalları aynıTC her boka muhalif çakma solcu ama emperyalist hayranı boş tenekeler 3 koyun gülmekten aciz kronik herşeye muhalif her boku bilen gürühu

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.