Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Sibel Siber Başkanlığında saat 10.30’da denetim görevini yerine getirmek amacıyla toplandı.
Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının Cumhuriyet Meclisi Dışilişkiler ve Yurtdışı Etkinlikler Kurulu’nun kuruluş, görev ve çalışma esaslarını düzenleyen (değişiklik) yönetmeliğine ilişkin kararı okutulup bilgiye sunuldu.
Bilgiye sunuşun ardından gündem dışı konuşmalar yapıldı.
Dürüst: Kuraklık için önlem alındı mı?
Gündem dışı konuşmalarda ilk sözü alan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, halkın alım gücünün düştüğünü ifade ederek, zamlara işaret etti; çeşitli kurum ve kuruluşlarda huzursuzluk olduğunu söyledi.
Ülkede kuraklığın baş göstermeye başladığını ifade eden Dürüst, hükümetin bu konuda önlemi olup olmadığını sordu, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nu göreve çağırdı.
“İnsanların ekmeğiyle oynanmasın”
Dürüst, konuşmasında, Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndaki sıkıntıların hala giderilmediğini gözlemlediklerini söyledi.
Kemal Dürüst, geçici istihdamlarla işe alınanların sözleşmelerinin yenilenmeyeceği yönündeki açıklamalara değinerek, insanların ekmeği ile oynamanın doğru olmadığını belirtti, bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Kalyoncu: İstihdam politik malzeme yapıldı
Dürüst’ün sözleri üzerine kürsüye çıkan CTP/BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, istihdam konusunun “politik malzeme” haline getirildiğini söyledi.
Dürüst’ün Meclis kürsüsünde bu konuyu gündeme getirmesini eleştiren Kalyoncu, her seçim öncesinde böyle istihdamların yapıldığını söyleyerek, geçmiş yıllardaki uygulamalardan örnekler verdi.
Kalyoncu, söz konusu istihdamları “yasadışı” olarak değerlendirerek, bu istihdamları gerçekleştirenlerin “suç işlediğini” kaydetti.
Kürşat: Cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçilsin
CTP/BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat, Meclis Genel Kurulu’nda “Toplumda ve Siyasette Kadın Temsiliyeti” konulu konuşma yaptı.
Fazilet Özdenefe Kürşat konuşmasında, Siyasal Partiler Yasası’nda yapılması hedeflenen değişikliklere dikkat çekerek, kadınların siyasette daha fazla rol alması gerektiğini söyledi, bu kapsamdaki kota uygulamasının zorunlu olmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
Çeler: Yurtdışındaki
öğrenciler sıkıntılı
TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, yurt dışında öğrenim gören Kıbrıslı öğrencilerin burslarını alamadığını ifade ederek, Ankara ziyaretinde Kıbrıslı gençlerle bu konuyu görüştüğünü söyledi.
Çeler, Ankara’daki Kıbrıslı öğrencilerin oluşturduğu Aktivist Düşünce Topluluğu’nun burslarla ilgili Meclise gönderdiği mektubunu okudu.
Öğrencilerin geçimlerini devletten aldıkları bursla sağladığını ifade eden Kürşat, gençlerin yaşadığı ekonomik zorlukları anlattı, bu durumun eğitimlerini etkilediğini söyledi.
Arabacıoğlu, Çeler’e teşekkür etti
Çeler’den sonra söz olan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, duyarlılığından ötürü Zeki Çeler’e teşekkür etti.
Bursların mevzuata göre verildiğini ifade eden Arabacıoğlu, burs alan öğrenci sayısı hakkında milletvekillerine bilgi verdi.
Burslar konusunda karşılaşılan sıkıntıların sadece Milli Bakanlığı’ndan kaynaklanmadığını vurgulayan Arabacıoğlu, bu konuyla ilgili karşılaşılan diğer sorunları anlattı.
Arabacıoğlu, kendilerine yönetilen bazı eleştirileri yanıtladı.
Sucuoğlu: 366 kişi günah keçisi ilan edildi
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, 366 kişinin işten durdurulması konusuna değinerek, söz konusu kişilerin günah keçisi ilan edildiğini söyledi.
Sucuoğlu, “İnsanları perişan edip politika yapmanın anlamı yok. Aynı şeyi CTP de yaptı. UBP yapınca ahlaksızlık, CTP yapınca Elexbet ahlaklılık mı?” diye sordu.
Faiz Sucuoğlu Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı gündem dışı konuşmada, bu durumun toplumdaki iç barışı sıkıntıya soktuğunu vurguladı.
Kuraklık krizi kapıda
Hafta sonu Mesarya’daki köyleri ziyaret ettiğini ifade eden Sucuoğlu, ekinlerin durumu hakkında bilgi vererek, hükümetin kuraklık krizi ile herhangi bir çalışması olup olmadığını sordu.
Sucuoğlu, hayvancı ve çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade ederek, kamu aracı işletmecilerinin durumuna değinerek, söz konusu işletmecilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Gündemdeki bazı konulara da değinen Faiz Sucuoğlu, hükümetin afet planı ile ilgili bir çalışması olup olmadığını da sordu.
Müşavir ordusu yaratıldı
Trafik Hizmetleri Komisyonu’nun bir süredir toplanmadığı yönünde bir bilgi aldığını ifade eden Sucuoğlu, batık Bankalar konusuna da değindi.
3’lü kararnamelerin daraltılması konusuna da değinen Sucuoğlu, “Atananlar atandı, görevden alınanlar alındı. Bir müşavir ordusu yaratıldı. Keşke bu uygulama 90 gün önce yapılsaydı” dedi.
Sucuoğlu, konuşmasında ülke turizminin imajı olmadığını ifade ederek, turizmle ilgili bir örgütlenmenin şart olduğunu söyledi, tanıtıma ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.
Saner: Kamu reforumu samimi değil
UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, gündem dışı konuşmalarda hükümetin icraatlarını eleştirdi.
Tüp gaza ve elektriğe yapılan zamma işaret eden Saner, Bakanlar Kurulu’nun önceki gün aldığı kararlara değinerek kamu reformu uygulamasının samimi olmadığını söyledi, bugüne kadar yapılan atamalara dikkat çekti.
366 kişinin işten durdurulacak olmasının bir kriz yarattığını ifade eden Saner, başbakanın ve başbakan yardımcısının konuyla ilgili farklı açıklamalarda bulunduğunu söyledi.
CTP/BG’nin de geçmişte böyle istihdamlar yaptığını belirten Saner, partinin bu uygulamaları yasallaştırmak için yasal düzenlemeler yaptığını söyledi, konuyla ilgili örnekler verdi.
Yorgancıoğlu eleştirileri yanıtladı
Meclis Genel Kurulu’nda UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner’den sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu kendisine yöneltilen eleştirileri yanıtladı.
UBP kurultayı döneminde işe alınanların işlerine son verilmesi konusuna değinen Yorgancıoğlu, “Konuyu sadece işten durdurma üzerine kurguladığımız sürece yanlış yapacağız” dedi.
“Geçici istihdam artık yapılmayacak”
Konun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, “Bu ve buna benzer sorunları ortadan kaldırmak adına artık ne olursa olsun geçici istihdam yapılamayacak. Gerekirse bunun için bir yasa yapılacak” ifadesine yer verdi.
“Bu konu ülkenin gündemine kaç kez daha getirilecek” diye soran Yorgancıoğlu, istihdamlar konusunda geleceğe yönelik sağlıklı bir uygulamanın hayata geçmesi için milletvekillerine birlikte çalışma çağrısı yaptı.
İşsizler istihdam edilse iş başkaydı
Yorgancıoğlu, “UBP kurultay döneminde işsiz kaydı olmayanları da istihdam etti. İşi olan bazı kişiler işlerinden çıkarıldı ve şu ankiler işe alındı. İşsiz insanlar istihdam edilse iş başkaydı. Bunları masun bir şey gibi göstermek doğru değil” dedi.
Sözlerini “Bu arkadaşların bazıları yasanın uygunluğuna bazıları da uygunsuzluğuna göre işe alındı” diyerek sürdüren Özkan Yorgancıoğlu, işe alınan bazı kişilerin işe dahi gitmediğini, listede ismi olan bazı kişilerinse aslında işe alınmadığını söyledi.
Yorgancıoğlu, UBP döneminde Girne Akçiçek Hastanesi’ne Kadın Doğum Servisi açıldığını, servisin hemşire ve doktor eksikliği nedeniyle ertesi gün kapandığını ifade ederek UBP’nin yaptığı istihdamlara yönelik eleştirisini yineledi.
Hükümetin istihdam konusunda yaşadığı sıkıntılara da değinen Yorgancıoğlu, bu yıl öğretmen almaktan sıkıntı yaşadıklarını anlattı, “2014’ten kadro avansı aldık” dedi.
Kamu reformu şart
Tüp gaz zammı, ülkedeki kuraklık yaşanması olasılığı gibi konulara da değinen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konuşmasında kamu reformunun yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’ndan sonra yeniden kürsüye çıkan UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Özkan Yorgancıoğlu’nın partisine yönelttiği eleştirileri yanıtladı.
Saner konuşmasında toplumsal barışın önemine vurgu yaparak, hükümete bazı önerilerde bulundu.
Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 30 Aralık günü yapılacak.