Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dünkü toplantısına Ulusal Birlik Partisi (UBP) grubuna bağlı tüm milletvekillerinin birlikte sunduğu, “2004 – 2009 Yıllarını Kapsayan CTP/BG-DP ve/veya CTP/BG-ÖRP Hükümeti Dönemlerinde Kamu Görevlileri Yasası Tahtında Yapılan İstihdamlar Hakkında Meclis Araştırması Açılması Önergesi ön görüşmesi yapıldı. .
Komitenin kurulmasına oy birliğiyle kabul edildi.
Oylamaya geçilmeden önce UBP adına konuşan Nazım Çavuşoğlu, neden Meclis’e araştırma önergesini verdikleri konusunda bir açıklama yaptı.
Çavuşoğlu, UBP döneminde işe alımların ilgili mevzuatlara göre yapıldığını savunarak, “Bu ülkede fırsat ve imkan eşitliğini savunuyorsak işe alımda da durdurma da bu eşitliği sağlamak lazım” dedi, sitemlerinin buna olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu’ndan sonra söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP/BG) Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, işe alımlarda sadece belli bir dönemin hedef alınmasının doğru bulmadıklarını ifade etti.
Akansoy, UBP’nin sunduğu önergeye oylarının olumlu olduğunu ifade etti, CTP olarak da meclise bir önerge sunacaklarını ve 1983’ten bu güne kadar işe alınanların araştırılmasını isteyeceklerini söyledi.
Akansoy’dan sonra söz alan Demokrat Parti- Ulusal Güçler (DP/UG) Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek’in UBP’nin araştırma önergesine evet oyu vereceklerini söyledi.
Dinçyürek, CTP/BG’nin vereceği önergeye de olumlu oy vereceklerini söyleyerek, doğruların ortaya çıkması gerektiğine inandığını söyledi.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, kurulacak komitelerin sonuca ulaşacağına inanmadığını söyledi.
Çakıcı, araştırma önergelere oylarının olumlu olacağını da ifade etti.
Meclis Genel Kurulu’na Yayın Yüksek Kurulu’nun, Yayın Yüksek Kurulu Üyesi Nursal Uysal’ın istifa etmesine ilişkin tezkeresi okutulup bilgiye sunuldu.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi.
Atun: Dün verilen sözler bugün unutuldu
Meclis Genel Kurulu’ndaki gündem dışı konuşmalar Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun’un “Hükümetin İcraatları” konulu konuşmasıyla başladı.
Konuşmasında hükümetin icraatlarını eleştiren Atun, siyasette tutarsızlık ve iki yüzlülük olduğunu savundu, iktidarın geçmişte verdiği sözleri bugün görmezden geldiğini söyledi.
Vakıflar Bankası hakkında Meclis’e soru önergesi de sunan Sunat Atun, “KKTC’de şu an yolunda giden tek şey UBP’nin yaptığı yatırımların devamı ve Kıbrıs konusundaki görüşmelerdir” dedi.
Hükümetin ölü doğduğunu savunan Atun, çöküşlerin zamlarla başladığını söyledi, “CTP ideolojik söylemini icraatlarına yansıtmıyor” ifadesine yer verdi.
Akansoy ortak metni değerlendirdi
CTP/BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy Meclis’te yaptığı, “Kıbrıs sorunuyla” ilgili gündem dışı konuşmasında uzlaşıya varılan ortak metini değerlendirdi.
Akansoy, “Tüm siyasi partilerin bu metin üzerinden hareketle, sorumlulukla ve ciddiyetle sürece yaklaşması oldukça önemlidir” dedi, metnin imzalanma süreci ve sonrasında karşılaşılan uluslararası ilginin düzeyine dikkat çekti.
Adada en kısa zamanda çözüme ulaşılması konusunda başta Türkiye olmak üzere, güçlü bir uluslararası uzlaşma olduğunu belirten Akansoy, “Bu süreci, kendi kendimize söylenerek, çatışarak, sorunu iç politik malzemesi yaparak, uluslararası ve bölgesel gelişmeleri göz ardı ederek, ya da gerçeklerden uzaklaşıp arzularımıza yenilerek yönetemeyiz” dedi.
Töre: Yeniden göçü kabul edemeyiz
Demokrat Parti–Ulusal Güçler (DP/UG) Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ise “Makarios Londra ve Zürih Anlaşmalarıyla ortaya çıkan Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Anayasayı değiştirerek nereye varmak istiyordu” konulu bir konuşma yaptı.
“Bu halkın yeniden göç etmesini kabul edemeyiz” diyen Töre, Londra ve Zürih Anlaşmalarından maddeler okuyarak Kıbrıs tarihi konusunda bilgi verdi.
Kıbrıs sorununun 1974’te başlamadığını göçlerin, acıların bu tarihten evvel de yaşandığını söyleyen Töre, Rumların ENOSİS planlarının ne kadar eskiye dayandığını anlattı.
Töre, Birleşik Kıbrıs altında, Kıbrıslı Türklerin zor durumda kalacağını ifade ederek, 100 bin insanın göçe zorlanacağını söyledi.
Töre, “Ben çocuklarımın, torunlarımın Birleşik Kıbrıs diye bir oluşumun altında yaşayarak, geçmişte olduğu acılar çekmesini istemiyorum. Ben gelecek nesillerin, kendi egemenliği, kendi bayrağı altında yaşamasını istiyorum” dedi.
Sucuoğlu: Hükümet esnafı böldü
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, son siyasi gelişmelerle ilgili gündem dışı konuşmasında, hükümetin icraatlarıyla gençleri ve esnafı böldüğünü savundu; esnafın yaşadığı maddi sıkıntılara dikkat çekti.
Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Sucuoğlu, Annan Planı referandumunu anımsatarak, Kıbrıs Türk tarafının “evet” dediğini ancak adada hiçbir şey değişmediğini söyledi.
Saner, Kaşif’ten bilgi istedi
UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, ulaştırmayla ilgili gündem dışı konuşmasında karayolları konusunda değindi.
Saner, New Jersy tipi korkuluklardan vazgeçilip neden metal korkuluklara geçildiğini sordu.
Metal korkulukların dezavantajlarını sıralayan Saner, Ercan Devlet Havalimanı’ndaki gelişmeler hakkında Bakan Kâşif’ten bilgi istedi.
Kaşif: Çalışmalar gelecek hafta başlayacak
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, New Jersy tipi korkuluktan kaçmadıklarını, projeleri yaparken mali konulara da dikkat etmek zorunda olduklarını belirterek, New Jersey tipi korkuluğa ana yollarda devam edeceklerini kaydetti.
Yollardaki ışıklandırmaya da önem verdiklerini belirten Kaşif, yol güvenliğini üst seviyeye çıkarma hedeflerini anlattı.
Kaşif, Girne-Lefkoşa anayolundaki çöküntülerin de erken zamanda onarılacağını söyledi.
Ercan’la ilgili de konuşan Ahmet Kaşif, mahkemenin yürütmeyi durdurma emri gereği, ilgili firmanın 16 Milyon Euro ödeme yapmadığını belirtti.
Saner’in “Ercan ihalesi iptal edilecek mi?” sorusu üzerine Kaşif, böyle bir durumun söz konusu olmadığını, olsa bile ihalenin iptaline hukukun karar verebileceğini söyledi.
Angolemli: Hayvan hastalıkları görmezlikten geliniyor
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Kırsal Kesim Sorunları” konusunda gündem dışı konuşma yaptı.
Altın Kumsaldaki çevre kirliliğine, buradaki kaçak olduğunu savunduğu yapıya dikkat çeken Angolemli, Dipkarpaz’da yatırım azlığı olduğunu anlattı, eşeklerin ekili alanlara verdiği zarara işaret etti.
14 kişinin eşeklerin bakımı için turizm fonundan ödendiğini ifade eden Angolemli, bu kişilerin ne iş yaptığını sordu.
Dipkarpaz’daki diğer sorunlara değinen Hüseyin Angolemli, sağlıktaki sıkıntıları anlattı, “Dipkarpaz’daki sağlık hizmetlerine önem verilmelidir” dedi.
Sennaroğlu: Tarım alanında çok sıkıntı var
Angolemli’den sonra söz alan Tarım, Gıda ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tarım alanında çok sıkıntı olduğunu, bütün sektörlerde sorunlar yaşandığını söyledi.
Doğrudan gelir desteği ve tarıma ayrılan desteklere işaret eden Sennaroğlu, “Tarıma 130 milyon destek ayrıldı. Bu kaynak tarım alanındaki sıkıntıların aşılması için yeterli değil” dedi.
Önder Sennaroğlu, “Kaynak sıkıntısı olmasa ülkedeki bütün büyükbaş hayvanların Brucella taramasını tamamlamıştık” dedi.
Ertuğruloğlu: Halka ümit pompalanıyor
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu “Kıbrıs sorunu” hakkındaki gündem dışı konuşma yaptı.
Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda geçmişten ders alınması gerektiğini vurgulayarak, “Kıbrıs konusuna nasıl bakarsanız bakınız, karşı tarafta Kıbrıs Türkünü benimseyen, kendine eşit gören bir misyonu yoktur” dedi.
Annan Planı dönemindeki gibi halka ümit pompalamadığını dile getiren Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorununun Rumlar için 1974’te başlayan bir işgal sorunu olduğunu söyledi.