Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Kıbrıs'taki Türk halkının ilerlemesi, kalkınması, huzuru, refahı için gayret edeceğiz. Zaten şu anda da yaptığımız bu." dedi. Akdağ, Çankaya Köşkü'nde, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ile beraberindeki heyeti kabul etti. KKTC ile ekonomik iş birliği ve kalkınma anlaşması çerçevesinde çok güzel işler yaptıklarını belirten Akdağ, bu yıl faaliyetlerini biraz daha hızlandırarak tamamlayacaklarını söyledi.
Gelecek yıl ve sonrası için de yeni bir program hazırlanması gerektiğini aktaran Akdağ, "Yeni programı hazırlarken biraz daha performans göstergeleri koyarak, yıllık göstergeler yerine işin vasfına göre aylık göstergeler koyarak yolumuza devam edersek daha muvaffak olacağımıza da inanıyorum." ifadesini kullandı. KKTC meselesinin bir kalkınma meselesi olarak ele alınması gerektiğine dikkat çeken Akdağ, şöyle konuştu: "Rum yönetimi, bir anlaşma zeminine zihnini dönüştürünceye kadar o zeminde ilerlemenin mümkün olmayacağı anlaşıldı. O zaman biz ne yapacağız? Beraber Kıbrıs'taki Türk halkının ilerlemesi, kalkınması, huzuru, refahı için gayret edeceğiz. Zaten şu anda da yaptığımız bu."
Nami: Teknolojik yatırımlar yapılacak
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ise Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı arasında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme anlaşması üzerine bir protokol imzalamak için geldiklerini aktardı. Bu protokolün, kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Nami, "TSE kendi imkanlarını tamamen KKTC'deki muadiline de sunmuş olacak. Gereken eğitimler ve teknolojik yatırımlar bu çerçevede gerçekleşmiş olacak dolayısıyla bu konudan oldukça memnunuz." diye konuştu.
Kıbrıs konusunda Türk tarafının elinden gelen tüm iyi niyetli çabayı gösterdiğini, dünyanın da net bir şekilde bunu kabul ettiğini vurgulayan Nami, şunları kaydetti: "Kıbrıs Konferansı’nda tüm dünyanın gözü önünde Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye Cumhuriyeti'nin de tam desteği ile çözüm için gereken iradeyi koydu. Ancak muhataplarımız, bunu kabul etme iradesini gösteremedi. Dolayısıyla federal bir çözümün olmasının önündeki en büyük engelin kim olduğunu dünya net bir şekilde gördü. Bu şartlar altında, dünyanın artık şunu da kabul etmesi lazım; KKTC üzerinde uygulanan haksız izolasyonlara artık son verilmesi gerekir. Bununla ilgili hiçbir meşru zemin bulunmamaktadır. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, tüm dünyaya bizimle ikili ve çok temaslı ilişkiler kurma çağrısında bulunuyoruz."
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile TSE arasında protokol
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) arasında "Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirme Alanında İşbirliği Protokolü" imzalandı. Protokol, Ankara’da bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ile Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katıldığı törende imzalandı.
Protokol kapsamında, TSE ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı arasında standardizasyon, eğitim, muayene, gözetim, laboratuvar hizmetleri, deney, kalibrasyon, personel, helal belgelendirme gibi alanlarda iş birliği yapılacağını anlatan Özlü, ihtiyaç duyulan eğitimlerin TSE tarafından verileceğini söyledi.
Zeybekci: Ticarette sadece Türk Lirası
Ankara’da temaslar yapan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, beraberindeki heyetle birlikte ziyaret ettiği TC Ekonomi Bakanlığı’nda, TC Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yle görüştü. TC Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye ve KKTC arasında sadece ve sadece Türk lirası kullanmak, ticaretimizde bunu zorunlu hale getirmek için çalışma yapacağız." dedi.
İki ülkenin ticari ilişkilerine farklı ve özel bir hassasiyet kazandırılabileceğini dile getiren Zeybekci, "Bunu Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde yaptık. Bunu değerli bakanımla da görüşeceğiz. Türkiye ve KKTC arasında sadece ve sadece Türk lirası kullanmak, ticaretimizde bunu zorunlu hale getirmek için çalışma yapacağız. Bunu bir anlaşma haline dönüştürebilirsek diye alternatiflerine bakacağız." dedi.