Diyalog Gazetesi

Her yerde aranıyor

KIBRIS

Birçok suçlamayla tutuklanan Polis müfettişi Gülay Bayram Çekici’ye rüşvet veren kişinin kimliğini belirleyen polis mahkemeden tutuklama emri aldı

 Suna ERDEN

Mali Suçlarla Mücadele Amirliği’nde görevli olduğu 2016-2018 yılları arasında görevini kötüye kullandığı, rüşvet talep ettiği, soruşturma aşamasında olan gizli bilgileri ifşa ettiği ve haksız mal edindiği, soruşturma dosyalarındaki kanıtları çaldığı iddiasıyla tutuklu bulunan Polis müfettişi Gülay Bayram Çekici hakkındaki soruşturma devam ediyor. 
Polis bünyesinde oluşturulan özel ekip tarafından yürütülen soruşturmada zanlının rüşvet istediği şahsın tespit edildiği, hakkında tutuklama emri alındığı öğrenildi.
Ayrıca zanlının rüşvet istediği ana dair ses kaydının bulunduğu cep telefonunun polisin eline geçtiği belirtildi.
Söz konusu telefondaki ses kayıtlarının silindiği ancak uzmanlar tarafından geri getirilmeye çalışıldığı belirtildi.
Hakkındaki soruşturma gün geçtikçe genişleyerek devam eden zanlı aleyhine, ‘suçu aklamak’ suçundan da araştırma başlatıldığı kaydedildi.
Zanlı Çekici dün ek süre talebi ile yeniden mahkemeye çıkarıldı.

Soruşturma devam ediyor
Soruşturmayı yürüten Başmüfettiş Tarkan Kızıltuğ, zanlı hakkındaki suçlamaların 2016-2018 yılları arasında meydana geldiği öne sürülen ‘kamu görevlisinin rüşvet talebi’, gizli bilgilerin ifşası’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘haksız mal edinme’ iddiaları olduğunu söyledi.
Kızıltuğ, 28 Mart 2018 tarihinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından alınan bir dilekçede, zanlının bir akrabasının TC İş Bankası’nda bulunan para ve altınlarını zimmetine alıp, Girne’de ikamet ettiği apartman dairesi ve Esentepe’deki araziyi adına devraldığına ilişkin iddialar olduğu yönünde şikâyette bulunulduğunu söyledi. 
Polis, şikâyet üzerine başlatılan soruşturmada zanlının bir bankada aile yakını adına olan 341 bin 600 sterlin ve 160 bin TL parayı kendi adına yatırdığının ve kasa kiraladığının tespit edildiğini açıkladı. 
Kızıltuğ, zanlının hesabında 39 bin Euro ve 43 bin sterlin bulunduğunu belirtti. 
Başmüfettiş Kızıltuğ, zanlının 2016 yılı Haziran ayında Girne’de aleyhinde soruşturma olan bir şahısla görüştüğünü ve ona gizli bir yazıyı gösterip, polisin baskınlarına karşı korumak adına rüşvet talep ettiğini söyledi.
Polis, yapılan bu tespit üzerine zanlı hakkında bu yönde yeni bir soruşturma başlatıldığını belirtti.
Kızıltuğ, mahkeme emriyle zanlının üzerinde, arabasında ve evinde arama yapıldığını anlattı. Kızıltuğ, yapılan aramalarda zanlının gayri yasal olarak bulundurduğu gizli ibareli resmi evraklar ile dosyaların, dizüstü bilgisayarların, hard-disklerin, CD ve emarelerin bulunarak emare alındığını söyledi. 
Kızıltuğ, ayrıca Mali Şube’de hala devam eden soruşturmalarla ilgili dosyalarda kayıp olan gizli belgelerin zanlının evinde bulunduğuna vurgu yaptı. 

64 kişiden ifade alındı
Kızıltuğ, zanlının tutukluluk süresinde 64 ifade alındığını, tasarrufunda bulunan binlerce evrakın ön incelenmesinin yapıldığını söyledi. 
Zanlının şifresi kırılan cep telefonundan silinen birçok verinin de Görüntü, Ses ve Data İnceleme Uzmanı tarafından kurtarıldığını ve çalışmaların devam ettiğini belirtti. 
Kızıltuğ, dijital emarelerle ilgili uzman raporunun beklendiğini söyledi.

Ses kaydı silindi, uzmanlar uğraşıyor
Kızıltuğ, rüşvet meselesinde aranan şahsın evinde arama yapıldığını ve sim kartlar bulunarak, emare alındığını söyledi. 
Kızıltuğ, zanlıyla ilgili “suçu aklamak suçu”ndan da soruşturma başlatıldığını belirtti. Kızıltuğ, önceki gün polise gelen bir şahsın, kendilerine bir telefon verdiğini belirtti. Polis, söz konusu şahsın telefonda zanlının rüşvet istediğine dair ses kayıtları olduğunu ancak silindiğini söylediğini aktardı.
Polis, söz konusu telefonun uzmanlar tarafından inceleneceğini söyledi.
Kızıltuğ, soruşturmanın geniş kapsamlı devam ettiğine ve 10-15 kişiden daha ifade alınacağına değindi. 
Zanlının serbest kalması halinde alınacak ifadelere etki edebileceğini ve rüşvetle ilgili aranan bir zanlı olduğunu belirterek, 6 gün tutuklu kalmasını talep etti. 
Zanlı Çekici’nin avukatları Derviş Akter ve Mustafa Algun, tutukluluk süresine itiraz etmedi. 
Mahkeme, zanlının 6 gün tutuklu kalmasına emir verdi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.