Diyalog Gazetesi

Her kesimi bilgilendiriyor

KIBRIS

Cumhurbaşkanı Eroğlu, kabul ve ziyaretlerinde Kıbrıs müzakerelerinde yaşanılan gelişmeleri anlatıyor

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, kendilerinin verdiği kağıdın esas alınması gerektiğini düşündüğünü söyleyerek, yaşanabilir bir anlaşmanın ancak böyle bir kağıtla müzakere masasına oturduktan sonra ortaya çıkabileceğini düşündüğünü belirtti.

Eroğlu, müzakerelere başlanmadan önce ortak açıklama yerine kısa metin yazılmasının gündeme geleceği şeklindeki yorumlara atıfta bulunarak, “kısa metin dendiği metin neleri içerecek....biz BM Genel Sekreteri ile konuştuk bu bizim son kağıdımızdır” dedi.

Rum tarafının, Türk tarfının son gönderdiği ortak açıklama kağıdına karşı tutumunun ne olacağının bilinmesi gerektiğini, bunu daha önce de ifade ettiğini söyleyen Eroğlu, kısa metin dediklerinin ne olacağını, başka bir yöntemin mi gündeme geleceği konusunun bilinmesi gerektiğini kaydetti.

 

Downer’in geleceği doğru ama...

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in, 12 Ocak tarihinde adaya geleceğine inandığını belirten Eroğlu, Downer’in 22 Ocak’ta BM Güvenlik Konseyine Kıbrıs konusuyla ilgili raporunu vermesi gerektiğini dile getirerek, “herhalde buradan geçecek diye düşünüyorum. 12’si netleşmiş mi? netleşmemiş mi? o sorulara cevap veremem ama geleceği haberleri duyulmuştur” dedi.

 

“Bizden henüz randevu talep etmedi”

Downer’in adaya gelişiyle ilgili haberlerin duyulduğunu fakat şu ana kadar kendilerine herhangi bir randevu talebi gelmediğini dile getiren Eroğlu, gelen haberlerin 12 Ocak’ta adaya geleceği yönünde olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İngiltere Başbakanı ile 15-16 Ocak tarihlerinde görüşmeleri olduğunu bildiğini söyleyen Eroğlu, Downer’in gelmesi halinde 13 Ocak tarihinde Rum tarafı ile görüştükten sonra kendilerinde randevu talebinde bulunabileceğini düşündüğünü kaydetti.

 

“Kağıt teatisini bırakalım”

Kıbrıs’ta bir anlaşma istersek müzakere masasına oturmalıyız düşüncesinden hareket edilirse bir anlaşmaya varılabileceğini söyleyen Eroğlu, “müzakere masasına oturmadan kağıtların gidiş gelişiyle bir anlaşmaya varamayız. Talebimiz artık bu kağıt teatisini bırakalım müzakere masasına oturalım ve her iki halkı memnun edecek bir anlaşmanın yollarını arayalım...Bakalım komşularımız nasıl bir tavır belirleyecek” şeklinde konuştu.

 

Din görevlilerini kabul etti

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, Din Görevlileri Sendikası heyetini kabul etti.

Din Görevlileri Sendika Başkanı Süleyman Çakır ve beraberindeki heyet, çözümünü talep ettikleri sorunları içeren yazıyı Cumhurbaşkanı Deriş Eroğlu’na takdim etti.

Kabulde konuşan Çakır, Din İşleri Yasası’ndan kaynaklanan sorunları anlatarak, uzun zamandır değişmeyen yasanın, günün koşullarına uygun çağdaş bir hale gelmesi gerektiğini kaydetti.

Vakıflar yönetimine yapılan atamaların siyasi olmasından kaynaklanan sorunların da var olduğunu ileri süren Çakır, Toplu sözleşme haklarının da ellerinden sebepsiz şekilde alınmasından dolayı da sıkıntı yaşadıklarını savundu.

Çakır ayrıca, Kıbrıs Milanobet konusunda Cumhurbaşkanı Eroğlu’na tam destek verdiklerini dile getirdi.

 

Kardeş Ocağı’nı ziyaret etti

 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kardeş Ocağı’nı ziyaret ederek, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında üyelere bilgi verdi, Kıbrıs Türk tarafının bazı konulardaki tutumunu paylaştı. Ziyarette ilk sözü alan Kardeş Ocağı Başkanı Orbay Kılıç, yönetim kurulu olarak aldıkları karar üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Kardeş Ocağı’na davet ettiklerini söyledi, gelişmeleri ilk ağızdan dinleyeceklerini ifade etti.

Kılıç, Eroğlu’na ziyaretinden ötürü teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ankara ile istişarelerinin devam ettiğini ifade ederek, önümüzdeki günlerde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı temaslarda bulunacağını, gündemin Kıbrıs konusu olacağını açıkladı.

Kıbrıs konusunda yapılacak bir anlaşmanın sağlam temellere dayanması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının kurulacak çatı altında huzur ve güven içinde olması gerekir. Bunun için Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesi birinci koşuldur. İkinci koşul ise ortaklık devletinin iki kurucu devlet tarafından kurulmasıdır. Rumlarla en fazla tartıştığımız konu budur” diye kaydetti.

 

77 sayfalık tutanak

Eroğlu, müzakere sürecini anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Genel Sekreterliğin talimatıyla Alexander Downer benim ve Mehmet Ali Talat’ın Rum Lider Dimitris Hristofyas ile yaptığımız görüşmelerin 77 sayfalık tutanağını hazırladı.

Anastesiadis bu belgeyi kabul etmeyeceğini net bir şekilde ortaya koydu.”

 

Bazı konularaki yakınlaşma

Rum Lider Dimitris Hristofyas ile yapılan müzakerelerde bazı konularda yakınlaşmaların söz konusu olduğunu anımsatan Eroğlu, Türk tarafının bu yakınlaşmaların anlaşmaya dönüştürülmesi için çaba gösterdiğini ifade etti, Rum tarafının itirazına işaret etti.

 

Davutoğlu’nun girişmleri

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun adaya yaptığı ziyarete de değinen Eroğlu, bu dönemde son bir belge daha verildiğini ifade etti, belge hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, “Bu kâğıdın son kâğıt olduğunu ifade etmemize rağmen Rum tarafı bunu kabul etmedi, kâğıt oyunu sürdürdü” dedi.

Davutoğlu’nun Yunanistan, Amerika ve İngiltere Dışişleri Bakanlarına söz konusu belge ile ikinci defa bilgi aktardığını anımsatan Eroğlu, “Ban Ki Moon ile görüşmemde bunun son kağıt olduğunu ifade ettim” diye kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.