Gözde Süreç SARI (TAK)
KKTC Özel Eğitim Vakfı (ÖZEV) Genel Müdürü Ersin Görsay, özel eğitimin ilkelere uygun yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu ilkelere uymayan kurumların zaman ve maddi kayba yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ailelerin, eğitimin nereden ve kimden alındığına, kurumun hangi disiplinleri uyguladığına, verilen eğitimin çocuk ve ailelere ne kattığına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Görsay, özel eğitimde erkenlilik, kesintisizlik, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımın çok önemli olduğunu kaydetti.
Görsay; ailelere, özel eğitim aldıkları kurumların, bu ilkelere uyup uymadıklarına dikkat etmeleri çağrısında da bulundu.
Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine mülakat verdi.
“90 öğrenci, 24 personel”
Müdür Ersin Görsay, 11 yıl önce kurulan ÖZEV’de, bugün 90’ın üzerinde öğrencinin eğitim aldığını, 24 personel ile hizmet verildiğini belirtti.
Tam zamanlı ve kesintisiz eğitimin önemine vurgu yapan Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sabah 08.00-16.00 saatleri arasında tam gün kesintisiz eğitim verildiğini kaydetti.
“Özel eğitimin 4 temel ilkesi var”
Özel eğitimin dört temel ilkesi olduğuna işaret eden Görsay, ailelere, çocuklarının eğitim gördükleri kurumlarda bu ilkelerin uygulandığına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Görsay, dört temel ilkeyi; erkenlilik, kesintisizlik, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımların uygulanması olarak açıkladı.
ÖZEV bünyesinde, aile eğitimi danışmanlığı da yapıldığını söyleyen Görsay, gelişimsel değerlendirmelerin yapıldığını, çocuk nörologu ve psikiyatrının da mevcut olduğunu belirtti.
Örgün eğitimden faydalanan çocuklara yönelik hizmetler de sunulduğuna işaret eden Görsay, bu çocukları takip ettiklerini, katkı ve destekte bulunduklarını kaydetti.
“Devlet katkılarının artması memnuniyet verici”
Görsay, devletin ÖZEV’in önemini anladığını ve yapılan katkıları artırdığını söyleyerek, bununla birlikte fiziki altyapıda iyileştirme yapmaya fırsat bulabildiklerini ifade etti.
ÖZEV’in devlet ve kamu yararı güden sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu dile getiren Görsay, devlete katkılarından ötürü teşekkür etti.
ÖZEV bütçesinin yüzde 45’ini devlet katkılarının oluşturduğunu, geriye kalan kısmın ailelerin ve sponsorların katkılarıyla karşılandığını belirten Görsay, düzenledikleri etkinliklerden elde edilen gelirle de bütçeye katkı koyduklarını anlattı.
Devlet katkısının ailelerin üzerindeki yükü aldığını söyleyen Görsay, “imkanı olan ailelerin yaptıkları katkıların yüzde 60’ını imkanı olmayanlara kredi olarak kullandırdıklarını” anlattı.
“Özel eğitim yasası...”
Görsay, 2015 yılında Milli Eğitim Yasası tahtında özel eğitim ile ilgili karşılaşılan sorunların düzenlenmesi bağlamında da tüzük çalışması başlatıldığını, bu çalışmanın çok önemli olduğunu belirtti.