Kanser Hastalarına Yardım Derneği, “1-7 Nisan Kanser Haftası” çerçevesinde toplumda kanser hastalığına karşı duyarlılığı ve farkındalığı artırmak amacıyla yapacağı çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, toplantıda yaptığı konuşmada, derneğin 21 yıldır devlet katkısı almadan kanser hastaları ve yakınlarının her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştığını dile getirerek, dernek bağışçılarına ve seslerinin duyurulmasına katkı koyan basın mensuplarına teşekkür etti.
21 yılda derneğin, 2 onkoloji birimi, tam zamanlı onkolog istihdamı, yurt dışına gidecek hastalara uçak bileti, cep harçlıkları, ilaç, tetkik ödemeleri yaptığını kaydeden Kocaismail, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çalışan personelin maaşlarını da ödediklerini belirtti. Güney Kıbrıs’a hasta taşıyan minibüs ve personel, 24 saat evlere hizmet götüren hemşire ve bakıcı desteği verdiklerine de dikkat çeken Kocaismail, hasta evine havalı yatak, tekerlekli sandalye, oksijen sistemi ve hastadan gelecek her bir tıbbi talebin de anında karşılanmaya çalışıldığını söyledi.
Binlerce hastaya hastanede ve evde bakıcı ve psikolog desteğinin tamamıyla ücretsiz olarak verildiğine dikkat çeken Kocaismail, sağlanan hizmetlerin ise devlet bütçesinden destek alınmadan yapıldığını belirtti.
Çağlar: Korkulacak bir hastalık değil...
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışman ve Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar ise, kanser hastalığıyla mücadelede dört ana temel unsurun olduğunu, özellikle erken tanının hayat kurtardığını dile getirerek, kanserin korkulacak bir hastalık olmadığını belirtti.
Çağlar, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, her ülkede, her yaş ve cinsiyette görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan ve çağın vebası olarak tanımlanan kanser konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla, her yıl 1-7 Nisan haftasının “Kanser Haftası” olarak belirlendiğini kaydetti.
Çağlar sözlerini şöyle tamamladı:
“Kanser hastalığı ile mücadelede dört temel basamağı içeren tüm unsurların bir bütün olarak eksiksiz çalışması ile başarılı mücadele yapılandırılmış olacaktır. Bu yapılanmanın başarısı kanser hastalığından kurtulma oranlarının artışı ve çağdaş düzeyi yakalaması ile hissedilir. Bu bir hayat kazanmadır. Başarılı mücadelede, çağa uygun tedavi şekilleri ve birden fazla disiplinin tedavi süresince eksiksizce bir takım oyunu sergilemeleri ülkelerdeki sağlık sektörünü başarıya götürecektir”.