Kuzey Kıbrıs’ta 7 Ocak’ta yapılan seçimlerin ardından ortaya çıkan hükümet bilmecesi, dün akşamki Demokrat Parti (DP) Parti Meclisinin toplantısının ardından netliğe kavuştu. DP Parti Meclisi toplantıda 67 “evet”, 15 “hayır” oyuyla Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Halkın Partisi (HP) Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve DP’nin yer alacağı dörtlü koalisyona onay verdi. Denktaş, kurulacak koalisyonun değişim ve reform hükümeti olacağını söyledi…
Denktaş, “Hepimiz biliyoruz ki koalisyonlar 5 yılı dolduramıyor. Ya hükümet değişikliği oluyor, ya da erken seçime gidiliyor. Uyum içinde çalışmayı başarırsak gidebildiği yere kadar gidecek. İnşallah 5 yıl gider” dedi.
“Bir tarafta belki bize vaat edilen daha fazla bakanlık, daha fazla imkan vardı ama DP bunu seçmedi” şeklinde konuşan Serdar Denktaş, “UBP’den intikam almadık. Partilimde bir güven bunalımı var mı, evet vardır. Kararda bunun da önemli bir etkisi oldu diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Denktaş, bu hükümetin Dışişleri Bakanı da dahil Kıbrıs konusuna müdahil olmayacağını belirterek, “Her parti ayrı ayrı gerek Meclis’te gerek kamuoyunda kendi görüşlerini savunmaya devam edecek. Bu hükümet Kıbrıs sorunuyla ilgili değil, içle ilgili bir hükümet olacak” dedi.
Bakanlıkların dağılımı belli oldu…
Diyalog’un güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre; KKTC’de bir ilk olan dörtlü koalisyon hükümetinde Başbakanlık, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı CTP’ye verildi. Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı HP’nin; Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı TDP’nin; Maliye Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı DP’nin olacak.
Dörtlü Koalisyona 67 ‘Evet’, 15 ‘Hayır’
Demokrat Parti (DP) Parti Meclisi (PM) dün akşamki toplantısında 67 “evet”, 15” “hayır” oyuyla Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Halkın Partisi (HP) Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve DP’nin yer alacağı dörtlü koalisyona onay verdi.
Denktaş, 2 saat süren genişletilmiş Parti Meclisi toplantısının ardından hem değerlendirmelerde bulundu hem de soruları yanıtladı.
Öte yandan toplantıda, 7 Ocak’taki erken genel seçime katılmayan Mustafa Arabacıoğlu’nun PM üyeliğinin devamı konusunda da karar alındı. Denktaş’ın “Buna itirazı olan var mı?” sorusuna DP’liler alkışla karşılık verdi. Arabacıoğlu’nun PM üyeliği sürecek.
“İlçeler ayrı ayrı değerlendirme yaptı”
Denktaş, önceki gün itibarıyla her iki taraftan önerileri aldıklarını, dün sabahtan itibaren ilçelerin ayrı ayrı değerlendirmelerini yaptığını, PM’nin de dün akşam seçenekleri değerlendirdiğini ve sonuca vardığını söyledi.
Serdar Denktaş, dört partili koalisyonun ülkeye ve halka hayırlı olmasını dileyerek şunları kaydetti:
“Hem ülkemiz hem halkımız için çok önemli bir karar aldık. Bu kararı alırken siyasal kutuplaşmadan değil, toplumsal birlik ve beraberlikten ayrımcılıktan değil herkes için daha iyi bir ülke yaratabilmekten yana taraf olduk. Önümüzdeki seçenekleri değerlendirdiğimiz zaman bir tarafta belki bize vaat edilen daha fazla bakanlık, daha fazla imkan vardı. Ancak partimiz bunu seçmedi. DP, özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik duruşunu bu devletin itibarının yeniden yükseltilmesini, halkımızın geleceğini ve refahı seçti. Daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları için çalışmaya devam edeceğiz.”
Denktaş’tan demokrasi açıklaması
Denktaş’a, “Daha fazla demokrasi” açıklaması üzerine “Diğer partilerde demokrasi yok mu?” diye soruldu. Serdar Denktaş şu yanıtı verdi:
“Demokrasi bu ülkede zaman zaman fazla bile vardır. Daha fazla demokrasi dediğimizde hakikaten demokrasinin ne olduğunu bilerek, anlayarak bunu ortaya koymamız lazım. Bu ülkede fırsat eşitliğini, eşitliği tam anlamıyla yayabildiğimiz müddetçe ülkenin en fakir insanından en zengin insanına kadar aynı fırsata sahip olabilmesi için uğraştığımız müddetçe demokrasi gerçek anlamıyla daha fazla demokrasi noktasına ulaşacak. Aksi taktirde ‘kim benim kızıma işe alırsa ona oy veririm’ anlayışı elbette demokratik bir anlayış değil, demokrasi değil.”
“İntikam değil, güven bunalımı….”
DP’nin üçlü değil dörtlü koalisyonda yer almasının “intikam” mı olup olmadığının sorulması üzerine Denktaş, “İntikam diye düşünmeyin. Partilimde bir güven bunalımı var mı, evet vardır. Kararda bunun da önemli bir etkisi oldu diye düşünüyorum” dedi.
“Önce hükümet programı, sonra bütçe…”
Dörtlü koalisyonda ilk icraatın ne olması gerektiğinin sorulması üzerine Serdar Denktaş, “Önce hükümet programı sonra bütçe” dedi.
İlk icraat sorusuna yönelik Denktaş, ilk olarak hükümet programının ardından da bütçenin geçirilmesi gerektiğini kaydederek şunu ekledi:
“Bütçesiz yürütmemiz mümkün değil. Bunu ta başından beri söyledik. Dilimizde tüy bitti. Şimdi acısını çekiyoruz hep beraber. İlk yapmamız gereken iş, daireler de hangi bakanlıklara bağlıdır, ortaya çıktığı andan itibaren bütçeyi ona göre yeniden düzenlemektir. 2017’nin sonunda hazırlayıp Meclise sunduğumuz bütçeyi. Bu bir zaman alacak. Ödenekleri yeniden dengelemek de zaman alacak. Yeni tasarıyı Meclis’e sunup geçirme süreci de zaman alacak. Bu bizi Mart’ın sonuna kadar götürür gibi görünüyor. Dolayısıyla sıkıntılı bir dönemi yaşayacağız. Nisan 15’inde yerel seçim yasakları başlayacak. Daha Türkiye ile imzalanacak mali protokol var. Bütçe geçmeden bunu imzalayamazsınız. Mali protokol imzalanmadan Türkiye’den para akışı olmaz. Dolayısıyla o güne kadar her şeyi kendi kaynaklarınızla karşılamak durumundasınız. Bütün bunları el birliğiyle aşmaya çalışacağız.”
“Özgürgün karara saygı duyulmalı”
UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün dörtlü koalisyonla ilgili “sivil darbe” değerlendirmesinin sorulması üzerine Denktaş, “Hayır, bu sivil bir darbe değildir. Kendisine hiç hükümet kurma şansı verilmeseydi, bu söylemine katılırdım ama hükümet kurma imkanı verildi, partilerle görüştü, önerilerini yaptı. Bu karara herkesin saygı duyması gerek” dedi.
“Baskılar, algı operasyonuydu”
Denktaş’a, “Tabanımdan ve çevremden bana dörtlü koalisyon kurmamam için baskı geliyor” açıklamasının sorulması üzerine DP Genel Başkanı şunları aktardı:
“Özel mesaj kutuma, sosyal medyadaki hesabıma çok tepkiler geldi. İnanılmaz tepkiler geldi. Sosyal medyanın ve cep telefonlarının avantajı var, bu mesajı atan kimdir diye araştırabiliyorsunuz. Gördük ki büyük bir çoğunluğu da bizim partimize oy verenlerden değil. Bu son seçimlerde partimiz için çalışmayan kesimlerden geldi. Baskılar, yönlendirmeydi, manipülasyondu, bir algı operasyonuydu. Ama partilimiz neyin ne olduğunu farkındadır.”
Türkiye ile ilişkiler…
Türkiye ile ilişkilerin sorulması üzerine Serdar Denktaş, şunu ekledi:
“Burada oluşacak her hükümet Türkiye ile iyi ilişki içinde olmak durumundadır. İyi ilişki nedir bunun tespiti önemli. Her söylenene ‘evet’ demek iyi ilişki değildir bana göre, ortaya konulanı oturup anlamak, yapılamıyorsa, olmayacak bir şeyse, nasıl yapılacağını veya neden yapılamayacağını anlatmak, samimi olmak ve hakikaten Türkiye ile birlikte yürümeyi hedeflemek her hükümetin hedefi olmalı. Ben ikinciyi tercih ediyorum, her şeye evet demektense, neyin neden olmayacağını, nasıl olabileceğini anlatan bir üslupla hareket etmemiz durumunda Türkiye’nin herhangi bir şikayeti yoktur, olmaz da….Türkiye’nin bizden istediği nedir, buraya mali katkılar yapıyor, bunların bir program çerçevesinde doğru kullanılmak suretiyle ülkenin ayağa kalkması, bir bütün olarak ayağa kalması. Bunun için bize düşen görevler var, Türkiye’de düşen görevler var. Bunun için halka, sendikalara düşen görevler var. Bunu yapmaya çalışacağız. Neticede orta, ortanın sağı, orta, ortanın solu dört parti bir koalisyon oluşturuyor. Toplam sayısı 27. Bu partiler oy kullananların yüzde 54’ünü temsil ediyor. Elinden gelen tüm gayreti ortaya koymak durumundadır.”
“Yerel seçim dörtlü koalisyonun gündeminde değil…”
Yerel seçimlerde ortak aday konuşulup konuşulmadığı konusundaki soruya Denktaş, “Hayır bunu konuşmadık. Bu dörtlü koalisyonun gündeminde olan bir konu değil. Önümüzdeki günler iyi bir çalışma ortamı yaratılırsa konuşulur mu, konuşulur. Neticede belediye başkanlığıdır. Benim ezelden beri söylediğim zaten belediye başkanlarının da muhtarlar gibi bağımsız, kendi listeleriyle çıkmalarıdır. Böyle bir değişiklik yapabilir miyiz, göreceğiz bunları” şeklinde konuştu.
“Kıbrıs konusuna hükümet müdahil olmayacak”
Dörtlü koalisyonun Kıbrıs konusunda nasıl bir yol izleyeceğiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Denktaş, şunu ekledi:
“Dört parti Kıbrıs konusunda kendi görüşünü sabit tutma serbesiyetine sahiptir. Hükümet hiçbir şekilde müdahil olmayacak, Dışişleri Bakanı dahil. Görüşmelerin başlaması ‘iyidir, kötüdür, yanlıştır, doğrudur’ gibi açıklama yapmayacak hükümet adına. Ama her parti ayrı ayrı gerek Meclis’te gerek kamuoyunda kendi görüşlerini savunmaya devam edecek. Bu hükümet Kıbrıs sorunuyla ilgili değil, içle ilgili bir hükümet olacak.”