Kıbrıs Türk mücadele tarihinin dönüm noktalarından olan 8 Ağustos 1964’teki Erenköy Direnişi ve bu direniş sırasında şehit düşenler, dün anıldı.
Erenköy Şehitliği’nde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar başta olmak üzere devlet ve hükümet yetkilileri yanında Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarının da katılımıyla tören düzenlendi.
Törene, çoğu şehitlerin yakınlarından ve Erenköylülerden oluşan bin civarında da vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan tarafından şehitlik özel defteri imzaladı.
Törende sırasıyla Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Mustafa Arıkan, Erenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşma yaptı.
Tören, şehitliğin gezilmesi ve şehit kabirlerine çiçek bırakılmasıyla tamamlandı.
Akar, Hedef Kıbrıs’ta barış, istikrar ve huzur
Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini anma töreninde yaptığı konuşmada, Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve varoluş mücadelesinde ayrı bir önemi olduğunu ifade ederek, Erenköy Direnişi ve Şehitlerini anmanın 55. yıl dönümünde KKTC’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Akar, hedeflerinin, gayretlerinin ve temel düşüncelerinin Kıbrıs’ta barışı, istikrarı ve huzuru kalıcı hale getirmek olduğunu söyledi.
Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki kesimli, politik eşitliğe dayalı, adil, kalıcı ve kapsamlı çözüme ulaşılmasının adaya barış, huzur ve istikrar getireceğini vurgulayan Akar, tüm faaliyetlerinin bunu gerçekleştirmek için olduğunu, bunun herkes tarafından görülmesini istediklerini kaydetti. Akar, Türkiye’nin barış ve istikrar için elini uzattığını belirtti.
Hulusi Akar, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri, 1964’te Erenköy’de, 1974’te Barış Harekatı’nda, Kıbrıslı Türklerin nasıl yanındaysa, çektiği acılara, uğradığı zulme nasıl sesiz kalmadıysa, aynı duygularla burada olduğunu vurguladı.
Hulusi Akar, “Bizler Ege’de, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ta sorunların barışçıl yöntemlerle, barışçıl yollarla, barış yoluyla, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve uluslararası hukuka saygı gösterilerek, uygun bir şekilde çözümlenmesinden yanayız. Temel yaklaşımımız bu. Barışçıl çözümlerden yanayız” dedi.
Akıncı: Çatışma yerine barış…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Her alanda güçlü olacağız ve bu gücümüzü kalıcı barışın tesisi yönünde kullanacağız. Yeni savaşların kaybedenleri çok olur. Kalıcı, adil barışın ise kaybedeni olmaz” dedi.
8 Ağustos 1964 tarihinin Kıbrıslı Türkler bakımından son derece önemli bir sembol olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, halkın özgürlüğe olan tutkusunun bu tarihte daha da anlam kazanarak simgeleştiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ı gerilimin ve çatışmanın odağı yapmak yerine, adanın barış ve iş birliğinin alanı haline getirilmesi çağrısında bulunarak, “Birbirimizin haklarına saygı göstererek, potansiyel enerji kaynaklarını, toplumları ayrıştıran değil, ortak yarar paydasında birleştiren bir unsur olarak değerlendirelim” dedi.
Uluçam’ın şiirini okudu
Akıncı konuşmasının devamında şunları aktardı, “Erenköy Direnişi’nde şehit düşen 26 kişiden biri olan Şair Süleyman Uluçamgil, 19 yaşında yazdığı bir şiirinde yaşama sevincini ve gelecek hayallerini gölgeleyen ölümün yakınlığını şöyle ifade eder:
Durup dururken simitçi çığlığı gibi
Aklıma geldi ölüm
Oysa ki benim üniversite kapısında
Dökülen yapraklara şiir yazmaktı
Düşündüğüm.”
Akar’dan liderlerin kabrine ziyaret
Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş Anıt Kabri’ni ve Kıbrıs Türk halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün, anıt mezarını ziyaret etti.Akar, Törenlere, Türkiye Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları da katıldı.
Tatar: Başka alternatifler masada olmalı
Başbakan Ersin Tatar, TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Küçükyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Org. Adnan Özbal’ı kabul etti.
Başbakan Ersin Tatar kabuldeki konuşmasında, 1974’te Mehmetçiğin adaya gelebilmesinin sebebinin 1960 anlaşmaları ve garantörlük hakkı olduğunu vurgulayarak, Mehmetçik sayesinde bugün güçlenerek yoluna devam eden bir devlet kurulduğunu belirtti.
Başbakan Tatar, Kıbrıs Türk halkının çok sabrettiğini, siyasi ve ekonomik olarak mağdur olduğunu ve artık kendilerine göre federal temelde bir sürecin çok da umut verici olduğunu düşünmediklerini belirtti. Tatar, “Bugüne kadar çok zaman harcandı, fedakarlıklar ve çok da esneklikler yapıldı” dedi.
Crans Montana sürecine değinen Tatar, bundan sonra bir anlaşma süreci yeniden başlayacaksa, sadece federal temelli değil, sonuç odaklı başka alternatif düşüncelerin de mutlaka masada olması gerektiğini vurguladı.
Akar: Problemler barışçıl yolla çözülmeli
TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Başbakanlıkta gerçekleşen kabulde yaptığı konuşmada,
“Garantörlüğe bağlı kader birliği yaptığımız ve milli davamız olan KKTC halkının siyasi eşitliği ve güvenliği bizim için vazgeçilmezdir. Bu konuda üzerimize düşen ne varsa üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Garantör ülke Türkiye olarak her zaman barıştan yana olduklarını yineleyen Akar, ”İyi komşuluk ilişkileriyle, uluslararası hukuk çerçevesinde problemlerin barışçıl yol ve yöntemlerle çözümlenmesinden yanayız” dedi.
Özersay: Ziyaretiniz ülke için önemli
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, makamında TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TC Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kara, hava ve deniz kuvvet komutanları ile görüştü.
Özersay, Bakan Akar, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Güler ve kuvvet komutanlarının ziyaretlerini zamanlı ve anlamlı bulduklarını kaydederek, “Mevcudiyetiniz ve ziyaretiniz bizim için barışın, güvenliğin ve hepsinden önemlisi istikrarın güvencesidir. Mesaj alması gerekenler gerekli mesajı alacak diye düşünüyoruz, almayanlara da almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Müzakerelerde giderek kırılma noktasına gelindiğini belirten Özersay, “Belki bir paradigma değişikliği yapma noktasına geldiğimiz bir döneme giriyoruz. Ziyaretiniz ülkemiz, ülkelerimiz ve örtüşen dış politikalarımız açısından da önemli” şeklinde konuştu.