Diyalog Gazetesi

‘Hazırız’

KIBRIS

Bakan Atakan, KKTC hükümetinin Türkiye ile imzaladığı protokole bağlı kalarak telefon konusunda yarı özelleştirme çalışmalarını 2020’de tamamlayacağını söyledi

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Türkiye ile imzalanan ekonomik protokolde, Telekomünikasyon Dairesi’nin yarı özelleşmesiyle ilgili çalışmaların 2020’de tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek “Biz buna hazırız” dedi.

Altyapı hizmetlerinde özel ile işbirliği yapılacak bir modellemeden söz eden Bakan Atakan 
“Üstyapı işletimi noktasında da kamu-özel ortaklığı öngörüyoruz. Şu an hem fizibilite ve şartname hem de parallel yasal prosedürleri çalışıyoruz. Son aşamaya geldik diyebiliriz. 2020’nin ilk çeyreğinde tüm çalışmaları tamamlayarak, altyapı fiberoptik dönüşüm ihalesine çıkmayı planlıyoruz” dedi.
Atakan sorularımızı şöyle yanıtladı:

Soru: Telefon Dairesi ile ilgili gerek altyapı gerek yarı özelleştirilmesi çalışmaları ne durumdadır?
Atakan: Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalarda da, ekonomik protokolde de telekom dönüşümü için tarih 2020’dir.
2019 yılı sonuna kadar yapılması takvimlenen bir çalışma yok. Bu çerçevede altyapı ile üstyapı ayrıştırması, Telefon Dairesi’ni ortadan kaldırmayacak ,düzenleyen, denetleyen ve regüle eden kamu otoritesi haline dönüştürecek.
Alt yapı hizmetlerinde özel ile işbirliği yapılacak bir modellememiz var. Üst yapı işletimi noktasında da kamu-özel ortaklığı öngörüyoruz. Şu an hem fizibilite ve şartname hem de parallel yasal prosedürleri çalışıyoruz. Son aşamaya geldik diyebiliriz. Bu konuda uzmanlardan hizmet alımı da yapıyoruz. 2020’nin ilk çeyreği içinde tüm çalışmaları tamamlayarak, alt yapı fiberoptik dönüşüm ihalesine çıkmayı planlıyoruz.
2020 yılı içinde genel bir değişim hayata geçmeye başlamış ve bazı alanlarda geçmiş olacak. Bununla ilgili takvimi yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Bu dönüşüm sonrası ortak bulmada sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Şu anki farklı modellemelere göre farklı keşifler mevcut. Yürüyeceğimiz modeli belirleyince ilgili bedelleri paylaşmayı daha doğru buluyorum.

Soru: Toplu taşımacılıkla ilgili 2019 içerisinde düzenlemeler yapılacaktı. Çalışmalar ne durumdadır, neden yapılmıyor?

Atakan: Toplu taşımacılık çalışmaları ile ilgili belirlediğimiz takvim 2020 başını işaret ediyor. Bu konuda kapsamlı bir çalışmamız var. Ada genelinde bir uçtan bir uca kapsama alanı bulunan bir toplu taşıma ağı için 2.5-3 yıllık bir geçiş dönemi planlıyoruz. Ada genelinde 17-18 bölgesel şirket oluşturup, bir biriyle entegre olacak ana hatlarda değil kılcal dediğimiz yanal bölümlerde hizmet verecek bir yapı için çalışıyoruz. Bu çalışmada parallel olarak yasal düzenlemeler de var. Bu düzenlemeler ilerleyen yıllarda bu şirketleşmeyi bozmayacak, siyasilerin yapıyı sulandıramayacağı düzenlemeler içeriyor. Yine bu çerçevede elektronik ücret toplama sistemini Adakart adı ile hizmete sunacağız. Bu sistem hem şirketler için kayıp/kaçak sorunalrını ortadan kalkacak hem de denetim sağlanacak. Belediyeler ile durak yerleri konusunda çalışmalarımız sürüyor. Birçok ilçe merkezinde eksiklikler belirlendi, bir kısmında eksikliklerin giderilme çalışması sürüyor. Şu an Girne Batı, Güzelyurt ve Lefkoşa pilot bölge olarak çalışılıyor. 2020 yılı Ocak ayı içinde ilkini hayata geçirmeyi planlıyoruz. 


Soru: Liman işçileri şirketi imtiyazını ortadan kaldıracak yasal çalışma neden yapılmadı?
Atakan: Bu konuda herhangi bir engelimiz yok. Bu noktadaki imtiyazın tamamen kaldırılması konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. 2019 yılı sonu itibariyle çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyorduk ancak yaşadığımız hükümet değişikliği takvimimizde 2 aylık bir sapmaya neden oldu. Şu anda teknik ve idari şartname hazırlığı bitmek üzere. 
Buna parallel olarak Limanlar Dairesi’nin kamu-özel ortaklığı çerçevesinde dönüştürülecek. İki limanımızın daha etkin regüle edilmesine cevap verebilecek yapıya dönüştürülmesi, yasal altyapı noktasında bir “Liman Otoritesi” haline gelebilmesi amacı ile yasa çalışması da yapılıyor. Bu yasa çalışması tamamlandı. Bütçe görüşmeleri sonrası Meclise sevk edilecek.

Yol projeleri tamamlanacak
Öte yandan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan yarım kalan yol projelerinin tamamlanması için çalıştıklarını belirtti.
Atakan Türkiye Cumhuriyeti’yle yapılmış olan Karayolları Master Planı çerçevesinde yarım kalanlarla birlikte şu anda yürütülen 7 proje olduğunu anlatan Atakan, bu projelerin 4 tanesinin yüklenici firmasının ara emirlerden kaynaklanan 5 yıllık gecikme nedeniyle tasfiye olduğunu, iflasını istediğini, bu nedenle bazı projelerin yarım kaldığını anlattı.
Bu projelerin, doğu yolu olarak adlandırdıkları Alsancak-Karşıyaka yolu, İskele-Çayırova yolu, Kuzey Lefkoşa çevre yolu ve Güzelyurt-Lefke yolu olduğunu kaydeden Atakan, “Dört ihalenin tek bir yüklenicisi vardı şu anda yok. Girne Doğu yolunun Çatalköy’ü de içine alan Alagadi kavşağına kadar olan bölümü ihale edildi fakat hiç yer teslimi yapılmadı. Diğer iki projemizin biri Girne dağ yolu, diğeri ise Balalan’dan Yenierenköy’e giden dağ yoludur. Şu anda yarım kaldı görünüyor ama bir hak ediş ödenmesi gerekiyor. Son yapılan ekonomik protokolde bu iki firmaya da belli bir hak ediş ödemesi yapılacak, bununla ilgili bir teknik çalışma yapılıyor” dedi.
İskele – Çayırova ve Lefkoşa çevre yollarına 2019 bitmeden başlanmasını öngördüklerini dile getiren Tolga Atakan, Girne doğu yolunu da üç etaba böldüklerini söyledi

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.