Diyalog Gazetesi

Haziranda para biter

KIBRIS

Bakan Şahali, tarımda reformun gerçekleşmemesi durumunda üreticiye ödemelerin duracağını açıkladı

Sonuç CEVİZCİ
Süt paralarını 2 aydan beri alamayan hayvan üreticilerinin eylem mesajı vermesi üzerine açıklama yapan Tarım, Gıda ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, ödemelerin hafta sonuna kadar yapılacağını açıkladı, ancak ileriye yönelik ciddi uyarılarda bulundu.

Diyalog TV’de Detay programına canlı telefon bağlantısıyla konuk olan Şahali, tarımdaki teşviklerde düzenlemeye gidilememesi durumunda 2016 bütçesinin Haziran ayında tükeneceğini belirterek “reform şart” dedi. 

Süt bedelleri ödenecek
Bakan Şahali, 2016 bütçesinin önceki gün itibarıyla kullanıma açıldığını ifade ederek süt bedellerinin ödeneceğini belirtti. 
Şahali, “2016 yılı bütçesi önceki gün 2016 yılı bütçesi açıldı. Bununla birlikte hem geçmiş yıldan kalan yükümlülükler hem de bu yıl ki yükümlülükler ödenecek hale geldi. Aslında 20’sinde yapılması gereken süt ödemeleri önceki gün Maliye’de işleme alındı. Öyle sanıyorum ki içinde bulunduğumuz haftanın sonunda ya da en geç hafta başında bu ödemeler gerçekleşebilecek” dedi.

Bütçe Haziran ayına tükenmiş olacak 
Tarım sektöründe sorunların ciddi boyutta olduğunu vurgulayan Şahali, teşvik sisteminin aynen devam etmesi durumunda Haziran ayında paranın biteceğini ifade ederek, reformun şart olduğunu vurguladı. Şahali, şöyle konuştu: 
“Şu anki uygulamayla sahip olduğumuz bütçe haziran ayında tüketilmiş olacak. Verilmesi gereken karar yıl boyunca planlanmış ve önceden ne olacağı bilinecek bir destekleme modeline geçişi sağlayabilecek miyiz? Üretimin sürekliliği açısından, yeni bir düzeni sağlayacak mıyız, yoksa bu düzeni devam ettirip yılın yarısından sonra yeni kaotik bir durumu mu yaratacağız? Bizler çok net olarak şunu söylüyoruz; tarımsal üretim artmalı, istihdam kapasitesini artırmalı… Bunları sağlayacak tedbirler hayata geçirilmelidir.”

Türkiye kaynakları da kullanılacak 
Bakan Şahali, bütçe gerçeklerinden uzaklaşarak reform konusunu ele almanın akılcı olmayacağını ifade ederek, “145 milyon TL’lik destek bütçemiz var. Yaklaşık 70 milyon geriye dönük yükümlülüğümüz olarak hali hazırda harcanmış durumdadır. O yüzden biz sahip olduğumuz kaynakları verimli kullanıp üretimi artırarak, üreticinin karını artırmak ve elbette gerek ülke içerisinde yaratacağımız değerlerde gerekse Türkiye Cumhuriyeti’nin vaad ettiği kaynaklarla mükellefiyetlerimizi karşılayabilmektir gayemiz. 145 milyon TL’nin bütününü 2016’da kullanmak için çalışıyoruz” dedi.

Ortalama verimlilik üzerinden destek
Reform paketinin paydaşların görüşleriyle şekilleneceğine vurgu yapan Bakan Şahali, teşviklerin süt verimliliğine değil de hayvan başına verileceğine yönelik eleştirileri yanıtladı. 
Şahali, “Süt üzerinden verilen destek her litre için 18 kuruşluk bir destekti. Biz bunu hayvan başı bir desteğe dönüştüreceğiz ama bunu yaparken her hayvanın yıllık 6 bin litre süt üretimini şart koşuyoruz. Bu da günlük 20 litre süt demek oluyor. Dolayısıyla ortalama verim üzerinden yapılacak. Bizim için esas olan çiftliklerin geliştirilmesidir” ifadelerini kullandı

Süt fazlalığı olan bir dönem 
Süt imalatçılarının süt almama gibi bir eylemi olmadığını belirten Bakan Şahali, “Yakın bir diyalog halindeyiz, kasıtli bir durum yok. Tabii ki sıkıntılar var ve bunları konuşuyoruz. Zaten mevsimsel olarak sütün artış içinde olduğu bir dönem yaşıyoruz. Sıkıntı bundan kaynaklanıyor. Haziran ayına kadar doğallığında süt miktarı artıyor. Fazlalık bundandır. Esas olan bu fazla sütü değerlendirebilecek argümanları yaratmaktır” diye konuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.