Türkiye’de 15 temmuz gecesi meydana gelen darbe girişimini protesto etmek amacıyla önceki akşam Lefkoşa’da düzenlenen ‘Demokrasiye Destek’ mitingine katılmadığı için bazı çevrelerin eleştirisine hedef olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Kıbrıs Türk halkından; darbenin karşısında, demokrasinin yanında olmak dışında bir davranış beklenemez”dedi.
Kişisel veya siyasal hırslarından dolayı bazı kişilerin bu gibi ortamları ganimet sayarak ‘iftira’ ve ‘gammazlama’ yöntemine başvurabileceği uyarısında bulunan Akıncı “Bunun panzehiri demokrasiye ve hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmaktır” şeklinde konuştu.
Demokrasi Mitinginin gerçekleştiği saatlerde Mehmetçik Üzüm Festivali’ne katılan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununa da değindi.
Cumhurbaşkanlığı görevine; 42 yıldır tekrarlanan ve çözüm üretmeyen tavırları yinelemek için gelmediğini belirten Akıncı “Biz, iki tarafın da kabul edebileceği özgürlük, eşitlik ve güvenlik içinde yaşayacakları yeni bir yapıyı oluşturmak için göreve geldik” dedi.
Kıbrıs’ta doğal gaz konusunun yeni gerginliklere değil, işbirliğine neden olması gerektiğini ve Kıbrıs Türk tarafının en başından beri öngördüğü anlayışın da bu olduğuna işaret eden Akıncı, “Hem Güneyden hem Kuzeyden iki bölgeli, iki toplumlu federal çözümü istemeyen ve ‘asla olamaz’ diyen sesler yükselmeye başladı. ‘Asla’ diye başlanırsa, uzlaşma olmaz. Çok katı tutumlarla, ‘kesinlikle bu olmaz’ davranışıyla 42 yıldır tekrarlananı bir daha tekrar edersiniz” ifadelerini kullandı.
Sürece zarar verilmemeli
Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere sürecine zarar verecek en ufak davranışlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının çatışmaya neden olmak yerine bölgesel anlamda yeni işbirliği zeminleri oluşturması gerektiğini ifade eden Akıncı, “Bu zenginliklerden bütün bölge hep birlikte yararlanalım” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili olarak da; “Kıbrıs Türk Halkının ilk andan itibaren demokrasiden yana ve darbeye karşı tavır aldığını” anımsattı.
“Kıbrıs Türk Halkı ilk andan itibaren, demokrasiden ve demokratik laik, sosyal hukuk devletinden yana ve darbe girişimine karşı tavır aldı. Bunu ilk andan seslendirdi” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs Türk halkından başka bir davranış biçimi zaten beklenemezdi. Çünkü Kıbrıs Türk Halkı, Atatürk ilkelerine sıkı sıkıya bağlı, demokrasi ve laikliği hiçbir zorlamaya maruz kalmadan içselleştirmiş bir halktır. Kıbrıs Türk Halkı, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin gereklerine bağlıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta her iki tarafta da, en iyi, en mantıklı ve en makul çözüm hazırlanıp önlerine konsa da “hayır” diyecek bazı çevrelerin bulunduğunu, bulunmaya da devam edeceğini belirterek, “Bunların sesleri yavaş yavaş yükselmeye başladı. Biz çözüm için var gücümüzle çalışırken bunların sesleri de yükselmeye başladı” dedi.
Hem Güneyden hem Kuzeyden iki bölgeli, iki toplumlu federal çözümü istemeyen ve “asla olamaz” diyen seslerin yükselmeye başladığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Asla diye başlanırsa, uzlaşma olmaz. Uzlaşma her iki tarafın da yararına mutabakat arayışıyla olur. Çok katı tutumlarla, ‘kesinlikle bu olmaz’ davranışıyla 42 yıldır tekrarlananı bir daha tekrar edersiniz. Biz bu göreve 42 yıldır çözüm üretmeyen tavırları yinelemek için gelmedik. Biz, iki tarafın da kabul edebileceği özgürlük, eşitlik ve güvenlik içinde yaşayacakları yeni bir yapıyı oluşturmak için göreve geldik.”
“Önümüzdeki ayalarda halkımız uyanık olmalı. Çok şeyler söylenecek” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Akıl ve mantık yolunda yeni bir geleceğe yol açmak, uluslararası hukukun parçası olmak, gelecek kuşakları belirsizlikten kurtarmak için var gücümüzle uğraşacağız” şeklinde konuştu.