Sonuç CEVİZCİ
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Anamur’dan gelen suyun dağıtımı konusunda Tarım Bakanlığı ile sözleşme yapmayı reddetti.
Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; dün akşam toplanan Belediye Meclisi, CTP’li Belediye Meclis üyelerinin tamamı ve bazı TDP’li üyelerin oylarıyla çoğunluğu sağlayarak ‘Su sözleşmesini’ reddetme kararı aldı.
Oylamada 11 üye ret, 8 üye de ‘evet’ oyu kullandı. Bu durumda Anamur suyunun Lefkoşa belediyesine tonu 2,3 TL’den satılması reddedilmiş oldu.
UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Sadık Gardiyanoğlu, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada; Belediye Meclisi’nin bu talihsiz kararı sonrasında Lefkoşa’da refernaduma gidilmesinin şart olduğunu bildirdi. Gardiyanoğlu şöyle dedi:
“Lefkoşa'da Rferandum şart. Lefkoşa Türk Belediyesi meclis toplantısında; temiz, sağlıklı içilebilir kalitede musluklarımızdan akacak su, malesef CTP Meclis Üyelerinin oybirliği ve TDP'li birkaç meclis üyesinin oyları ile reddedildi.Bu tarihsel oylamada Lefkoşa'lının sağlığı ile oynayanları tarih asla affetmeyecek.Siyasi egolarınızdan kurtulup Lefkoşa'lının sağlığını düşünün.”
Harmancı: ‘Bakanlık fiyat değişmez’ dedi
Diyalog’a konuşan LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise Belediye Meclisi’nin 2.30 TL fiyatın pahalı olduğunu öngörerek abonelik sözleşmesini reddettiğini söyledi.
Harmancı, Mimar ve Mühendisler odasının suyun fiyatını daha düşük olarak belirdiğini de ifade etti.
LTB Başkanı Harmancı kamuoyuyla da paylaştığı açıklamada şunları aktardı:
“Belediye Meclisi Türkiye'den temin edilen suyun 2.30 TL'den alınması konusunu 11'e 8 red etmiştir. Su fiyatının pahalı olduğu bir gerçektir bu konuda birçok kez itirazlarımız ve suyun bedelinin açıklanması noktasındaki çağrılarımız yanıt bulmamıştır. Geçiş döneminde suyun fiyatı belli olsun satın alalım politikam olduğunu söylemiştim bu bedeli aşağıya çekme gayretimizin de sonuç bulmadığını açıklamıştım.
CTP ile birlikte mücadele…
Bugün ret verenlerden 3 arkadaşımız (2 TDP, 1 YKP) fiyat temelinden değil geçiş döneminde suyun alınmasının özelleştirme kapısını açacağı iddiası ile bunu red etmiştir. Geriye kalan 8 CTP'li Belediye Meclis üyemizde bedel üzerinden ret oyu vermiştir.
Esasen bu bedel mücadelesinin bütünlüklü verilmesi bizleri başka bir noktaya taşıyabilir miydi belki de evet.
Günün sonunda Cumhuriyetçi Türk Partili Belediye Başkanları olan 6 diğer belediye suyun bu bedel ile alınması kararı üretilmiştir. Karar alınan Mağusa ve Çatalköy gibi belediyelerde de oybirliği bozulmalıydı ki mücadele ciddi bir zemine girebilsin. Bu parçalı yapıda kendi oyumu kullanmam bir anlam ifade etmeyecekti ve karara da etki etmeyecekti.
“Karar değerlendirme için fırsat olabilir…”
Umarım bu karar en azından 2.30 fiyatı konusunda yeni bir değerlendirme yapılmasına katkı sağlar.
İlk günden bugüne toplum faydası ve çıkarı doğrultusunda bu imzalanan protokolun yanlış olduğuna inandım ve mücadele etmeye çalıştım.Gelinen konakta geçiş dönemine ilişkin protokolü ve fiyatı belirleyen taraf biz olmadık. Fiyat yanlış mı evet yanlış. Fiyatın yanlışlığı ile ilgili mücadelemizde bütünlüklü bir tavır sergilenemedi.
Bizim dışımızda verilen kararların mağdurları olarak Lefkoşa'nın kobay muamelesi görmesi beni en rahatsız eden konudur.”
Kimler ‘Evet’ kimler ‘Hayır’ dedi
Elde edilen bilgilere göre, LTB Meclisi’nde yapılan oylamada üyelerin verdiği kararlar ise şu şekilde oldu:
Hayır oyu kullananlar
CTP: Ülkü Taşseven, Fatoş Miralay, Osman Yücelen, Onur Olguner, Tolga Ahmet Raşit, Ahmet Bağzıbağlı, Hüseyin Kıral, Leyla Öztürk
TDP: Mine Altı, Meryem Ekinci
YKP: Murat Kanatlı
Evet oyu kullananlar
UBP: Akın Aktunç, Bülent Çıraklı, Vedat Tezcan, Mehmet Kermeoğlu
Ahmet Akbil (Toplantıya katılmadı)
Bağımsız: Sonuç koyuncu
TDP: Özmen Birinci, Çelen Çağansu, Alev Denizgil
DP: Rauf Denktaş (toplantıya katılmadı)