Diyalog Gazetesi

Hak eden alacak

KIBRIS

UBP-DP hükümetinin 7 bin 200 kişiye vatandaşlık verdiğini belirten Denktaş, bu sayının 27 bine ulaşabileceğini söyledi

Emir ERTORUN
Cumhuriyet Meclisinin dünkü Genel Kurulu’nda söz alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, vatandaşlık konusundaki yazılı soruları kürsüden yanıtladı ve bu konularla ilgili yazılı bilgileri Meclis Başkanlığına sundu.
Denktaş, UBP-DP hükümeti döneminde 7 bin 200 vatandaşlık verildiğini ifade ederek, “bu sayının 27 bine çıkacaksa da çıkacağını, çünkü bu insanlara yıllardır verilmeyen haklarının verildiğini” kaydetti. Kimseye vatandaşlıkların “dağıtılmadığını”, gerekli tüm yasal süreçlerin titizlikle yapıldığını anlatan Denktaş, ülkede hak kazanan insanlara bu hakkın verildiğini söyledi.

Emeklilerin parası Haziran’da
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 7 yıl önce emekli maaşlarından yapılan kesintilerin Haziran ayından itibaren ödeneceğini söyledi. Denktaş, ödemelerin Haziran-Eylül ayları arasında tamamlanacağını kaydetti. Denktaş buna göre, bin TL altında alacak emeklilere ödemenin Haziran ayı maaşlarına, bin ile 3 bin TL arası alacak emeklilere ödemenin Temmuz ayı maaşlarına, 3 bin ve üzeri alacak emeklilere ise ödemenin yüzde 20’sinin Ağustos, gerisinin de Eylül ayında yapılacağını kaydetti. Denktaş, böylece bu 7 yıllık sorunun ortadan kalkacağını kaydetti.

Şahali: Pek çok belediye ciddi mali darboğazda
Ardından içtüzüğün 62’nci maddesi uyarınca söz alan CTP milletvekili Erkut Şahali, belediyelerin mali durumu ile ilgili konuştu. Meclis’in önceki toplantısında Yeni Erenköy belediyesi başkanlığı için seçim konusunun gündeme geldiğini, bunda da gerekçe olarak belediyenin mali durumunun ertelenmesi gösterildiğini belirten Şahali, belediyenin taşıması gereken yükü taşıyacak kaynaklardan yoksun olduğuna dikkat çekti. Pek çok belediyenin ciddi mali darboğazda olduğunu ifade eden Şahali, bu darboğazın gittikçe arttığını söyledi.

Erçal; Su denize akıyor
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekilleri güncel konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda hükümet icraatları ve trafik gündeme getirildi. İlk konuşmayı CTP Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal, hükümet icraatlarıyla ilgili yaptı. Türkiye’den getirilen su konusundaki çalışmalara değinen Erçal, “Su denize akıyor, bir şekilde bu suyun değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Çeler: Ailemden 9 kişiyi trafik kazalarında kurban verdik
Ardından TDP Milletvekili Zeki Çeler “trafik” konusunu ele aldı. Ailesinden 9 kişiyi trafik kazalarına kurban verdiğini söyleyen Çeler, ülkede trafikle ilgili politika olmadığını belirterek, trafik kazalarıyla ilgili daha fazla konuşarak ciddi bir tartışmayı gündeme getirmek gerektiğini söyledi.

Dürüst: “Ölümlü kazalar nüfusa göre fazla”
Çeler’i yanıtlamak üzere kürsüye gelen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yapıcı konuşmasından dolayı Zeki Çeler’e teşekkür etti ve söylediklerine yüzde yüz katıldığını kaydetti.
Trafikte ölümlü kazaların ülke nüfusuna göre yüksek olduğuna işaret eden Dürüst, bunun toplu taşımacılığın yeterli olmamasından, raylı sistemin olmasından ve araç sayısının yüksek olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Pilli: Yavuz Çıkarma Plajı sit alanı ilan edilmeli
UBP milletvekili Ali Pilli ise “Eski eserlerin korunması ve turizme kazandırılması” konusunda yaptığı güncel konuşmada, Kıbrıs tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Yavuz Çıkarma Plajı’nı da içine alan bölgenin tarihi ve doğal sit alanı olarak ilan edilmesi için ilgili kurumların çalışma başlatarak Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulmasını istedi.

Çavuşoğlu: Yapılacak kazılar Su Dairesi’ne mutlaka bildirilmeli
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tüm vatandaşlara ve işletmelere; ülkede nerede olursa olsun bir kazı yapılacağında kesinlikle Su Dairesi’ne bildirimde bulunmaları çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, bunun bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, habersiz yapılan kazılarda altyapıya zarar verilmesi durumunda yasal işlem uygulanacağı uyarısında bulundu. 

Hamzaoğulları: Mehmetçik Lisesi konusunda hastayım
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Mehmetçik Lisesi ve İskele Merkezdeki Çukurova Üniversitesi” konulu konuşma yaptı. Hamzaoğulları, Çukurova Üniversitesi’ne verilen arazinin, eğer bu üniversite oraya yatırım yapmayacaksa Bakanlar Kurulu kararıyla geri alınıp, gerçekten yatırım yapacak bir üniversiteye verilmesini istedi.
Hamzaoğulları, Mehmetçik Lisesi konusunda “hasta” olduğunu, bu konunun kendisini gerçekten “hasta” ettiğini belirterek eleştirilerde bulundu ve bölge okullarına gerekli önemin verilmesini istedi. 

Berova: Tüm siyasilere görev düşüyor
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, “eğitim; yeni nesillerin yetiştirilmesi açısından büyük önem taşıdığından dolayı partiler üstü bir önem arz eder” görüşünü işaret ederek, Hamzaoğulları’nın İskele bölgesi okullarla ilgili söylediği sözlerin doğru olduğunu ancak bunların teorik olarak doğru olduğunu, bu teorik doğruyu pratiğe dönüştürme konusunda tüm siyasilere büyük görevler düştüğünü söyledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.