Diyalog Gazetesi

Güvercinlik köyünde sorunlar dağ gibi

KIBRIS

Güvercinlik köyünde yaşayan vatandaşlar, yetkililerin ve bağlı bulundukları belediyenin ilgisizliğinden şikayetçi

Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’ya bağlı Güvercinlik köyünde yaşayan vatandaşlar, yetkililerin ve bağlı bulundukları belediyenin ilgisizliği yüzünden sorunlarının dağ gibi yığıldığını savundu.
Diyalog muhabirine konuşan Güvercinlik Muhtarı Tufan Zararsız ile köylüler, hiçbir yetkilinin köy ile ilgilenmediğini söyledi. Beyarmudu Belediyesine en fazla vergiyi ödemelerine rağmen en az hizmeti aldıklarını ileri süren Muhtar Zararsız, ödedikleri paranın karşılığını beklediklerini ifade etti.
Nüfusu bin 200 civarında olan köyün geçim kaynağının hayvancılık, kuru ve sulu ziraat olduğunu aktaran Zararsız, köydeki gençlerin işsiz olduğunu söyledi. Sadece üniversite bitirmenin yeterli olmadığını anlatan Zararsız, 23-24-25 yaşlarına kadar okuyan gençlerin okulu bitirdikten sonra iş bulamayıp anne ve babalarının ellerine baktıklarını ifade etti.

Hayvancılık ve ziraatı bitirdiler
Köyde ciddi oranda hayvancılıkla uğraşıldığını söyleyen Zararsız, köyün üç ana kaynağınının bitirildiğinden yakındı. Zararsız, gençlere iş alanları yaratılması gerektiğini belirterek, Türkiye’den gelecek olan suyun yararlı olacağına inandığını belirtti. Köyün topraklarının oldukça verimli olduğunu söyleyen Zararsız, “Ancak üretime teşvik yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Belediye hizmet etmiyor”
Güvercinlik sakinleri ise belediyenin köye hizmet vermediğinden yakındı. Köyde temizlik hizmetinin bile düzenli şekilde yapılmadığını iddia eden köylüler, seçimlerden önce belediyenin köyde kaldırım çalışması başlattığını ancak seçimler bittikten sonra çalışmanın yarım kaldığını belirtti.

Köylü ne dedi?
Baki Yılmaz: Oldukça perişan durumdayız, köylüye ve hayvancıya gereken değer verilmiyor. Eskiden mandıralar doluyken şimdi bom boş, köyde sadece 3-4 tane büyük baş hayvan kalmış durumda. Emekliyim, aynı zamanda hayvancılık ile uğraşıyorum. Ancak aldığım emekli maaşımı hayvancılık için yaptığım masraflara harcıyorum. Hayvancılık işinde artık bir kazanç kalmadı. Devletin bu duruma bir çözüm bulması lazım, dışardan ithal et gelmesi bizi burada oldukça mağdur ediyor. Bütün hükümetlerde bizim sorunlarımız hiç değişmiyor. Her gelen hükümet aynı, bir birinden farkları yok.

Muharrem Arslan: Geçinmek çok zor, köyümüzde çok işsiz var. Çalışanlarda özel sektörde ezilerek çalışıyorlar, özel sektör doğru dürüst para vermiyorki, insanlar yarı aç yarı tok, bunlara yetmezmiş gibi bir de göç yasası geçirdiler.
 
Halil Çil: Seçimlerden önce belediye başkanı köyümüzde kaldırım yapmak için çalışma başlatmıştı, o çalışma seçimden sonra durdu. Tek bir çivi bile çakılmadı, başlatılan çalışmanın tamamlanmasını istiyoruz. Dövizin yükselmesi bizi oldukça etkiledi. Dövizden dolayı dükkanıma aldığım malzemelere 4 defa zam geldi. Ayrıca köyümüzün yolları bozuk, her yıl bozuk yollardan etkilenen araçlarımızın lastiklerini değişmek zorunda kalıyoruz.

Okan Çil: Köyümüze yatırım yapılmıyor, yollarımız bozuk, biz Gazimağusa’ya daha yakınken neden 20 kilometre uzakta olan Beyarmudu belediyesine bağlıyız onu da anlamış değilim. Gazimağusa’ya uzaklığımız sadece 5 kilometre. Gazimağusa Belediyesine bağlı olmamız gerekir. Beyarmudu Belediyesi seçimden sonra köye uğramadı bile. Köyde süpürgeci bile yok. Hiçbir belediyeye bağlı olmadığımız muhtarlık döneminde gerçekten daha iyi hizmet alıyorduk. Belediyeye bağlanmışız bağlanmamışız, farkını anlayamadık bile. Belediye köyde doğru dürüst temizlik yapmıyor, seçimlerden önce kaldırım çalışması başlatıldı, seçimden sonra tek bir çivi çakılmadı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.