Diyalog Gazetesi

Güven tazeledi

KIBRIS

Gazeteciler Cemiyeti başkanlığına yeniden Reşat Akar seçildi

 Ömer KADİROĞLU

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin dün gerçekleşen genel kurul toplantısında başkanlığa yeniden Reşat Akar seçildi.
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Gençlik Merkezi’nde saat 11.00’de gerçekleşen genel kurul toplantısı saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başladı. Divan Başkanlığını Akay Cemal’ın yaptığı toplantıda önce faaliyet raporu, ardından mali rapor okunarak üyeler tarafından aklandı. Daha sonra Reşat Akar’ın başkanlığında yeni yönetim kurulu listesi üyelerin onayına sunuldu. Reşat Akar ve yönetim kuruluna önerilen isimler oybirliği ile kabul edildi.
Buna göre Abaşkanlık görevine Ali Hançerli getirilirken, yönetim kuruluna şu isimler seçildi:
“Sezgin Madencioğlu, Cem Emre, Aziz Karaaziz, İnal Uzun, Ziya Tunaç, Çiğdem Aydın, Mehmet Kasımoğlu, Cemile Anbarcıoğlu ve Erkan Eksel.”
Disiplin kuruluna Erten Kasımoğlu, Aydın Akkurt, Ata Atun; Denetleme kuruluna Celal Bayar, Ahmet Hacıvelioğlu ve Gülgün Çeler seçildi. 
Akar: Daha etkin olacağız
Reşat Akar toplantının başında yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusunda beklenmedik gelişmelerin yaşanabileceğini, bu noktada Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti’ne ciddi görevler düştüğünü belirtti. Akar, yaşanabilecek gelişmeler karşısında Güney Kıbrıs’ta hazırlık içerisine girilmişken, Kuzey Kıbrıs’ta büyük bir sessizliğin yaşanması ve iç siyasi çekişmelere girilmesinin endişe yaratıcı bir durum olduğunu belirtti. 
Akar, bundan sonraki süreçte gerek iç, gerekse dış sorunlar karşısında daha etkili girişimlerin yapılacağını söyleyerek, tüm meslektaşlardan destek istedi.
Devleti yönetenlerin medya kurumlarına yaklaşımının tutarsız olduğunu ifade eden Akar; geçmiş hükümetlerin ‘Medyaya yardım’ adı altında aldıkları kararların hiçbir yasal dayanağının olmadığını belirterek şunları kaydetti:
“Alınan iki karar tamamen temelsiz, geçersiz ve yasa dışıdır. Koşullar tam olarak belirlenmeden, üstelik toplumun ağır ekonomik sorunlar yaşadığı bir dönemde medyaya yardım kalemi altında keyfi bir şekilde para harcama hakları yoktur.”
Gazetelere yapılan yardımların hangi koşul ve şartlarda yapıldığının açıklanması gerektiğini kaydeden Akar, alınan kararların siyasi partilere kaynak aktarma amacı taşıdığını vurguladı. 
Referandumu da unuttular

24 Nisan 2003 yılında kapsamlı BM çözüm planının referanduma sunulduğunu ve Kıbrıs Türk halkı tarafından kabul edildiğini anımsatan Akar, ‘hayır’ oyu kullanan Rumların ödüllendirildiğini ve AB’den yüklü miktarlarda yardım aldığını vurguladı. Akar şöyle dedi:
“Evet diyen tarafın ödüllendirileceğini söyledikleri halde bunun tam tersini yaptılar. O zaman her 24 Nisan’da bizim bunu BM ve AB yetkililerine anımsatmamız gerekiyor. Ne var ki; devlet ve hükümet yetkilileri bunu yapmayınca, geride bıraktığımız 24 Nisan tarihinde Avrupa Komisyonu Başkanı’na ve BM Genel Sekreteri’ne birer mektup göndermek zorunda kaldık.”
Bilişim yasası hatırlatması
Bilişim Yasası’nın bir türlü çıkarılmadığını, böylece sosyal medyada kişilere ve devlete yönelik küfürlerin, hakaretlerin artarak devam ettiğini, insan haklarının ayaklar altına alındığını belirten Akar, Web TV’lerin kontrolsüz yayın yaptığını, herhangi bir vergilendirmeye tabi tutulmadığını söyledi. Akar “Bu ülkede 8 tane televizyon şirketinin yayınları denetim altına alınırken, toplanan reklamlardan devlete vergi ödenirken, bunun dışında çeşitli harçlar talep edilirken, web TV’lerin tamamen denetimsiz bırakılması ve kayıt altına alınmaması kabul edilebilecek bir durum değildir. Ne var ki; hükümet edenler yasal önlem almak yerine yasa dışılığa destek veriyorlar” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.