Rusya’nın, AB üyesi ülkelere uyguladığı ambargo nedeniyle, bu ülkeye mal satamaz duruma gelen Güney Kıbrıs’ta tehlike çanları çalıyor. Rus ambargosunun, Kıbrıs ekonomisi ve bilhassa tarım sektöründe milyonlarca Euro’luk zarara yol açması bekleniyor.
Fileleftheros gazetesi “Rus Ambargosu yüzünden çiftçilerden SOS...” başlıklı haberinde, Rum Tarım Bakanlığı’nda çeşitli tarım örgütlerinin katılımıyla Rus ambargosuyla ilgili bir toplantı yapıldığını belirtti. Habere göre, toplantının ardından açıklama yapan Tarım Bakanlığı Genel Müdürü Nelli Kulia, ambargonun Güney Kıbrıs ekonomisine doğrudan ve dolaylı etkilerinin olacağını ifade etti. Olguların gidişatı konusunda kararlar alınması için yetkili bakanlara verilmek üzere belge hazırlanacağını söyleyen Kulia, tazminat konusunda ise AB düzeyinde kararlar alınacağını belirtti.
Kayıplar başladı
2013 yılında Güney Kıbrıs’tan, Rusya’ya yapılan toplam ihracat değerinin yaklaşık 13 milyon Euro olduğunu ifade eden Kulia, bunun yaklaşık 10,8-11 milyon Euro’sunu narenciye, 1,5 milyon Euro’sunu balık ve 500 bin Euro’sunu taze sebzelerin oluşturduğunu anlattı.
Kulia, bazı sektörlerde hassas ürünler söz konusu olduğu için hali hazırda kayıpların olduğunu da vurguladı. Ambargonun, diğer sektörlere de zincirleme etkisi olacağına dikkat çeken Kulia “bunun etkilerini azaltmak için uğraşıyoruz”dedi.
Çiftçiler endişeli
Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Genel Sekreteri Panikos Hambas da toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Rus ambargosundan 2 bin 500’den fazla ailenin etkileneceğine dikkat çekti.
AB üyeleri arasında en büyük yarayı Güney Kıbrıs’ın alacağını söyleyen Hambas “eğer bu pazarı tamamen kaybedersek bir daha giremeyiz”dedi.
Hambas ayrıca, Rusya’nın “Türk olarak vaftiz edilmiş” Kıbrıs Türk ürünlerini satın alması tehlikesinin bulunduğunu savundu.
Rum Tarım Birliği (PEK) Genel Sekreteri Mihalis Litras ise “Toplantının siyasi düzeyde yapılması gerekirdi” ifadelerini kullandı. Tarım ekonomisinin Brüksel’in bu kararından zarar gördüğünü belirterek, “Bizim bu karar karşısında farklı bir tutum sergilememiz gerekirdi” şeklinde konuşan Litras, “Karar alınması sırasında Kıbrıs çekimser kalsaydı daha iyi olacaktı” dedi.
Narenciye Üreticileri ve İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Yorgos Yoannidis ise kendi sektörlerinde zararın devasa olacağına dikkat çekti.