Pelin YÜKSELAY-Teoman TURAN
Türkiye’nin dağları ve denizleri aşarak adaya getirdiği Anamur suyu halen bazı bölgelerimize ulaşamıyor. Bazı bölgelerde ise ‘isale hatlarında arıza olduğu gerekçesiyle’ susuzluk çekiliyor.
Yazın en sıcak günlerinde arızaların kısa sürede giderilememesi nedeniyle en fazla susuzluğu Karpaz bölgesinde yaşayanlar çekiyor.
Tam kapasiteyle çalışan Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde ise klimaların zamanında bakıma alınmaması ve eskilerin yenilenmemesi nedeniyle hastalar fenalık geçiriyor. Önceki gün Diyaliz bölümünde sıcaktan bunalan bir hastanın krize girdiği belirtiliyor.
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; Nisan ayında bakıma alınması gereken 500 civarında klima içişn ihale süresi ‘maliyeden kaynaklanan sebeplerle’ geciktirildi ve bakım işlemleri haziran ayında başladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise Diyalog’a yaptığı açıklamada, Yaz sıcaklarının yükselmesiyle hastanede klimalar hiç aralıksız çalışmaya başladı. Bunun yanında, klimalar çalışırken, temiz hava da girmesi amacıyla, pencereler açık tutuluyor. Bu kapsamda sürekli klima arızası sorunu ile karşı karşıya geliyoruz” dedi.
“Kriz masası kurulacak…”
Sorunun aşılması adına hastane yönetimi ile dün bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Dana, “Toplantıda hastanede kriz masası kurulması kararı aldık. Buna göre artık devlet hastanesinde arızaları gidermek için bir birim sürekli hazır halde bekleyecek. Bu sadece klima arızası değil, jeneratör ve bunun gibi diğer arızların giderilmesi için de geçerli. Ekiplerimiz akşam saatlerinde Diyaliz bölümündeki klima arızasını giderdi. Bu arada Kardiyloji bölümündeki klimalarımız da yandı. Ekip daha sonra o arıza ile ilgilendi ve sorun giderildi. Ne yazık ki en az 15 yıldır hastanenin klima sistemi değiştirilmedi. Merkezi sistemde de sürekli sıkıntılar oluyor. Bu sistemin bu yıl değiştirilmesi için adım atacaktık ancak, ihale süreci çok uzun süreceğinden dolayı 2018 yılına sarkıtmaya karar verdik. Şunu söyleyebilirim ki artık en ufak bir arızaya bile, anında müdahale edilecek. Hastalarımızın içi ferah olsun” ifadelerini kullandı.
Karpaz, su bolluğunda susuzluk çekiyor
Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde bir diğer önemli sorun da susuzluk. İsale hatlarında meydana gelen arızaların kısa sürede giderilememesi nedeniyle en fazla susuzluğu Karpaz bölgesinde yaşayanlar çekiyor.
Asrın projesi sayesinde Türkiye’den KKTC’ye gelen su, yetersiz alt yapı ve bitmeyen projeler yüzünden bir türlü yeterli sonucu veremiyor.
İsale hattındaki arıza nedeniyle Çayırova’dan Dipkarpaz’a kadar olan yerleşim birimlerine verilemeyen su, Yenierenköy Belediyesi’ni de olumsuz yönde etkiledi.
Yenierenköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Kadı, Diyalog muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’den gelen suyun aşırı tazyik yüzünden boruların patlaması sonucunda kesildiğini söyledi.
Suyun, Türkiye’den geldiği günden bugüne kadar problem yaşadıklarını anlatan Mehmet Kadı, “Bizim saatte 50 tona ihtiyacımız var. Ancak günde 6-7 tona geliyor. Bu da bize yetmiyor” dedi.
Pompa arızalandı, su akımı durdu
Kendilerine, Kumyalı’daki pompa arızası nedeniyle su verilemediğini dile getiren Mehmet Kadı, Su Dairesi ekipleriyle birlikte kendilerine ait kuyuları devreye sokarak, problemi aşmaya çalıştıklarını, bugün problemin tamamıyla ortadan kalkmasını ümit ettiklerini kaydetti.
Kadı, Türkiye’den gelen suyun tazyikli olması nedeniyle boruların patladığını belirterek, yaklaşık 6-7 bin nüfuslu bölge halkının, susuz kalmaması nedeniyle çaba harcadıklarını söyledi.
“Hayvanlar, susuzluktan telef oluyor…”
Hayvanların da susuzluktan telef olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarına dikkati çeken Mehmet Kadı şöyle dedi: “Bizim saatte 50 ton suya ihtiyacımız var. Ancak 5-6 ton geliyor. Bu da bize yetmiyor. Kumyalı’daki pompanın arıza olduğu iddia ediliyor. Çok tazyikli geldiği için boruların patladığı söylendi. Su Dairesi ile birlikte çalışıyoruz. Kuyuların bir tanesini devreye koyduk. 500 tonluk depomuza su basıyoruz. Diğer kuyuyu da devreye sokacağız. Adaçay, Yeşilköy, Gelincik, Kuruova’da depolar var. Ancak bunlar bomboş. Daha önce bunun tedbirini almadılar. Yenierenköy’e bağlı köylerle birlikte 6 bine yakın nüfusumuz şu anda susuz. Hayvanlar da susuz kaldı. Şimdilik kriz aşıldı. Tahminimce Çarşamba gününe kadar krizi aşacağız. Derince’deki su deposunu da kiralık bir kuyu ile kendi kuyumuzdan doldurmaya çalışıyoruz.”