Diyalog Gazetesi

“Girişimler BM uhdesinde olmalı”

KIBRIS

New York’ta basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, “Statükonun değiştirilmesini istiyorsak, bunu yapmanın yolu müzakeredir” dedi

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “(Kıbrıs konusundaki) mevcut durum, statüko sürdürülebilir değildir. Statükonun değiştirilmesini istiyorsak, ki Rum tarafı da Ortak Açıklama’da bunu kabul etmiştir, bunu yapmanın yolu müzakeredir” dedi.

Cumhurbaşkanı, konuya uluslararası ilginin giderek arttığını, farklı uluslararası aktörlerin ilgisinin eskiye göre daha fazla olduğunu, ancak tüm bu girişimlerin hem eşitlik içeren hem de koordine etme kapasitesi olan Birleşmiş Milletler uhdesinde götürülmesinin önemli bir ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York temasları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili Türkevi’nde basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta yeniden başlayan müzakerelerin bu yılsonuna kadar bir anlaşmayla sonuçlanması ve her iki tarafta referanduma sunulması beklentisi içinde olduklarını söyledi.

 

“Rum tarafını suçlamaya gelmedik”

Müzakere sürecinin BM Genel Sekreteri’nin himayelerinde, onun liderliğinde yürütüldüğüne işaret eden Eroğlu, “Bu ziyaretimizin amacı; müzakere sürecinin sonuç alıcı olabilmesi için bazı düşüncelerimizi kendisiyle paylaşmaktı. Sonuç almak istiyorsak, müzakereleri adım adım sonuca nasıl taşıyacağımızı belirlememiz gerekir. Bu adımların bazılarıyla ilgili olarak Rum Tarafına önerilerimiz olmuştu. Bir kısmı kabul edildi, birinci adımı tamamladık, şimdi ikinci adıma geçiliyor. Önemli olan bu ikinci adımın, yani özlü müzakere aşamasının ne zaman ve nasıl tamamlanacağı ve son adıma nasıl geçileceğidir. Bu konu henüz kararlaştırılmadı ama biz buna dair önerilerimizi ortaya koyuyoruz dedi.

New York’a Rum tarafını suçlamaya gelmediklerini ifade eden Eroğlu, 46 yıldır tarafların birbirlerini suçlayarak, boşa zaman kaybettiklerini, ama bundan en fazla Kıbrıslı Türklerin zarar gördüğünü kaydetti.

 

Türkiye ile istişare içindeyiz

 “Kıbrıs konusunda Türkiye elbette çözüm istiyor” diyen Eroğlu, Türkiye ile sürekli istişare içinde olduklarını söyledi.

Eroğlu, “Türkiye’nin Kıbrıs konusunda bizi tavize zorlayacak diye bir endişem yok. Kıbrıs konusu hem Türkiye hem de bizim ortak milli davamızdır” dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “ancak 2015’te çözüm olur” gibi açıklamaları olduğunu gözlemlediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının anlaşma iradesine sahip olması halinde çözüm için yılsonunu beklemeye gerek olmadığını belirterek, “ Oturur konuşuruz. Hem müzakereciler, hem de biz yoğun şekilde görüşür, müzakere eder, bu işi bitiririz” dedi.

”1970’lerde yahut 1980’lerde çözüm bulunmuş olsaydı bugüne göre daha farklı ve daha kolay olacaktı” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, zaman geçtikte sorunun daha da kronikleştiğini, aradan geçen yıllar sonunda ortaya çıkan gerçeklerin göz ardı edilemeyeceğini, bu gerçeklerin kabul edilmesi halinde çözümün kalıcı ve yaşayabilir olacağını kaydetti.

 

Genel Sekreter de anlaşma istiyor

Genel Sekreter’in, müzakerelerin son durumu ile ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine Eroğlu, “Konuyu yakından takip ediyor. Sayın Genel Sekreter, kısa zamanda bir anlaşma olmasını istiyor. Kendisi zaman zaman telkinlerini yapacaktır. Hatta Siyasi İşler Yardımcısı Feltman’ın Kıbrıs’a daha sık geleceğinden bahsetmiştir. Bizim ortaya koyduğumuz görüşlerimize, müzakerelerin devamı ile ilgili kararlılığımıza ve ortaya koyduğumuz çalışma formülümüze de sıcak baktığını ifade etmiştir. Kendisine samimiyetimizi ve anlaşma niyetimizi gösterme fırsatı bulduk” dedi.

“Rumlarla çözüm tek yol mu? Başka alternatif yok mu?” sorusuna ise Eroğlu, “Müzakereler sürerken alternatifleri konuşmak doğru olmaz. Çünkü bizim niyetimiz anlaşma, şu anda sürece odaklandık” yanıtını verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.