Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, KTOEÖS lokalinde basın toplantısı düzenleyerek, Milli Eğitim eski Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun istifası konusunda değerlendirmede bulundu.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, iki sendikanın ortak bir basın toplantısı yaparak, Arabacıoğlu’nun istifası ve yaptığı açıklamalar konusunda kamuoyuna bilgi vermek istediklerini belirtti.
“Arabacıoğlu, istifa ederken, tüm yapamadığı, yanlış yaptığı, oluşturulan sistemin parçası olmasına rağmen bu sistemi düzeltmesi gereken kişi ve kurum kendisi olmasına rağmen, topu sendikaların, yükü öğretmenlerin üzerine atarak yeni bir takiyye yapmıştır” diyen Gökçebel, bu durumdan üzüntü duyduklarını ifade etti.
“Sistem; adaletsizliğin, partizanlığın korunduğu, torpilin, adam kayırmanın yapıldığı, peşkeş çekilmelerin, yolsuzlukların, yasa tanımazlığın, yüzsüzlüklerin, yaşandığı bir sistemdir” diyen Gökçebel, bu sistemden beslenenlerin “sistem tıkandı” diyerek sorumluluğu başkalarının üzerine atmamaları gerektiğini savundu.
Elcil: Çözüme katkı bekledik
KTÖS Genel Sekreteri Elcil, iki sendika tarafından ortak hazırlanan basın açıklamasını okudu. Elcil, Arabacıoğlu’ndan istifa ederken, doğru mesajlarla var olan sorunların çözümüne katkı yapmasını beklediklerini, ancak verdiği mesajı “sorumluluktan kaçma olarak algıladıklarını” söyledi.
Elcil, “Sorunları çözmek, bunun için irade kullanmak görevi olmasına rağmen ‘sistemi’ suçlamayı kolaycılık olarak görmekte, sistemi kuranların sistemden şikayetlerini de anlamakta güçlük çekmekteyiz” diye konuştu.
“Önerileri reddetti”
Milli Eğitim eski Bakanı Arabacıoğlu’nun, görev yaptığı dönemde, sınıfta kalan öğrencilere birçok defa sınav hakkı vererek, öğretmenlerin işlerine müdahale ettiğini savunan Elcil, “Kolejlere alınan öğrencilerin yer değiştirmesinin önünü açmış, yurtdışına gönderilen öğretmenlerle ve terfi sınavları ile ilgili şaibe yaşatarak sorunun mahkemelere taşınmasına çanak tutmuştur” dedi.
Elcil, “okullardaki öğrenci dağılımının kurallara bağlanması için yapılan önerileri reddeden Arabacıoğlu’nun kalabalık sınıflarla az öğrenci olan sınıflar arasındaki çarpıklığın devam etmesine göz yumduğunu” iddia etti.
“Dürüstlük dersi almaya ihtiyacımız yok”
Elcil, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Arabacıoğlu sorunları erteleyen tavrı ve yandaş, partizanca tutumlarından hiç bahsetmeyerek neyi ispatlamaya çalışmaktadır? Eğitim Bakanlığı’nda yasadışı partizanca görevlendirme yaptığı doğru değil midir? Öğretmen eksikliği yaşanılan bu dönemde on yıla yakın bir süre bir öğretmenin yurtdışında olmasına hangi yasal çerçevede izin vermiştir? Kamu Hizmeti Komisyonu’nda dönemin başbakanının imzasını sahteleyen öğretmene görev yerine gitmediği halde, 18 ay boyunca maaş ödeyen kendisi değil midir? Yüz öğrencili bir okula, kadrosunda olmamasına rağmen, sekreter ve bahçıvan görevlendiren kendisi değil midir? Yasadışı uygulamalarda görev yerine gitmeyen bir öğretmeni evinin yanına gönderen kendisi değil midir? ‘Dürüstlük’ bir erdemdir, fakat bizim Arabacıoğlu’nun dürüstlük derslerine ihtiyacımız yoktur!”
“Göç Yasası” olarak nitelendirilen, “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş -Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası”na da değinen Elcil, hükümetin bu konuda “ikiyüzlü politika” güttüğünü iddia etti.
Elcil, TC Yardım Heyeti’nin okullara genelge göndererek, öğretmenlerin ders saatini öğrenmeye çalıştığını da öne sürdü.