Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
KKTC’de tarım sektörünün vizyonu, “temel ürünlerde kendine yeterli, markaya dayalı, ihracat odaklı, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe sahip bir tarım sektörü oluşturmak” hedefiyle yeniden belirlendi.
Tarım stratejisi eylem planının amaçları“üretim verimliliğinin artırılması; gıda güvenliğinin sağlanması; gelir artırıcı faaliyetlerin yaygınlaştırılması; yaşam kalitesinin iyileştirilmesi; kamu kurumlarının hizmet kalitesinin artırılması; TÜK’ün piyasa mekanizması oluşumuna katkı verecek şekilde yeniden yapılandırılması; SÜTEK’in denetleyici yapıya dönüştürülmesi ve CYPRFRUVEX’in de müdahale kurumu olarak yeniden düzenlenmesi” şeklinde oluşturuldu.
“KKTC’de Tarım Stratejileri Geliştirme Çalıştayı”nın sonuç raporu baz alınarak 4 yıllık süreyi kapsayacak “KKTC Tarım Strateji Belgesi” hazırlandı. Bakanlar Kurulu’nca 1 Eylül’de onaylanan belge, Resmi Gazete’de yayımlandı.
1-2 Temmuz tarihlerinde Lefkoşa’da düzenlenen çalıştayda, ülkedeki tarım stratejilerini geliştirmek için KKTC tarımının avantaj ve dezavantajları, tarım vizyonu, mevcut uygulamanın neden olduğu sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin yer aldığı bir sonuç raporu da hazırlanmıştı.
Gayri Safi Milli Hasıla’da tarımın payının giderek azalmasına rağmen son yıllarda yüzde 6 dolayında olduğu belirtilen Tarım Strateji Belgesi’nde, ihracatın yüzde 87’sinin de tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinden oluştuğu bilgisi yer alıyor.
“TÜK, yeniden organize edilmeli”
TÜK’ün mevcut çalışma düzeninin kurumun yeniden yapılandırılmasını gerektirdiği kaydedilen belgede, ürün alım-satım farkı nedeniyle büyük görev zararlarının oluştuğu; ihtiyaç fazlası istihdam nedeniyle yüksek personel giderleri olduğu; bu nedenle bazı önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi.
Süt fiyatı serbest piyasa koşullarında
SÜTEK’te yapılması gerekenler arasında, çiğ süt piyasasının sağlıklı işleyebilmesi için kurumun düzenleyici bir fonksiyona sahip olması ve süt ticaretinin SÜTEK kontrolünde kademeli olarak serbest piyasaya bırakılması; süt fiyatının serbest piyasa koşullarında oluşması hedeflenerek piyasada kurum, imalatçılar ve üretici örgütlerinin süt fiyatlarının oluşumuna katkıda bulunması; süt fiyatlarının Bakanlar Kurulu kararıyla değil SÜTEK Yönetim Kurulu’nca belirlenmesi de yer alıyor.
Cypfruvex de yeniden organize edilecek
CYPFRUVEX Ltd.le ilgili ise, bu kurumun da müdahale kurumu olarak yeniden organize edilmesi ve fiyat dalgalanmaları durumunda piyasaya müdahale ederek alım satımda bulunması; bu faaliyetleri görev zararı yapmama hedefiyle yürütmesi hedefi belirlendi.