İngiliz Yüksek Komiseri Ric Todd “Kıbrıs’taki iki taraf arasındaki görüşmeler gündeminde hidrokarbonlara da bir yer bulunabilir” diyerek Yönetim, Mülkiyet, Güvenlik ve Toprak konularına herkesin aşina olduğunu, dolayısıyla her iki toplumunda çıkarına olacak diğer meselelere bakmanın mantıklı olacağını söyledi. Todd, yine de bu meselenin müzakerelerde yönetilmesinin iki tarafa kalmış olduğunu ekledi.
Todd’la yaptığı röportajı okurlarına “Hidrokarbonlar da Diyalog Gündeminde... İngiliz Yüksek Komiseri ‘Müzakereler En Kısa Zamanda, Olumlu Ortamda Yeniden Başlamalı” başlığıyla okurlarına aktaran Fileleftheros, Yüksek Komiser’in, “Bizim söylediğimiz, müzakerelerin olumlu şekilde yeniden başlaması her iki tarafın da destekleyeceği, görüş birliğinden ortaya çıkacak bir formül olması gerektiğidir” sözünü öne çıkardı.
Başka konulara da girilmeli
Gazeteye göre Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün Kıbrıslıların ve bölgenin çıkarına olacağı konusunda herkesin hemfikir olduğuna işaret eden Todd “Kıbrıs’ın bulunduğu bölgeyi ve 40-50 mil doğusunda olanları görmezden gelemeyiz. Şu anda var olan fiili durum sürdürülebilir değildir. Çözüme ulaşılmasıyla birlikte Kıbrıslıların önemli mali menfaati olacağını biliyoruz, bu yapılan incelemelerden ortaya çıkıyor ve temas ettiğim işadamları da buna inanıyor. Doğal olarak hidrokarbon sektörü bir çözüme çok fazla yardımcı olacak” dedi.
Şu anda masada bulunan meselelerin en zorları olduğunu, yönetim, güvenlik, mülkiyet; bütün bunların bir şekilde çözümsüzlüğün semptomları olduğunu ve çözümle birlikte tamamının çözüleceği görüşünü ortaya koydu. Todd “Yönetim, mülkiyet, güvenlik ve toprak, herkesin bu konulara aşina olduğu düşünüldüğünde, toplumların menfaatine olacak başka konulara da girmek mantıklı olur” ifadesini kullandı.
KKTC’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi hatırlatılarak, “müzakerelerin ocak ayında yeniden başlaması halinde Mart ayına kadar çözüm olabilir mi?” şeklindeki bir soruya muhatap olan Todd, ilerleme kaydedilmesi için yeterli zamanın olduğunu söyledi. KKTC’de seçim yapılacak olmasının, bütün prosedürün durması gerektiği anlamına gelmediğine işaret eden Todd “Sayın Eide’nin müzakerelerin nisan sonrasına kadar durdurulmasını kabul edeceğini zannetmiyorum, müzakerelerin devam etmemesi için herhangi bir sebep yok” dedi.
Todd’a Rumların Türkiye’ye tepkisini nasıl bulduğu da soruldu. Bunun üzerine “Kıbrıs’ın, yakınlığından dolayı büyük ve güçlü komşusu olacak, bu da Türkiye’dir. Dolayısıyla Kıbrıs ile Türkiye ve Kıbrıslılar ile Türkler arasındaki ilişkiler her zaman önemli olacak. Dünya’da, Kıbrıs kadar Türkiye’yle ilgilenen bir başka ülke daha var mı bilmem” dedi.
Başlıkların açılması ödül değil
İngiliz Yüksek Komiseri’ne Türkiye’nin 23 v e 24 numaralı müzakere başlıklarının açılması konusu da soruldu. Müzakere başlıklarının açılmasının Rumların zannettiğinin aksine Türkiye’ye ödül değil meydan okuma olduğu görüşünü ortaya koyan Todd, bu görüşüne gerekçe olarak söz konusu başlıkların, Ankara’ndan yapması istenen iyileştirmeleri içeriyor olmasını gösterdi.